• 120530

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Jag har inte läst genom hela tråden, men det jag läst är väldigt intressant och jag bidrar gärna med vårt upplägg.


    Vi tjänar båda ganska bra, vi har inga barn och bor i hus sedan tre år tillbaka. Huset var ganska dyrt och vi tog lite mer lån än vi egentligen skulle vilja ha. Därför var vi överens om att vi de första åren skulle hålla en ganska hög amorteringstakt för att få ner lånen och månadskostnaden till en mer lagom nivå.


    Vi vill båda äga lika mycket av huset, delvis för att unvika problem om vi mot förmodan skulle göra slut. Därför delar vi lika på ränta och amorteringar. Mat, räkningar och andra löpande utgifter betalar vi procentuellt mot våra löner, i nuläget betalar min sambo då lite mer än vad jag gör.


    Vi har ett gemensamt sparkonto där vi varje månad sätter över alla pengar som blir över efter att vi betalat våra räkningar samt 2000 kr var som är som en "månadspeng". De 2000 används till kläder, hobbys mm och renoveringar på huset, resor och andra större gemensamma utgifter (som bröllop!) tas ifrån det gemensamma kontot. Får man pengar över från sin "månadspeng" sätter man över det på sitt privata sparkonto och använder det kanske en annan månad när man har mer utgifter.


    Eftersom min sambo tjänar lite mer just nu får han ju lite mer pengar över och sätter över lite mer pengar på sparkontot. Han bidrar alltså lite mer till tex bröllopet men tycker det är helt ok, senare i livet blir det kanske tvärt om. Kontot är gemensamt och jag har lika mycket att säga till om vad det gäller beslut om inköp som skall tas ifrån det.


    Detta fungerar väldigt bra för oss!

  • 120530
    Tezz81 skrev 2011-10-14 11:26:28 följande:

    Jag för över hela min lön till ett konto. Sambon gör likadant till samma konto. Därifrån betalas alla räkningar och mat. En del förs sen över till ett huskonto och det som blir kvar delar vi på. För min del kan jag köpa vad jag vill och sambon kan göra vad han vill för sin del.


    Är jag föräldraledig med VÅRAT barn så ska jag inte straffas ekonomiskt för det. lika som att när sambon var föräldraledig ska inte han gå på knäna.


    Om sambon jobbar extra betyder det att jaag inte kan göra det då jag är hemma med barnen (och tvärtom). Därför går även övertids pengar in där.


    Funkar jätte bra för oss. Blir aldrig några diskussioner om pengar. Vi har hus och 2 barn


    Vi gör ju ganska likt då, fast summan på våra sparpengar är olika för varje månad och "månadspengen" är samma, medans ni gör tvärt om.
Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin