Inlägg från: Styrka |Visa alla inlägg
  • Styrka

    Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?

    Hej!

    (En agnostiker är en person som tror på NÅGOT - en positiv stark gudomlig kraft som vakar över oss, en mening med livet och universum eller ett syfte med livet i stort - men som inte tillkänner sig till någon av de etablerade religionerna. Som tror på en Gud, men som inte tycker att Bibeln/Koranen/Torarullarna är rätt sätt att finna Gud.)

    Jag antar att jag inte är den enda agnostikern som går i giftastankar. hur tänker ni andra i valen mellan kyrkligt och borgerligt?

    Jag hade gärna gift mig med religiösa förtecken - att ceremonin kännetecknar ett godkännande från högre makter, tal om att kärleken är livets mening och tjänar ett högre syfte, omnämnande av det välvilliga universum/den goda kraften/den heliga medmänskligheten - men de bibelcitat jag hittar passar mig helt enket inte. ("därför ska en man lämna sin far och sin mor och leva med sin hustru och de tu ska bliva ett" "till man och kvinna skapade han dem" "lev ditt liv genom Herren" "knäböj och prisa Gud" etc. Psalmerna ska vi knappt prata om)

    En vanlig borgerlig ceremoni känns så platt - och så kort - och så futtig utan de här storslagna religiösa inslagen. Ett giftermål ÄR ju stort, men det känns inte så stort när ceremonin tar 4 minuter, och som i stort bara består av frågan "Vill ni gifta er? Ja, men då är ni gifta nu."

    Jag vill ha en religiös cermemoni - men ingen av de etablirade religionerna! Hur löser man detta? *kliar mig i huvvet*

  • Svar på tråden Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?
  • Styrka

    Okej, det verkar som jag missuppfattat begreppet agnostesi. Det var så jag fick det förklarat för mig för många år sedan, jag har egentligen aldrig kollat upp det. Men 'att inte veta säkert' kännetecknar ju oxå min inställning så helt fel ute kanske jag ändå inte är.

    Jag vet att man kan utforma sin ceremoni som man vill om man väljer borgerligt, men det hänger ju på att man hittar en VF som dels är villig att ställa upp på sin semester (vi gifter oss 7/7) och dels på att denne VF känner sig bekväm med de formuleringar och det utformande vi vill ha.
    Och just med tanke på att de flesta borgerliga VF är politiker så vill man ju gärna (eller jag vill i alla fall) ha någon som inte är milslångt ifrån mig politiskt. En del partier har helt enkelt en människosyn och en världsuppfattning som jag blir mörkrädd av. :-S

    Vi har nu fått kontakt med en borgerlig VF som säger sig vilja viga oss trots att det blir på hennes semester. Vi ska träffa henne på fika snart och prata igenom våra önskemål, så får vi se om hon känner sig bekväm med det, och vi känner oss trygga med henne.

    Men vi har även en bekant som är präst, och vi funderar på om vi kan fråga henne. Men vi vill ju inte att hon ska känna sig förolämpad om vi vill stryka vissa saker. Vi pratade lite allmänt om bröllop för ett tag sedan, och då sa hon att många präster egentligen inte tycker om bröllop för att det är så många som vill stryka Gudpratet och bara vill ha det fina kyrkbröllopet utan att vilja gå med på de många andra sakerna som liksom inkluderas i paketet. Vad tycker ni, kan man prata med henne om våra önskemål och fråga om hon skulle tycka att det var roligt att viga oss under dessa förutsättningar? Jag är så rädd att trampa henne på tårna, hon är ju trots allt präst... även om hon är en väldigt vidsynt sådan. Vad tror ni?

  • Styrka

    Fast vår prästbekanta är lesbisk, gift med en kvinna har barn ihop med henne och har döpt sin son till ett könsneutralt namn, så hennes inställning är i mångt och mycket densamma som vår. Och vi ska ju inte be henne stryka alla Gud-delarna, tvärtom, de tycker vi om, men vi vill stryka de heteronormativa och kvinnofientliga delarna, som jag har på känn att även hon är kritisk mot...
    För förtydligande kanske jag ska nämna att min sambo är född kvinna men har påbörjat processen att bli man, och således vill bli titulerad 'man' 'make' och 'brudgum' ändrignar som jag inte tror alla präster vill gå med på. men denna präst kanske inte skulle tycka att detta vore så provocerande med tanke på hennes egen privata inställning?
    Tror ni fortfarande att hon skulle ta illa upp om vi vill omforma vigselgudstjänsten så att den passar oss som par? Vi har inget emot gudprat, tvärtom, det är pratet om livegenhet vi vänder oss emot. Men vill inte förolämpa henne genom att indirekt påstå att hennes heligaste skrift är kvinnofientlig... :-S

  • Styrka
    majflicka skrev 2011-09-18 11:05:40 följande:
    Det finns ju en mer könsneutral variant av vigselakten som ni kan be om. Det gjorde vi då vi inte kände oss bekväma med att man sa " man och hustru" 14 ggr (liten överdrift jag vet men ni förstår;) ) under akten utan föredrog "äkta makar" ;) trots att vi dock lever i en hetrosexuell relation och är just man och hustru. Den finns på svenska kyrkans hemsida så ni kan kika.
    Tack för tipset! Hittade även den här sidan, superbra:
    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
  • Styrka

    Är det någon som vet om det finns någon möjlighet för privatpersoner att få vigselbehörighet?

  • Styrka
    PimPim83 skrev 2011-10-22 19:04:09 följande:
    Fanns lite info på denna sidan: www.vigselringen.com/borgerlig.html

    Bland annat att man ansöker om att bli vigselförättare hos länsstyrelsen och att de utser så många som det finns behov av. Det står också att det tydligen inte går att bli vigselförättare bara för att viga sina vänner, utan att man då måste vara beredd att fortsätta vara vigselförättare.
    Jaha. Tack för infon!
Svar på tråden Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?