Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?

    ClaraH skrev 2011-09-17 07:51:28 följande:

    Jag tolkar i och för sig inte agnostiker som du tolkar det. Agnostiker är väl en person som anser att man inte kan veta om gud finns eller inte. Själv definierar jag mig som ateist så för mig var det självklart att inte gifta mig i kyrkan.


    Nej, det är väl den formella definitionen av agnostiker a-gnosi betyder ju att inte veta.

    Vi är båda agnostiker, men han lutar mer åt "förmodligen inte" medan jag periodvis i livte har varit troende och lutar mer åt "kanske". För oss var det långt ifrån självklart att välja kyrklig vigsel och dra in Gud och kyrkan i vårt privatliv liksom. Men efter att ha funderat igenom det noga kom vi fram till att det ändå kändes tillräckligt ok.

    En bidragande orsak var att jag känner ett flertal kloka och bra präster, och hade i synnerhet en av dem i åtanke. En stark, klok och varm person med stark integritet och värderingar som vi båda delar. Jag vet ju också att Svenska kyrkan tillåter en ganska stor variation i åsikter bland sina präster och att det är långt ifrån alla jag sympatiserar med, och det var lite viktigt för mig att veta att prästen har ungefär samma syn på äktenskap som jag/vi.

    Sen är det väl så att domare inte längre har vigselrätt (annars kände vi en trevlig domare också Skrattande) utan det är mestadels politiker som är vigselförrättare, och jag har väldigt dåliga erfarenheter av politiker!
  • Aniara4

    Postade lite för snabbt där!

    Det finns naturligtvis fantastiska borgerliga vigselförrättare. Men det blir ändå lite av ett lotteri när man sitter med listan (i Stockholm är det vad jag förstår en ganska lång lista man kan välja från) och inte har en aning om vilka personerna är. Så jag menar alltså att det kändes tryggt att det var någon jag kände. Hade vi känt en lika klok och bra borgerlig vigselförrättare hade vi säkert valt det istället.

  • Aniara4
    Chicita skrev 2011-09-18 12:07:46 följande:
    Vår präst, och även Kjell präst (här på BT) har dock fått mig att inse att kyrkan inte är så stel längre. Inte ens alla präster är övertygade om att Gud är en person. Och när jag började tänka mer på det sättet, så insåg jag att man kan se Gud som en sorts kärleksljus. Och då kändes det rätt att gifta oss i kyrkan.
    Jag tror ingen av de präster jag känner ser Gud som en person! Iofs tror väl de flesta på en personlig Gud, dvs någon/något som har en avsikt och ser och bryr sig om just dig/mig som person, och inte bara nåt slags allmänt strålande naturkraft.
    majflicka skrev 2011-09-18 11:05:40 följande:
    Det finns ju en mer könsneutral variant av vigselakten som ni kan be om. Det gjorde vi då vi inte kände oss bekväma med att man sa " man och hustru" 14 ggr (liten överdrift jag vet men ni förstår;) ) under akten utan föredrog "äkta makar" ;) trots att vi dock lever i en hetrosexuell relation och är just man och hustru. Den finns på svenska kyrkans hemsida så ni kan kika.
    Egentligen får man bara använda den versionen för samkönade par. T.ex. är den första texten om att en man ska lämna sin far och mor för att leva med sin hustru obligatorisk. Men vår präst tyckte att eftersom man arbetar på en ny vigselordning där det inte kommer att vara så borde det vara ok att skippa den redan nu. Och eftersom ingen av oss gillade den tog vi bort den. Oskyldig

    Vi kände också så att även om vi råkar vara ett normlydigt heterosexuellt par så behöver vi inte bli klappade på huvudet och få höra att vi är duktiga som gör rätt.
Svar på tråden Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?