• Styrka

    Ringar i palladium? Någon som har sådana och/eller har åsikter om metallen? Söker även bilder!

    Palladium är absolut ingen risk för allergier, det måste vara mer ovanligt än blir autronaut. visst häånder det, men det är rätt ovanligt...
    Vi valde palladium, från www.kodega.se. Den var legerad med 5 % ruthenium, en annan metall ur platinagruppen.
    Till färgen är den ett mellanting mellan silver och blankpolerat rostfritt stål snarlik en alldeles nyrhodierad vitguldsring. Den är ljus och väldigt blank, otroligt fin lyster! Den är dock mjukare än jag trodde en platinametall skulle vara, men enligt vår guldsmed är vår legering hårdare än gult guld. Trots de repor den fått av daglig användning är ringen fortfarande blank, och lika fin i färgen som när vi fick dem. De går att storleksändra och kommer aldrig behövas rhodieras om, som vitguld.
    Bilder finns i mitt album.

    Anledningen till att guldsmeder är negativa till palladium är att metallen är lika svårarbetad som platina, men de kan inte ta lika mycket betalt som för platina. Att de är en allergirisk stämmer absolut inte, vitguld som legeras med flera olika metaller är en betydligt större allergirisk. Ta reda på vilka metaller som används vid legeringen är ett bra allround-tips.

    Vi har jämfört våra palladiumringar med vänners vitguldringar som inköptes med några månaders mellanrum. Deras vitguldringar verkar inte fått lika många repor som våra, men å andra sidan har deras ringar mörknar betydligt, och är nu matta, har tappat sin lyster. Enligt mitt tycke behöver de rhodieras om, men smaken är ju som baken. De gillar den mörkare färgen, jag vill hellre ha en ljusare.


  • Styrka

    Det fungerade jättebra! De har svensk kundservice, som svarar jättesnabbt på mail, och de är väldigt noga med alla detaljer! Man får ändra fritt i alla ringmodeller utan extra kostnad, så är det någon ring man skulle vilja ha tjockare, eller med fler/färre/större stenar så fixar de det!

    Man måste betala innan beställningen börjar tillverkas, men vi tog en skärmdump på orderbekräftelsen och betalningen från vår bank och sparade i en mapp på datorn i fall ifall, men det behövdes aldrig. Det var inte minsta problem, och med tanke på hur noga Cecilia på kundtjänsten var så blev det heller aldrig några missförstånd. Jag har bara gott att säga om Kodega!

    Nja, en sak. Att storleksändra. Sambons ring var en smula för stor, och även om Kodega gärna förminskade den åt honom, så hade det inneburit portokostnad England-Sverige rekommenderat tur&retur, plus deras avgift för förminskning, tror det var 200 kr. De rekommenderar därför att man går till en lokal guldsmed, det blir enklare och billigare för kunden. Men vi hade inte förtroende för någon guldsmed i Göteborg där vi bor (fått höra så okunniga kommentarer om palladium t.o.m hos de mest respekterade guldsmeder! Jarl Sandin tex hade inte ens hört talas om att man kunde göra ringar helt i palladium, och påstod envist att vi fått vitguldsringar legerat med palladium.)
    Till slut hittade vi en juvelerare i stockholm som vi lämnade ringen till, där vi med en gång märkte att han var kunnig om palladium. Juvelsalongen tror jag hans butik heter. De annonserar här på BT om du är nyfiken.

    Palladium är en fantastisk metall, även om den repas lite lättare än vitguld! Har man inte råd med platina, eller inte är beredd att lägga sådana summor på en ring, så är absolut palladium det bästa alternativet! Skulle aldrig vilja byta min ring mot en vitguld, titan, silver eller stålring!

  • Styrka

    Precis, det är lika hårt att arbeta i, och kräver lika mycket arbetsinsats och tid som platina, men de kan inte ta lika mycket betalt för det. Men jag tycker det är dålig stil att de inte är ärliga om det, utan istället hittar på diverse crap, istället för att säga "Ledsen, men det lönar sig inte för oss."

    Det repas inte mycket lättare än vitguld, men en liten, noterbar skillnad är det. Men glansen och färgen består ju, även om reporna syns, och i vissa fall känns. Det ska dock sägas att varken jag eller min sambo bär ringarna på våra arbeten, och att de därför inte repats lika mycket som de skulle gjort om vi hade burit dem överallt.

    Jag hade nog hellre vänt mig till en guldsmed som kan palladium, än  försöka övertyga en som inte gjort så mycket palladiumarbeten. Det hade kännts tryggare. Även om kontakten får ske via internet. 24karat har även jag fullt förtroende för, även om jag tycker Kodegas sortiment slår honom med hästlängder...

    En tanke bara... Ska du ha palladiumringen intill en platinaring så kommer palladiumringen skavas och repas mot platinaringen. Men på ytan som vetter mot platinan, och den syns ju inte... Men det är ändå värt att hålla i åtanke. Kanske hellre välja platina, men med CZ-stenar istället? Ingen ser ju ändå nån skillnad... Då får du verkligen det bästa av två världar, en vacker ring som kommer hålla sig vacker hela livet... På Kodegas sidan kan man experimentera sig fram med olika metaller och storlekar/renhet/äkthet på stenarna och direkt se hur ändringarna skulle göra skillnad på priset.

  • Styrka
    Mrs S 2012 skrev 2011-08-13 10:02:37 följande:

    Hämtade min palladiumring igår!
    Fick betala 3000:- för den och den är väldigt blank och fin :)
    Ser ut typ såhär:

    (Obs det inte en ring från shalins, snodde bara bilden!)

    Min blivande kommer ha en liknande i silver eller titan som vigelring och jag kommer be samma guldsmed göra något liknande denna, fast såklart i palladium!


    Wow, jättefina!
Svar på tråden Ringar i palladium? Någon som har sådana och/eller har åsikter om metallen? Söker även bilder!