Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Tårttips till dig som bakar själv

    Flädermousse är jättegott i tårtor. Jag använder dock inte äggula i mina mousser utan gör dom ungefär som receptet ovan - men utan ägg då...
    Och inget socker... Moussen blir söt nog av saften tycker jag själv Glad

    Grundreceptet för mousse är ju grädde och gelantin sen tillkommer smak. Och det kan man tillsätta i form av färska bär, sylt, saft, godis eller vad man nu är sugen på.

    Jag kan tipsa om att baka tårtbottnarna på siktat dinkelmjöl också. Dels är det GI-sänkande om någon nu bryr sig om sånt när det gäller tårtor Tungan ute
    Men anledningen att jag gör det är för att det blir en stadig botten som är saftig och får en lite mustigare smak.
    Det blir inte lika sockersött som en sockerkaksbotten exempelvis. 

  • Chicita
    Future Mrs S skrev 2011-07-20 10:48:51 följande:
    Åhh det låter supergott! Vi älskar fläder här och det känns lite som ödet nu att vi ska ha en tårta med fläder eftersom jag för första gången ever gjorde egen flädersaft för ett par veckor sedan som ligger i frysen :D

    Men vi gillar ju choklad oxå, men vad tror ni om fläder och choklad ihop? :/ 
    Jag tycker nog att du ska baka en liten provtårta med mousse (räcker ju med cupcake-storlek) och testa...
    Jag har gjort med chokladmousse och flädermousse och jag tyckte att det var något som inte riktigt stämde i smakerna, men mina kollegor blev helvilda och tyckte att det var bästa tårtan någonsin...
    Så det är nog högst individuellt. Och viktigast är ju att du och din blivande gillar smaken Glad 
  • Chicita
    Future Mrs S skrev 2011-07-20 11:42:23 följande:
    Kanske skulle göra det.. :) Kan du inte plz ge mig ditt recept på mousse lite mer utförligt? Alltså mäng och sådär, och lite tips på vad jag kan göra så kan jag provbaka sen ;)

    M2b ja... han gillar bara kladdkaka ;D Brownie gillar han oxå men jag vill så gärna ha en våningstårta staplar liksom och det verkar för seg med sådana bottnar då :( 
    Mitt recept är inte så exakt, men jag kan skriva ner det lite tydligare i alla fall...
    Jag har 2-2,5 gelantinblad till 2 dl vispgrädde. (dvs 1-1,25 blad / dl grädde om man vill skala upp receptet)
    Mer gelantin om jag använder något till smaksättning som är flytande och mindre om jag använder något fast.
    Enda sättet är nästan att prova sig fram för att få en perfekt mousse... Jag misslyckas ibland jag också när jag blandar i för mycket saft eller om det var mer gelantin i sylten än jag trodde osv...

    Jag har smaksatt med allt från whisky till björnbärsmarmelad och after eight. Det är bara fantasin som sätter gränser...

    Vår tårta kommer vara med två mörka chokladbottnar med mörk choklad och riven choklad emellan(troligtvis mörk choklad med mint), ovanpå dom så blir det hallonmousse, sen vanlig tårtbotten, vit chokladmousse och tårtbotten. Täcka med sugerpaste eftersom vi har en del mandelallergiker med.
    Detta går ypperligt att stapla bara man har något som håller upp allt.
    Jag använder dowelrods som ser ut som långa ihåliga plaströr. Varje tårtvåning står på en pappersbricka.
    Det funkar rätt bra med typ grillpinnar i trä också, men om inte moussen är tillräckligt hård då så kan grillpinnarna liksom "skära" igenom tårtan och så ramlar allt ihop.
    Har varit med om det en gång, så efter den upplevelsen så använder jag bara dom där tjocka "rören" som funkar som pelare 
  • Chicita
    Mirjami skrev 2011-07-21 11:21:11 följande:
    Någon som kan tala om hur länge moussen håller? Om man gör mousse och har som frosting på cupcakes, håller det ett dygn i kyl då utan att smaka apa?
    Kolla hållbarheten på ingredienserna. Det håller lika länge som den med kortast hållbarhet. Om det inte är väldigt syrlig mousse för då kan grädden surna fortare.
    Men en dag ska inte vara några problem Glad 
  • Chicita


    Så här blev senaste skapelsen...
    TheD ville ha en amerikansk modell, 6-kantig 4-våningstårta med lila sidenband och kallor som dekoration.
    Vi hjälptes till att dekorera den, fyllningen är Stracciatellamousse och Rabarber / jordgubbsmousse på klassisk tårtbotten.

    Inte så pjåkig om jag får säga det själv Tungan ute
  • Chicita

    hjgs och AnnaJacob:
    Tack :)
    Blev ovanligt nöjd faktiskt...

    Bandet är ett lila sidenband. TheD ville gärna ha exakt färg och det är svårt att komma exakt när man färgar sockerpasta eller marsipan hemma. Jag berättade att det kan bli svårt att skära pga sidenbandet, men det spelade ingen roll eftersom det skulle stå serveringspersonal och skära upp tårta. Så dom tog ju bort banden så fort TheD och hennes M2B hade börjat skära sin del av tårtan Glad 

    Jag rekommenderar inte sidenband generellt. Det är snyggt, men svårt när man ska ta bitar sen. Men när inte gästerna behövde skära själva så gjorde det ju inget

    Jag kommer börja baka anslagen (tårtbottnarna) nån vecka innan och frysa in. Det är lättare att dela bottnarna när dom är lite halvfrysta nämligen. Sen lägger jag ihop tårtan med fyllning på torsdagen och täcker med sockerpasta på fredagen. När jag är klar med det så åker vi ut till stället vi ska vara och stoppar in tårtan i kylen där. På lördag morgon sen så sätter jag ihop och dekorerar och kollar att den har överlevt natten Flört
    Tårtan vinner på att stå nån dag innan man äter den. Bara man kollar att ingredienserna har lång hållbarhet och kyler ordentligt hela tiden så är det inga problem.
    Man kan till och med låta bottnarna tina inne i tårtan så hjälper den till att hålla tårtan kyld 

  • Chicita
    hjgs skrev 2011-08-09 17:03:18 följande:
    men hur får du sockerpastan så fin, hur tunn eller tjockt kavlar du den. och vad spacklar du med? låter ju bara att man kan dela på det och inte göra allt på en dag lite mindre stress.
    Det är extravit marsipan på den tårtan som jag sprayat med vit lyster-spray för tårtor...
    Men principen är ju samma för sockerpasta... Jag brukar satsa på ca 4-5 mm tjock pasta. Men det känner man, det är något som man liksom lär sig. Man måste ju dra och tänja lite i den så det är bra att ha lite att "ta av" så att säga *S*

    Jag "snodde" ett recept på smörkräm här från bröllopstorget och det har jag fodrat alla tårtor jag gjort efter att jag såg det receptet, men jag minns inte vem som gav ut receptet.
    1 del philadelphiaost
    1 del vit choklad
    1 del smör
    Smält chokladen och smöret och rör ner philadelphiaosten.
    Jättesmaskigt Skrattande 
  • Chicita
    hjgs skrev 2011-08-09 17:12:32 följande:
    okej tack för hjälpen, blir att öva och öva
    Övning ger färdighet Flört
    Jag brukar baka och ta med till jobbet... Så slipper jag alla kalorier, men får bra feedback Flört
Svar på tråden Tårttips till dig som bakar själv