Inlägg från: MrsT2011 |Visa alla inlägg
  • MrsT2011

    Velig i hur vi ska göra med festen..

    Tyvärr är det väldigt kontroversiellt med kuvertavgift. Jag hade själv gärna gått på ett bröllop med kuvertavgift men jag måste säga att jag kan se ett mönster i trådarna här på BT. Många blivande brudar berättar stolt att de ska ha kuvertavgift och att gästerna varit såååå positiva, men sen när OSA-datumet gått ut står de ändå där med en gästlista där hälften tackat nej till bröllopet och lokalen de hyrt är alldeles för stor.

    Är det inte bättre att bara välja ett litet bröllop? Jag menar, vissa gäster blir ju uppenbarligen sura hur man än gör. Hellre att de tjurar över att inte bli bjudna än att de tjurar över kuvertavgiften. Om de kommer kanske de lägger sordin på stämningen, om de inte kommer har de sabbat hela planeringen som utgick från ett visst antal gäster.

    Vi bjöd 31 personer och alla tackade ja! Trots att det var den 4 juni 2011, alltså mitt i långhelgen då man enligt mina gubbiga kollegor "bara vill ut och segla". Det var guld värt med ett E-bord för endast föräldrar, syskon och vänner med respektive. Den som satt längst bort kunde utan problem ropa till oss vid honnörsbordet om de ville oss nånting, och trots att vi var så få fick trubaduren igång ett fantastiskt dansgolv med både pardans, disco, brudpar som headbangar och spelar luftgitarr, brud som sjunger i mikrofon etc etc.

    Det finns inga måsten och vem vill egentligen ha folk på sitt bröllop som man bara träffar någon gång per år och inte har en personlig relation till? Jag bjöd inte ens min kusin som jag även räknar som barndomsvän, trots att jag själv var toastmaster på hennes bröllop för fem år sedan. Varför? Jo för att vi inte träffats alls på nästan två år! Släkten träffas bara på juldagen och hennes familj var uppbokade på annat senaste julen.

    Det är dessutom lättare att hålla feststämningen uppe under en lång middag med många tal när de flesta gäster har en nära relation till brudparet. Man vill ju känna att alla som är där blir rördaav de vackra talen och att de är genuint glada för vår skull! Det är därför upplägget i "Fyra bröllop" är helkasst, vem tusan vill ha tre vilt främmande människor på sitt livs mest personliga middag? De betygsätter och gnäller om att det händer för lite, tror fan det när de aldrig hört talas om en enda av de anekdoter och karaktärsdrag gästerna refererar till i sina tal!

    Mitt tips är alltså att bjuda så pass få att ni kan bjuda dessa personer på en riktigt härlig brakfest utan extra kostnad för gästen!

  • MrsT2011
    Chicita skrev 2011-06-12 07:11:30 följande:
    "Efter vigseln kommer vi att åka till restaurang NN för att äta vår middag, alla som vill och önskar kan anmäla sig till __XX__ så bokar vi ett bord till er. Mat och dryck väljs på plats från bifogad meny. Vi bjuder på fördrink och _____ övrigt betalar var och en för sig. Detta ser vi som er gåva till oss och därför avsäger vi oss övriga gåvor"
    Eller hur!! Sådär skulle vi gjort om vi inte hade haft råd att bjuda! Tycker det är enorm skillnad att själv kunna välja från en meny precis som vid ett vanligt restaurangbesök. Kuvertavgift innebär att man betalar för mat som man kanske inte ens gillar, det är därför det är så kontroversiellt. Ska brudparet få sätta ihop en vräkig festvåningsmeny helt efter eget tycke och smak och sen låta gästerna pröjsa 350 kr per man för detta val?

    Nej då föredrar jag att man bjuder på mat och dryck och hellre önskar sig pengar i present, då skänker gästerna valfri summa eller också väljer de att köpa något helt annat. Det funkade perfekt för oss, vi fick en stor slant till vår bröllopsresa, men även ett gäng nyttiga och trevliga presentkort, till exempel "A chef in your kitchen" och Hemtex.
  • MrsT2011
    EllaBella skrev 2011-06-12 07:05:50 följande:
    Jag tycker det är skitbra med kuvertavgift. Det enda som verkar krångligt är hur man ser till att alla gäster betalar, har sett i några trådar här på BT att bruden raljerat över att mängder av gäster inte satt in sin kuvertavgift. I det fallet hade brudparet bett gästerna sätta in pengar på ett visst konto.
    Ha ha, är det så folk gör?? Jag trodde att man åtminstone var smart nog att administrera det på plats i lokalen, helst på en restaurang/festvåning med kassa-apparat och kortläsare så att folk slipper rodda med kontanter. Där ser man hur lite jag vet om kuvertavgifter...
  • MrsT2011
    Kattpoet skrev 2011-06-12 11:50:23 följande:
    Det som skrämmer mig  när det kommer till kuvert avgift är ju det att Brudparet vet om att de har dåligt med pengar och sedan förväntar sig att andra ska  ha bättre med pengar än de.

    Är man 5 i familjen och alla är bjudna och kuvert avgiften är 350 kr  så betalar man ju  1750 kr för allt, det är ju lika mycket som man kunde betalat för fest mat för runt 20-30 personer om man lagade själv.
    Word!!
  • MrsT2011
    prinsessanogrodan skrev 2011-06-12 12:23:36 följande:
    Bjud de som ni verkligen ha med er på er dag. Det finns alltid någon som kan sura ihop över att inte bli bjudna och de som blir bjudna kan ha åsikter om tusen olika saker. Bjud de som ni "inte kan gifta er utan". Det är inte antalet gäster eller antal kr man lägger som avgör hur lyckat det blir, det är kärleken mellan er och innerligheten och kärleken i relationerna med era gäster som gör det lyckat. Vårt bröllop  var lyckat för att våra gäster verkligen ville vara där och för att vi verkligen ville ha dom där. Kärleken mellan mig och mannen och mellan oss och våra gäster.....det KÄNDES genom hela dagen Jag har aldrig känt mig så ÄLSKAD, inte bara av mannen utan av alla som var där. Som att vara i centrum av en kärleksvirvel

    Åh, precis så kände vi också!! Vi strålade av lycka och glädje hela dagen, gästerna sa att de aldrig sett ett gladare brudpar! Lättnaden att dagen äntligen kommit och kärleken mellan oss gjorde att ALLA slappnade av och hade supertrevligt!
  • MrsT2011

    Pinkgrape, det känns lite märkligt att du är så totalt övertygad om att folk tackar nej av andra anledningar än kuvertavgiften? Hur kan du vara så säker på det? För mig känns det som ett ganska tydligt samband när du startade en tråd om att hälften av gästerna kanske inte kommer...

  • MrsT2011
    Kattpoet skrev 2011-06-12 21:44:31 följande:
    PimPim,   jag kan se varför folk blir upprörda, om det inte är standard i vänkretsen att ta betalt för middagar man bjuder på  så kan det kännas som  brudparet är snåla eller ogenerösa.
     
    Men är det standard att man tar betalt för middagar så ja visst då bör ju ingen bli upprörda. 
    Precis! Knäckfrågan i det hela tycker jag är att gästerna inte får vara med och välja maten. Jag har till exempel ordnat nyårsfester där alla gäster lagt 100 kr per person för mat & dryck som jag handlat och lagat, men då har vi gemensamt valt ut de tre rätterna och dryckerna som hör till.
Svar på tråden Velig i hur vi ska göra med festen..