• izredam

    Velig i hur vi ska göra med festen..

    Vi tänker ta en kuvertavgift - jag startade en tråd om det här för ett tag sen och det verkade som att folk trodde att det skulle tas emot rätt bra i alla fall - Vi tänkte till och med ta en avgift på ca 350kr/person (men då bjuder vi på avgiften för barn) - och det är ju som någon sa, de får ju betydligt mer än de betalar för!

  • izredam
    Kattpoet skrev 2011-06-12 11:50:23 följande:
    Det som skrämmer mig  när det kommer till kuvert avgift är ju det att Brudparet vet om att de har dåligt med pengar och sedan förväntar sig att andra ska  ha bättre med pengar än de.

    Är man 5 i familjen och alla är bjudna och kuvert avgiften är 350 kr  så betalar man ju  1750 kr för allt, det är ju lika mycket som man kunde betalat för fest mat för runt 20-30 personer om man lagade själv.
    I vårat fall så är det verkligen inte så! Vi är studenter båda två - alla som kommer på bröllopet jobbar heltid, de flesta av våra vänner som kommer bor dessutom kvar hemma hos föräldrarna - vi är helt klart de som har sämst med pengar! Dessutom kommer vi att bjuda på maten till barnen, så ingen kommer att betala mat för mer än tre vuxna.

    Lite imponerad över hur lätt man kan ha att döma människor såhär över internet. Bara för att du har det på ett sätt så innebär det inte att alla andra har det så!
  • izredam
    Pinkgrape skrev 2011-06-12 16:10:31 följande:
    Jag kan ju tillägga att vi först hade tänkt ha festen i en mindre lokal där vi hade fått ordna ALLT själva. Maten, dukning, städning, dekorationer, maten och dryck. När vi satte oss ner och räknade på det, så visade det sig att det "billigare" alternativet skulle kosta precis lika mycket som det "dyrare", vilket är festvåning på hotell där de gör allt. Skillnaden tillslut blev kuvertavgiften. 250kr/person om vi valde det "billigare" alternativet och 350kr/person om vi valde det "dyrare". Vi valde det dyrare, eftersom det innebar så väldigt mycket mindre jobb för vår del. Vi känner våra gäster och vet att det INTE sitter i pengarna ifall de väljer att inte komma, utan då beror de helt enkelt på att de inte vill, inte har tid eller möjlighet. Alla har fast jobb och så vitt vi vet en bra ekonomi, definitivt bättre än våran iaf. Vi har ett par enstaka studerande och dem pratade vi med i förväg om kuvertavgiften för att förvissa oss om att det inte skulle bli ett problem för dem. Vi fick grönt ljus från alla.
    augustibrud.bloggplatsen.se, lösenord när det behövs: Pinkgrape
    precis så känner jag också - om de i slutändan väljer att inte komma så beror det inte på att de har ont om pengar, för alla gästerna har gott och väl tillräckligt med pengar för att komma på bröllopet. Och helt ärligt så förstår jag inte vad skillnaden mellan att säga att man vill ha pengar till en bröllopsresa är egentligen - jag menar i slutändan så vet ju inte gästerna vad pengarna går till i alla fall, skillnaden är att de nu slipper att noja över vad som är lagom mycket pengar. Och för vår del så blir den familj som kommer att betala mest pengar min m2bs familj, eftersom han har en 17årig lillasyster (som kommer hinna fylla 18 innan vi gifter oss - hjälp vad tiden går) - så de blir tre personer 350*3=1050 - troligtvis hade de lagt mycket mer på bröllopspresent annars så jag förstår verkligen inte problemet.

    Tycker faktiskt man får sätta i perspektiv vad man hade lagt på present annars - säg att t ex m2b's faster och familj (de har två barn runt 10 år) hade köpt en present - det finns inte en chans att de med gott samvete hade kommit med en present för under 700kr, vilket är vad de kommer att betala nu. Våra familjer funkar inte så - jag vet inte om ni som inte tycker att det är okej med mer än 100-150kr i kuvertavgift hade kommit till ett bröllop med en present i den prisklassen också - så funkar det inte i vår bekantskapskrets och jag förstår inte varför vi skulle ha vårat bröllop efter hur andra har det med dem de umgås med?
  • izredam
    Beautiful Disaster skrev 2011-06-12 16:41:44 följande:
    Vi har valt att ha kuvertavgift på 200kr. Vi ville gifta oss, dels för att vi just nu genomgår en stor sorg och för att få lite mer glädje i livet, men största anledningen är ju självklart för att vi älskar varandra.

    Eftersom vi knappt har några pengar alls nu när sambon blev arbetslös (jag har varit sjukskriven och är nu arbetslös), så valde vi trots detta att gifta oss. Vi ville bjuda närmaste familj/släkt, vilket slutade på 60pers. Därför valde vi att ta ut kuvertavgift, men enbart för de vuxna i sällskapet. Då vi vet sedan tidigare att barnen knappt rör maten, så att de ska betala tycker vi var onödigt.

    Vi har hört många klaga på kuvertavgiften, men bara att den är för låg(!). Kommentarer om att kuvertavgift är fel kommer bara härifrån BT. 
    Elliotts änglamamma - lilla-mirakel.blogspot.com
    Jag gissar att vi kommer få ungefär samma reaktioner - "ni som har så lite pengar ska väl inte behöva lägga ut så mycket" ungefär så kommer våra alldeles för välvilliga släktingar reagera gissar jag - jag är inte ens säker på att vi när vi väl berättar det för folk kommer att få göra det, både min farmor och min morfar kommer nog att erbjuda sig att betala all maten, men jag vet inte om jag vill låta dem göra det - det känns inte rätt..
Svar på tråden Velig i hur vi ska göra med festen..