• glada august­ibrude­n
    Äldre 7 Jun 12:27
    121251 visningar
    98 svar
    98
    121251

    Ge pengar till brudparet....Hur mycket?

    Vi är bjudna på ett bröllop där brudparet önskar sig pengar till sin bröllopsresa.


    Men HUR MYCKET ska man ge? Finns det någon etikettsgräns eller hur gör ni andra?

  • Svar på tråden Ge pengar till brudparet....Hur mycket?
  • Äldre 7 Jun 21:23
    #51

    hur mycket skulle ni köpa present för? 250-400 kr för en present är kanske OK - mer om man är nära. Ofta går man ju ihop om något större, men vad tycker ni att en present skulle få kosta - det är ett bra riktmärke.

  • Äldre 7 Jun 21:29
    #52

    och det finns inget krav på att matcha nån kuvertkostnad - hur ska man veta eller kunna ta ansvar för vad andra gör för menyval?

  • Kattpo­et
    Äldre 7 Jun 21:38
    #53

    Då gav våra gäster oss för mycket, om man ska matcha hur mycket maten kostade... jag räknade just  ut att maten kostade 50 kr  gästen....

  • solros­1
    Äldre 7 Jun 21:40
    #54
    MissMarilyn skrev 2011-06-07 20:47:51 följande:
    Vart hittar man de korten? =)
    finns troligen i närmsta bokhandel.... hittat på ex "ugglan"-bokhandlare och på Gallerix har jag för mig.
    Presentbutiker kan ha det också.
  • solros­1
    Äldre 7 Jun 21:43
    #55

    vi har önskat till en tavla i stället för till en resa. Tavlor kan ju vara väldigt dyra o även billigare... om man inte får in så mkt pengar . Kontot håller vår tärna o marskalk i så vi inte direkt kan kolla vem som skänkt vad... Det VILL jag inte veta.

    sen har vi även gjort en liten lista på Önska då vi vill byta ut lite efter 10 år tillsammans o fler år innan dess som "singlar".

  • Ciccci
    Äldre 8 Jun 08:59
    #56

    Vi var på ett bröllop förra året, min sambo var bestman..
    Vi gav om jag minns rätt 800 kr..
    Kan tillägga att vi hade precis köpt hus.. :)

  • Äldre 8 Jun 09:09
    #57
    Aqwe skrev 2011-06-07 14:09:41 följande:
    Det får man naturligtvis göra om man vill. Personligen vill jag låta presentöppningen ske dagen efter och sedan skicka ett personligt tackbrev till varje gäst.

    Jag tycker att det är girigt att önska sig pengar, gäster ska inte behöva betala bröllopsresan och det hör till att få bröllopspresenter som ska vara till nytta i det nya.

    MEN så är jag också traditionell. Jag gifter mig blott en gång och barn kommer efter giftermål. Hus kommer i samband med giftermål och inga trash the dress foton ska tas. Bröllopsresan bekostas inte av gästerna och den ska ske senast någon dag efter vigseln. Giftermål sker när båda parterna har en stadig ekonomi, när allting kan bekostas på egen hand.

    SEDAN får alla andra göra precis som de vill men får jag en inbjudan där brudpar önskar sig pengar kommer de att få en bröllopspresent av mig.
    Jag och min blivande make är snart 40 år och har aldrig varit gifta tidigare. Däremot har vi båda två sen tidigare haft fullt möblerade hem innan vi flyttade ihop för 8 år sedan och nu har vi byggt hus.
    Om det blir barn i framtiden vet vi inte eftersom jag fått flera missfall tidigare och sist fick jag också en sorts cancer i livmodern (godartad, men ändå).
    Att ge oss något "för att sätta bo" känns ju skrattretande...

    Ingen som jag känner har trott att dom ska få resan bekostad om dom önskar sig bidrag till den. Däremot så kanske man kan gå ut och äta en extra god middag någon av kvällarna, eller uppgradera från fönsterlös hytt, till hytt med fönster om man tar en kryssning osv...
    Det är till för att förgylla resan, inte för att betala den.
    Precis som en present (vas, koppar mm) är till för att förgylla hemmet för den som flyttar hemmifrån och startar nytt bo/liv i samband med bröllopet.

    Grattis till att du bara ska gifta dig en gång.
    Jag hoppas verkligen att det håller för dig också seriöst alltså jag försöker inte vara spydig eller elak, men statistiken talar emot dig. Och när du uttrycker det så där att du bara ska gifta dig en gång och göra allt i rätt ordning så känns det faktiskt lite omoget.
    Att vara så obstinat att gå emot någons önskan känns också väldigt omoget...

    Hoppas att gästerna på ditt bröllop inte beter sig likadant mot dig bara...
  • Tigerj­ack
    Äldre 8 Jun 09:25
    #58

    Jag och min blivande tillhör den skara som inte önskar sig presenter utan om gästen vill kan man istället sätta in valfri summa på ett konto (med namn eller anonymt).
    Vi har valt detta eftersom vi är lite äldre och bott själva under lång tid, saker till hemmet saknas därför inte! En annan anledning är att jag tycker det är jobbigt med presentöppning under middagen/ festen, det tar lång tid och kan för vissa i sällskapet kännas obekvämt, kanske har man inte så mycket pengar över eller helt enkelt inte har lätt att hitta "den rätta" presenten.  
    Vill man avstå från att sätta in pengar på vårt resekonto, av ideologiska skäl, man tycker att det här med pengar är fel helt enkelt, eller om det är en kärv tid i livet, är det helt ok och absolut ingeting som vi kollar av i efterhand! Tycker det kan vara praktiskt också om det finns delar i sällskapet som inte känner ena delen av brudparet så väl, kan vara knepigt att hitta en bra present av det skälet!
    Så.. den som vill hjälper oss med bröllopsresan, den som vill avstå får äta och dricka precis lika mycket som alla andra och har säkert en bra anledning till att avstå från present!

  • Äldre 8 Jun 09:39
    #59
    MissMarilyn skrev 2011-06-07 16:45:06 följande:
    Vi har gett runt 300kr.
    Men så har jag oftast fotograferat Bröllopet åt brudparet också. Och det är väl värt en hel del? =)

    Nu ska vi på Bröllop i sommar där de tydligen inte önskar sig någonting!?
    En blomma med en puss och en kram.
    De har väldigt gott ställt om jag förstått det rätt och har allt de behöver.

    Så hur gör man i det läget?
    Känns inte så bra att bara ge en blomma med ett kort...
    (Ska inte fotografera denna gången!)
    Vi önskar inget vi heller. Om nån vill ge nåt så får dom ge en slant till bröllopsresan om dom känner för det. Men vi vill verkligen inte ha något.
    Deras närvaro är gåva nog till oss. Utan dom hade det ju inte blivit någon bröllopsfest.

    Om du absolut vill ge dom något så kanske du skulle göra något personligt?
    Om du är duktig på att fotografera så ta en fin bild och förstora upp och kanske montera i en ram.
    Eller ta med kameran ändå och fotografera lite gäster och annat och skicka dom det på en CD-skiva efteråt.
    Eller bjud in dom på middag om ni inte bor för långt bort... Alltså gör en fin inbjudan i samband med tackkortet.
    Det kan ju vara i form av "När ni har vägarna förbi nästa gång så vill vi gärna bjuda er på middag hemma hos oss. Ring någon dag i förväg bara så vi hinner handla" *typ* alltså inte så avancerat...


    TS -
    Jag hade ju glömt att svara dig märker jag...
    Den ende som vet vad som är tillräckligt är DU. Du ska inte bli fattig på deras bekostnad. Har du haft stora utgifter för att ta dig till deras bröllop och följa deras klädkod osv så kan du ge en mindre slant. Om du står dom väldigt nära och själv har en bra ekonomi så kan du ge dom en större slant. Vad vill du att pengarna går till?
    Du kan ju skriva i kortet att "vi hoppas att detta räcker till en fin flaska vin / en fin middag för två på er resa" eller något sådant...
  • Moster Stina
    Äldre 8 Jun 10:02
    #60

    Vi gifte oss i söndags, och har precis börjat öppna våra kuvert och presenter.


    Vi hade skrivit i inbjudan att vi hade precis allt, och inte behövde något. OM de ville ge något ändå så kunde de tänka på presentkort på Fritidsresor, eler upplevelser genom Ticket. T ex.


     


    Vi har bara öppnat fem kuvert tror jag, men flera gav pengar, så vi blev alldeles förvånade. Någon familj gav 1200 kr. Andra 500.


    Vi blev såklart lika glada för båda.


    Och så fick vi en spahelg någonstans i Sverige. Jättemysigt! En såkallad SMARTBOX.


    Och en till SMARTBOX med temat äventyr. Hur de som gett den tänkt vet jag inte...för den räcker till feb 2012, och jag är höggravid just nu, med beräknad födseln om två månader.


    Forsränning...nä tror inte det


    testa att rulla i en boll nerför backe....nä jag får nog inte det....


     


    Vi kommer nog hitta NÅGOT som kan funka såklart, men lätt är det sannerligen INTE!


     


     


     


     


     

Svar på tråden Ge pengar till brudparet....Hur mycket?