Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    BILD och PRIS på er brudbukett!

    thean skrev 2011-05-24 10:35:07 följande:
    Någon som har en aning vad pioner kan tänkas kosta? har aldrig köpt pioner av florist så vet inte alls om de kan kosta 100 kr st eller 50 kr st?? Ska gifta mig i början av juni så det säsong iaf...
    Precis som med de flesta blommor, kan man köpa även Pioner i olika kvalitéer. I kvalitetskriterierna ingår bla stjälklängd och storlek på blomhuvudena.
     
    De blommor man använder i brudbinderier förväntas som regel vara av A-kvalité, dvs bäst.
    Pioner (blommor öht) finns visserligen i buntar med plast om, men det är inte samma vara som de säljs styckevis.(om inte handlaren är av typen Bluff&Båg förstås) Jag kan alltså som florist köpa buntar på hink och kränga för en lägre summa, eller så köper jag för styckeförsäljning. Mitt eget inköpspris är förstås helt väsenskilt från varandra i de olika fallen.

    Där jag jobbat, har pioner styckevis över säsong varierat mellan 45 och 65 kr/st, beroende på grossisternas dagspris, kvalitén och tid på säsongen.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Miceme skrev 2011-05-22 20:27:33 följande:

     Denna har jag beställt med vita pärlor i, 500-600 plus minus hundra kronor sa hon i butiken.


    Förutom att det är en liten stad, så måste den ligga väldigt långt söderut? För om du ska ha 30-talet rosor till bra kvalité, så säljer knappast någon florist dem för 15-20 kr/st  någonstans i Sverige där man har fraktkostnader på de summor vi talar om längre norrut.

    Lite allmän vägledning:

    Mellan 25 och 35 kr/st för en ros av normalstorlek och av bra kvalité är ett riktpris för de flesta butiker, och detta varierar, eftersom vi får olika priser från grossisterna iom att det är fäskvaror vi handlar med.) Större rosor ligger från 35 och ända upp mot 65-70 kr/st.

    Ska man ha en exakt nyans och en särskild namnsort till sin bukett, måste floristen säkra upp det hos leverantörerna. Sådana små specialbeställningar blir oftast väldigt dyra för floristen, då man inte kan förhandla priser. Det innebär att en ros som till vardags i butik kanske kostar 30 kr, mycket väl kan hamna på 40 kr till brudbuketten. (Ändå har floristen ofta då fått sämre vinst, för att man inte kan med att ta samma påslag som vanligt, för man tycker lite synd om bruden... Jag vet fler florister som inte har vett att ta rätt betalt för sitt arbete, dvs de står och gör rena förlustjobben, korkat nog, än jag vet sådana som tar i för mycket, även om de också finns)

    Obsevera här att vi ännu inte ens talat om att det normalt sett tillkommer arbetskostnad. I de flesta andra hantverksyrken, är det välbekant att det sm kostar är hantverkarens tid. I mitt yrke förväntas vi bjuda på all tid. Helst gratis över disk lära ut grunderna i hur man egentligen gör när man binder buketten själv, eftersom "det ju inte kan vara så svårt"
    Tro mig, det händer hela tiden. Jag undrar om folk gör så hos snickaren, målaren, elektrikern etc också?

    Tidsaspekten för arbetet, innebär att en bukett med mindre material (färre blommor) ändå kan bli dyrare än den med 30 rosor, för att den tar kanske en hel dag att knåpa ihop. Likadant kan en bukett med  få dyra blommor bli billigare än en med många billigare.

    Blommor som är fel i säsong går ofta att få tag i, men då kan priset skena iväg något alldels hemskt, medan man ofta kommer på en överraskande låg prisnivå då man anpassar buketten efter vad som har högsäsong just för tillfället.

    Här kan det vara värt att lägga märke till att blommor vi uppfattar som "enkla" för att vi kan plocka dem i naturen/trädgården, som tex konvaljer, förgätmigej, luktärtor etc, kanske inte är det när det kommer till odlade blommor. Därför kostar tex en buket "enkel" bukett med endast liljekonvaljer minst runt tusenlappen, beroende på antal stjälkar. (vare sig grossister eller florister plockar några blommor själva för försäljning)
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Miceme skrev 2011-05-24 12:41:31 följande:
    4 mil utanför jönköping så jättelångt söderut är det inte, och jag som kund ställer mig ju inte direkt och ifrågasätter priset heller när jag själv tycker det är billigt. Om de går med förlust så är det ju upp till dem
    Jag misstänkte småland, skåne eller blekinge, då det generellt är områden med MYCKET lägre blompriser än stora delar av övriga landet. Det är verkligen stor skillnad.

    Självklart får varje företagare själv stå för sin prissättning-på alla plan, både gentemot kund, sig själv och skattemyndigheten och även sina konkurrenter för den delen.

    Vad man som kund kan vara medveten om är ju ifall man är mån om att handla "vitt" här i livet, om det nu är viktigt för en. (Nu påstår jag inte att din florist jobbar svart, även om jag vet att det-som inom alla kontantbranscher tyvärr är väldigt utbrett)Jag själv klipper mig inte hos en frissa om det kostar 150 spänn, för jag fattar att det inte är konkurrens på ärliga villkor. När kassaapparaten på torget är en hink är jag också fundersam, likaså ifall en vara faktiskt är lite för billig för att det ska vara sant-det är ju tex ett kriterie för misstanke om häleri på Blocket osv.
    Så visst ifrågasätter jag personligen priser-både uppåt och neråt, men naturligtvis vill man inte betala ockerpriser eller betala mer "bara för att". Även om vi faktiskt också fungerar så, att ibland får det inte vara för billigt heller, eftersom själva lyxfkatorn i det hela då försvinner. Nu talar vi om den mer glamourösa sidan av oss konsumeneter.

    Det kan faktiskt tom vara så att man för att dra till sig en viss kundgrupp, inte får lägga sig för lågt i pris. Det är väldigt intressant med våra mönster och vanor när det kommer till konsumtion. Det är väl därför handeln lägger ut så mycket pengar på att kartlägga hur vi fungerar.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    niamh skrev 2011-06-11 15:15:40 följande:
    Det verkar vara väldigt olika det där. Själv har jag två nära vänner som jobbar som florister & vi diskuterade just detta häromdagen. Båda två medgav att priserna på deras buketter höjs så fort ordet bröllop eller brudbukett nämns, detta för att det går att sälja till "hutlösa" priser eftersom folk är villiga att spendera mycket pengar på sina bröllop. Den ena gav ett exempel på en bukett jag köpte av henne för 100:- (kompispris, vanligtvis skulle den kosta 175 ; "hade någon kommit in & beställt en exakt likadan bukett till ett bröllop hade jag kunnat ta vilket fantasipris som helst, men troligtvis begärt runt en tusenlapp". Det kan nog ligga något i det där med överskottslager också, som du skriver om, men de allra flesta beställer ju vanliga snittblommor, rosor etc. som florister ändå har hemma? Om det är så att man får betala extra för att floristen gör ett extra jobb, beställer hem sortiment utöver det vanliga etc. då tycker jag det är helt okej att man får betala mer för detta, men i mina vänners fall tycker jag det är skamligt - & det sa jag till dem! ;)
    Usch vad trist!
    Så jobbar ingen av mina kollegor och inte någon av de butiker jag jobbat i heller. Att prisbilden blir högre beror på flera olika saker, men inte just ordet "bröllop" i sig. Jag tycker verkligen det är ett tråkigt sätt att göra affärer på.

    Fast det är klart, tänker jag efter, så görs det väl likadant med allt-man tar betalt det man kan när något är åtråvärt nog. Som när jordgubbarna innan midsommar kostar 45 spänn asken och när hyrblispriserna skenade då när folk satt fast ute i Europa under vulkanutbrottet, eller när man säjer biljetter utanför en konsert, eller vad fikat kostar på ett tåg dä det bara finns det fiket att köpa ifrån, osv i all oändlihet.
    Men själv sätter jag priser jag kan motivera utifrån mina egna kostnader och tidsåtgång. En ros kostar inte mer till ett bröllop än till en begravning. Men ett brudbinderi tar i stort sett alltid mer tid i anspråk än en över-disk-bukett medan kunden väntar. Och förbokade blommor hos grossisterna tar DE mer betalt för liksom odlarna. Floristen tappar prisförhandlingsläget helt då. Lämna frihet åt floristen att välja utifrån vad som finns för dagen, det brukar vara ett bra ekonomitips.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Helena Mikael skrev 2011-06-14 13:30:25 följande:
    Det blir nog den :) Jag älskar också Pioner!

    Jag bor på orust, men priserna kommer från www.euroflorist.se 
    Sålänge man bara beställer en "vanlig" bukett blir det billigare :)

    Band har jag hemma som jag binder runt stjälkarna.
     
    När gifter du dig då? För är Pionerna slut för säsongen, så kommer de blommorna att bytas ut mot "likvärdiga". Öht är menybuketterna i både Euroflorists och Blommogram/Interfloras utbud mest en ledning för kund och florist. När det kommer till enskild butik, är det upp till varje butik och dess personal att lösa dagens ordrar med vad blommor man har hemma för dagen. Man utgår ifrån färg och form i första hand. Det kan ibland se mycket annorlunda ut gentemot bilden. Är du beredd på det till din brudbukett, så kör på. Annars ska du nog ringa dem och mer detaljerat säkra blomsorterna.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    c4trin skrev 2011-06-14 21:43:09 följande:
    Jag åkte till butiken och pratade med dem, då får man se och diskutera precis hur man vill ha det och priset blir ganska mycket det samma (gick upp 20 kr för mig när jag va färdig) och jag blev såå nöjd!
    Ja, det är ju det klart bästa. Att ha talats vid ordentligt menar jag. Mailar man det bara som ett bud vilket som helst, så kan man faktiskt få rätt mycket annorlunda bukett, enligt regeln "lokala avvikelser". Ingen butik har ju varenda blomma till alla bukettexempel hemma varenda dag, utan man får lösa det så likt som möjligt. Oftast helt OK till present, men kanske inte till brud. Vet jag i god tid om att jag har en bukett beställd enligt menyn den och den, så kan jag ju även planera med det i åtanke när jag gör mina inköp.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    litenkaka skrev 2011-06-20 17:47:04 följande:
    Pioner, ranunkler och hortensia
    Jag ser inga ranunkler? Men det är Pioner och rosor av mer "gammeldags" typ, där David Austen-rosorna är exempel på sådant man kan fåå specialbeställt hos floristen.
    Hortensia får man numera tag på stora delar av året-det är mer en fråga om vilka färger som är i fas de olika årstiderna. Mot höstkanten kommer mycket av det lite murriga och tyngre toner, medan det på vår och sommar är klar dominans av vitt, rosa och blått. Men eftersom den även krukodlas, så går det att lösa det mesta hela året som sagt. Kolla alla sådana detaljer med aktuell florist.

    Dahlior, hortensia och stora gammeldags rosor borde vara en lösning för den som missar Pionernas säsong, men har ett relativt tidigt höstbröllop.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Minuz skrev 2011-06-21 15:53:44 följande:
    Vad ska man satsa på för blommor i mitten av november??????
    Det är tiden precis innan alla "julblommor" kommer.
    Givetvis är ju snitthyacinter och amaryllis inte alls vinterblommor, bara det att vi här i landet vill ha dem då. Tulpaner har även de fått så lång säsong att de går att få då. Alltså kan man om man vill satsa på en bukett med snitthyacinter, anemoner och annat som i själva verket kan kännas ganska vårkrispigt.
    Men kanske vill du satsa på en bukett med höstkänsla? För det som under hösten är stort, är ju förutom blommor i orange och andra varma toner, även kvistar med bär av olika slag, många vackra sorters gräs och blad i fina färger.
     
    Annars så är det ju så att det mesta finns numera året om och bassortimentet av blommor, såsom rosor, orkidéer, liljor och kallor, germini, nejlikor etc etc finns ju jämt. Det finns ingen särskild blomma som är i högsäsong rent prismässigt på det vis som pioner tex.
     
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    MrsBrud skrev 2011-06-21 21:03:38 följande:
    Har läst massor av dina inlägg i andra trådar om blommor, du är brilliant! Glad
    Har pratat med floristen som gav förslag på olika blommor, eftersom jag inte har någog koll har jag fått googla runt. Hon sa att hon kunde få tag på ljusgrön hortensia, så det skippar jag nog. Men ska be henne plocka ihop något som liknar bilden med dahlia, nejlika och rosor som du beskriver. Vad tror du om det?
    Men gulledej! Det var väldigt snällt sagt.
    Jag tror det du beskriver blir bra. Lämna gärna öppet för floristen att hugga något mer som passar in i stilen ifall hon snubblar över något extra fint just den dagen hon handlar. Det kan finnas helt oväntade och fullständigt underbara varor ibland och då är det gott att känna att man har frihet att plocka in det i helheten.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Darling Daisy skrev 2011-07-16 20:36:38 följande:
    Här är min drömbukett som floristen skapade utifrån min något luddiga beskrivning "lantlig, inte strikt, ängsblommor, droppformad".  Den och corsaget kostade 1000 kr. Jag älskade den!!!!
    Jag tycker din beskrivning var glasklar och hur bra som helst. Då är det lättsamt att vara florist. När kunden dessutom blir så nöjd, ja då har man ett riktigt roligt arbete.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden BILD och PRIS på er brudbukett!