Inlägg från: 1995 11 17 |Visa alla inlägg
  • 1995 11 17

    Snurrigt om svenska seder

    Hahaha, ja vad dem kan lyckas hitta på saker!!

    Det här med 3 ringar funderade jag på innan då jag sett ganska många kvinnor i ålder 70 plus ha just 3 ringar på vänster ringfinger. Köpte svensk bok om gamla traditioner och seder där det togs upp just varför en del har 3 ringar, dock inte alla. Det är så att förr var det ju så att mannen friade utan att tjejen visste något och då fick hon ju en ring. Sen var det trolovning där man ofta hade middag och bjudit alla man ville berätta för att man gått och trolovat sig, då fick både mannen och kvinnan vars en ring. Detta jämställs med vad vi idag kallar för frölovning. Och sen vid själva vigseln fick kvinnan en ring till, då är vi uppe i 3 ringar. Men den första ringen var inte obligatorisk och var av naturliga själ bara dem som hade gott om pengar som gav en sån. Andra fattiga eller så dem friade på knä men utan ring. Detta tycker jag låter mer troligt oxå. Sen har jag visst hört talas om att det finns män som ger sin sambo/fru en ring när dem får sitt första barn så det kan säkert finnas nån liten tradition av det oxå. Vi har ju ett väldigt avlångt land och på vägen mellan skåningar och samer finns det ganska stora variationer av seder och bruk, så det kan säkert vara så att i vissa delar av sverige är det jätte vanligt med en sak medans resten av befolkningen inte ens hört talas om det.

  • 1995 11 17

    Vilken mysig historia du har Kattpoet!! Ja, tråkigt med fattigdom och kriget men jag kan ju känna hur kärleken lös igenom.

  • 1995 11 17
    BlackWIngedAngel skrev 2011-05-18 00:49:38 följande:
    Är du säker på att det är därför de har tre ringar? Jag menar; har du frågat dem eller så?
    Anledningen till att jag ställer frågan är för att min mormor hade tre ringar, men hon fick dem inte på det sätt som du beskriver. På 40-talet, när hon och morfar gifte sig så var det modernt att ha två smala, ganska höga, guldringar till förlovning- och vigselring. Det fick även mormor, men det var även väldigt modernt att ha en ring med stenar mellan de släta ringarna, vilket hon fick i present på deras bröllopsdag sedan. Så hon hade tre ringar för att det var sådant modet var på 40-talet. 
    Nej det vet jag så klart inte att just dem jag sett med 3 ringar har fått dem på det sätt som beskrivs i boken. Men det lät ju väldigt troligt att det skulle ha kunnat gå till så.
    Och som jag skrev, i vårt avlånga land tror jag det kan förekomma väldigt många olika traditioner. Det som är vanligt i skåne har kanske ingen i norrland hört talas om.

    Min egen moster har 3 ringar, hon är dock bara 44 år gammal och har inte heller fått dem ringarna efter denna tradition som beskrivs i boken. Utan hon har sin förlovningsring och vigselring och den tredje ringen är en vigselring hennes mormor hade. Hon har den tillsammans med sina egna för att hon tycker dem passar så bra ihop bara.

    Jag vill inte låta som nån som vet eller kan något, utan ville bara dela med mig av vad jag läst och själv iaktagit.
Svar på tråden Snurrigt om svenska seder