• Liv

    Få 100 000 kr att räcka i Stockholm?

    Är relativt nyförlovad och plaerar bröllop ganska snart, redan i september. Ser verkligen fram emot det, men... det känns inte riktigt som jag hoppats...

    Har alltid föreställt mig hur spännande, inspirerande och kul det ska vara att planera bröllop. Men allt med att försöka få en uppfattning om kostnader hit och dit har tagit musten ur mig och jag orkar snart inte med allas frågor om när och var bröllopet ska bli, då vi inte lyckats boka lokal ens en gång...

    Största problemet är att få ihop det ekonomiskt. Inte så att vi inte har pengar, båda jag och min blivande jobbar heltid och är väldigt ekonomiska av oss. Men det är otroligt svårt att få en bild av vad bröllopet kommer kosta vilket gör mig frustrerad.

    Vi planerar för ca 60-70 pers och har satt en budget på 100 000, tänkt att täcka själva vigseln och festen, plus alla blommor.  Klänning och brudgums kläder, ringar, smink, hår, fotografering samt resa ligger alltså utanför. Vi är helt inställda på att inte gå över budgeten med en enda krona.

    Efter mycket om och men, fram och tillbaka och fått offerter hit och dit har vi ännu inte hittat något som kan matcha mot budgeten på ett sätt som känns skäligt... Är inte det lite märkligt? Jag tycker jag läser här och där om bröllop som går på betydligt mindre tusenlappar, med fler gäster och inkluderande alla de delar vi inte räknat med. Hur gör ni för att få det att gå ihop?

    Jag känner inte själv att vi har så stora krav gällande vårt bröllop. Vi vill ha en lokal tillräcklgit stor för att inhysa allt, vigsel middag och dans. Tänker oss antingen två eller tre rätters med bröllosptårta och dricka till maten samt en brudskål efter vigseln. Sedan en dj under kvällen. Sedan vill vi inte behöva lägga ett finger på någonting denna dag själva, eller överlåta det till vänner heller.

    Bor i Stockholm och det är i dessa krokar som vi tänker oss det hela, eftersom vi båda kommer från två mindre orter som är lite knepiga att ta sig till samt att vi har gäster som kommer från utlandet. Jag vet att det är dyrare i en storstad, men ändå... Ganska många gifter sig i Stockholm med omnejd, och alla kan väl inte ha en budget på flera hundra tusen? Eller? Någon som hållt ett liknande bröllop som vi tänker oss och har några råd?

  • Svar på tråden Få 100 000 kr att räcka i Stockholm?
  • Liv

    Vi har faktiskt varit inne på Eriksbergs festvåning, men som du säger, de var redan uppbokade, tråkigt nog.. Har hört mycket gott om dem!

    Vi kommer också gifta oss borgerligt och det är därför vi vill ha allt på samma ställe.

    Vi ser framför oss att inleda med vigsel som åtföljs av brudskål. Vi har inga krav på att vara utomhus, utan ser nog mer framför oss att vara inomhus..  Vigslen åtföljs, någongstans, av en brudskål innan samtliga gäster välkomnas till bords.Här känns det viktigt för oss att alla gäster ryms i samma rum. Är förvånad över att flera ställen tycks ha så små utrymmen och "tränga" in så många.. Vi vill ha lite rymd i alla fall...

    Det vi tänkt oss är en två eller tre-rättersmiddag plus bröllopstårta och att vi står för drickat till maten. Flera lokaler jag kollat upp tycks tillämpa catering för detta och det är här det blir svårt att få en tydlig prisbild. Det är t.ex. offerter som inte inkluderar moms och det uppges inte hur stor personalstyrka som krävs för arrangemanget och därmed hur mågna tusenlappar som flaxar iväg där.. Så är det kostnader för tallrikar, eller servetter, eller taxiresor eller... som att det fortsätter i det oändliga.

    I flera fall verkar det billigt, men slutar betyligt dyrare än vad det första intrycket ger. Detta frustrerar mig... Som erfaren festarrangör borde man kunna uppge tydligare priser i ett tidigt skede kan jag känna. I alla fall göra en uppskattning... (Jag jobbar som projektledare och är kanske lite arbetsskadad!)

    För att återgå till vad vi tänker oss.. Efter middag tänker vi oss antingen att ha dansgolv i samma rum som matsalen så alla kan se när vi dansar första dansen. Men vi kan lika gärna ta tårta och kaffe i en angränsande lokal ämnad för dans och uppta dansandet där... Dj och ljud till dansen då. Funderat på band, men verkar inte som att det kommer bli möjligt.

    Jag skulle gärna kunna tänka mig att dekorera för festen, men då vill jag gärna göra det dagen före för att slippa stressen på självaste bröllopsdagen.. vi vill gärna få till en stämningsfull vigselplats. Det verkar svårt och framför allt dyrt att få tillgång till lokaler innan själva arrangemanget är tänkt att börja, så i så fall är jag beredd att betala för att det ställe vi väljer gör det åt oss.

    Fotografering tänker vi göra innan vigseln någonstans.

    Idealt vill vi att det är relativt centralt, och då menar jag att man ska kunna resa kollektivt. Men överväger också att abbonnera en buss för dit och hemfärd, så ligger det lite längre bort så funakr det, så länge det inte är allt för lång restid.

     

  • Liv

    Ja, vi har redan varit å kollat på Mäster Mikales faktiskt. Fick ett lite märkligt bemötande när vi frågade om möjligheterna till att dekorera, vilka visade sig vara begränsade i den lokalen. Vi blev i princip avfärdade efter att ha ställt frågan. Lite tråkigt eftersom den egentligen hade allt vi önskade..

    Jag är inte festarrangör, utan jobbar som projektledare i en annan bransch. Men det handlar mycket om att ha många bollar i luften och att vara tydlig till kunder när det kommer till priser för annars tappar man ju deras intresse.

    Jag måste då fråga er som gör mycket själv. Hur gör ni och hur får ni tiden att räcka till? Särskilt när det kommer till alla detaljer som måste funka på självaste D-dagen. Jag tänker på iordningsställande och dekorationer, bordplacering, blommor, musik. När gör ni dem?

    Jag vill ju kunna sova ut och vara pigg på stora dagen. Lär börja göra mig i ordning mitt på dagen för att sedan fotograferas ca kl.15.00 och tänker att vi börjar med vigseln kl 17.00. Det lämnar ingen tid för iordningsställande...

    Jag är egentligen en person som gillar att göra mycket själv, just för att jag vet att man kan komma undan lite billigare. Därför planerar jag att göra hår och smink helt själv t.ex. Det enda som jag verkligen inte vill fingra i är maten, eftersom vi båda verkligen vill ha serverad mat och inte buffé.

  • Liv

    Ja, Grand hotell är ju Grand hotell!! :) Kul att det går! För min/vår del undrar jag vad det är som gör det så svårt att det ska räcka för oss?

    Möjligen att vi vill ha vigseln på samma ställe som gör att vi behöver tilläggstimmar utöver det som det brukar vara... dessa omfattar då både lokal och personalkostnad.. Och så vill vi att festen pågår till kl 2... Och att vi inte vill ha buffé.

    Men sedan är det så mycket mer än bara lokalkostnad och mat. Det kan ibland vara en kostnad för lokal för dans, ljudanläggning, ljuanläggning, dj, extra för tårta, dekorationer etc. Det är för mig som att det aldrig tar slut, alla kostnader!

    Jag är faktiskt lite chockad över hur dyrt det tycks bli på alla ställen vi kollar. Särskilt för att jag har färskt i minnet en disputationsfest som gick på ca 20 000 kr här i Stockholm. Visserligen något mindre antal gäster och "bara" till kl. 1. Men så stor skillnad i arrangemang är det inte att 100000 kr ska visa sig vara en smal och liten budget... Så tänkte jag.

    Nåja, jag ger inte upp. Utan fortsätter mitt letande.

    Måste bara säga att det är så skönt att bolla sin frustration och sina tankar här och få svar tillbaka. Har ännu inte meddelat så många om att det stundar bröllop så det är tungt att gå med allt inom sig...

    Tack alla!

Svar på tråden Få 100 000 kr att räcka i Stockholm?