• Aylas

    Rätt att neka ammande mamma vin?

    För er som inte läst artikeln i aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article12984002.ab) ska jag dra historian kort; en mamma satt på en bar med en vännina och sitt spädbarn. Hon ammade barnet och skulle därefter beställa in sitt andra glas vin. Bartendern nekade med motivering att de inte serverade mammor som ammar, barens policy.

    Så debatten drog igång, diskriminerar baren mamman, är mamman oansvarsfull som dricker alkohol med sitt barn i närheten eller har var och en rätt på sitt sätt...

    För att göra det tydligt; livsmedelsverket avråder inte ammande mammor att dricka alkohol (dock max 2 glas vin / vecka) då det är en mycket liten mängd som övergår i bröstmjölken.

    Så vad tycker ni, rätt eller fel att neka mamman vinet?

    För tydlighetens skull ber jag att man respekterar varandras åsikter då ämnet kan var känsligt och personligt!

  • Svar på tråden Rätt att neka ammande mamma vin?
  • cc2011

    Jag tycker att det var rätt. Har man valt att skaffa barn så har man enligt mig valt att avstå från alkohol. Så viktigt kan det inte vara att dricka även om det bara är lite...

  • Iku

    Jag tycker absolut att det var fel. Har livsmedelsverket slagit fast att det inte är skadligt för barnet, tycker jag att det är riktigt illa av en bar att lägga sig i en gästs privatliv på det sättet. Verkligen dålig stil tycker jag, men så tar jag också väldigt illa upp över all typ av översitteri, när man ska lägga sig i och moralisera över sådant som man inte har med att göra. Jag kan inte tänka mig att en bar har bättre koll på barnuppfostran än vad mamman själv har.

  • Emblas Mamma

    Det som ÄR fel i det här fallet är att många blir berusade på ett eller två glas vin,
    inklusive jag. Särskilt om man avstått från alkohol under en hel graviditet så är det svårt att inte bli berusad av några glas.
    Och man ska inte ha ett barn i famnen om man är berusad, man ska faktiskt inte ta hand om sitt barn alls när man är berusad. Och berusad kan betyda lätt salongs också.

    Sen tycker jag att man inte tar med ett spädbarn på krgen.

    Varför inte sitta hemma hos någon eller hos sig själv om man vill dricka ett glas vin?
    Och se till att man inte är ensam utan att det finns dom som INTE dricker som kan se efter barnet.

    Själv har jag läst att olyckor med barn händer väldigt ofta mer under ex. nyårsnätter och midsommarnätter just för att föräldrarna dricker alkohol och inte kan ta hand om barnen på ett optimlt sätt.
    Plötslig spädbarnsdöd ökar  också under dessa dagar - kanske för att man inte har lika mycket uppsikt över barnet!?

    Nej, det är absolut inte okej att dricka vin om man är ensam att ta hand om barnet - väninnan verkade väl med dricka vin?

    Personligen skulle jag aldrig dricka och amma mitt barn samtidigt ändå, vad än reglerna säger. Men andra får väl göra som dom vill - med måtta!
    Och för guds skull, se till att någon helnykter person tar hand om ungen samtidigt.
    Vi får inte köra bil när vi druckit ett-två glas vin. Varför skulle vi få ta hand om ett barn om vi druckit det? Tycker ändå att ett barn är viktigare i det här fallet..


  • Willowfield

    Anser att de gjorde fel, visst kan man reagera och ha sina egna åsikter men att neka ngn för ngt som enligt livsmedelsverket osv inte ens är farligt.
    Anser det vara upp till var och en att besluta själv.
    Sen är jag itne säker på att jag tycker ett eller två glas vin påverkar barn passandet det är ju bara att flytta seendet lite längre ner i europa, te x Frankrike där ett glas vin hör mer till vanligheten än ett glas mjölk elelr vatten, eller se på Tyskland som dricker öl som vi dricker saft redan i unga år, tror inte barna dödligheten eller olyckorna med barn inblandade är större där än här i Sverige. 

    Nej fram för lite mindre översitteri och omyndigförklarande av människan i Sverige..

    Och om nu någon undrar, nej även om min åsikt är som jag skrivit har jag aldrig druckit mer alkohol än ett glas vin innehåller när jag haft hand om barn.
    Och vidare anser jag att skall det festas så skall det alltid finnas någon nykter person med som kan ta hand om barnen. 

    Däremot ser jag inget konstigt i ett eller två glas vin, man får ju förmoda att de flesta i den åldern och som har barn vet ad de tål. 

  • pimory

    rätt rätt rättt
    barn och alkohol hör inte ihop
    inte nikotin och barn heller..

    j

  • MrsT2011

    Två saker jag inte fattar i detta:
    1. Hur lyckades hon beställa sitt första glas vin? Trollade hon bort bebisen då så att bartendern inte fattade att hon ammar?
    2. Varför drack hon sitt första glas vin precis innan hon ammade? Efter vad jag har förstått så är det OK med vin men inte precis före amning. Alltså: Om du vill gå på after work, amma hemma, försök därefter att pumpa eller fixa välling, och gå sedan på krogen. Helst utan bebis såklart, men om bebisen ska följa med ska den inte bli hungrig under tiden du är där. Alltså inte äta direkt från dig förrän senare. (Hur mycket senare har jag ingen aning om.)

    Men spontant kan jag känna att ETT glas borde vara fullt tillräckligt när man ammar. Jag anser dock i vilket fall som helst att bartendern (och i förlängningen hans chefer) inte har ett skit med det att göra, vem fan gjorde krogfolk till bebis-experter liksom? Är det något krogbranschen har noll koll på så är det bebisar.

  • Emblas Mamma

    Jag förstår fortfarande inte varför det är bestämt att man absolut inte får köra bil på två glas vin när man får hålla sin lilla bäbis när man druckit två glas.
    Är det inte lika stor risk att tappa den lille som att köra på någon?

    Jag förstår inte att man som mamma tar den risken..
    Jag blir på allvarligt full på ett glas vin.. även om jag fattar att inte alla andra blir det.


  • Pachelbel

    Det var helt rätt att stoppa mamman från att dricka ännu ett glas! Uppenbarligen saknade hon tillräckligt med omdöme, redan efter det första glaset, för att inse att hon borde stoppa där??! Det är tveksamt om hon hade stoppat ens efter det andra, utan velat ha ett tredje, och kanske ett fjärde? Bartendern såg till barnets bästa, framför mammans bästa. Uppenbarligen såg mamman till sitt bästa, så jag tycker det var tur att någon tänkte på barnet. Vill man dricka mer, varför inte skaffa barnvakt?

    Jag har ammat alla mina barn, och jag avstod helt och hållet från alkohol både under graviditet och amning. Jag skulle bli rejält påverkad av att dricka två glas vin på raken, så det vore inte aktuellt ens efter avslutad amning. Ansvaret för barnet har alltid gått främst för mig. Jag håller med Emblas mamma om att det är underligt att man inte får köra bil, medan det är helt ok att ha ett litet barn i famnen. Det är nog ganska troligt att det finns ett mörkertal, när det handlar om skador som uppstått på spädbarn pga att föräldrarna varit berusad/påverkade av alkohol. Men, det är nog ett väldigt känsligt ämne, skulle jag tro. Det vore på riktigt intressant att läsa om hur det skiljer mellan svenska barn och sydeuropeiska barn, beträffande olycksfall. Kanske förklaringen ligger i dryckesvanor, rent av?

  • MrsT2011

    Emblas mamma: Som sagt, jag tycker att gränsen går vid ETT glas för att man ska kunna vara säker på att bebisen är trygg i ens famn. Men eftersom du vet med dig att du blir typ full av ett glas har du ju fattat helt rätt beslut att inte dricka alls, det är säkert många som gör likadant! Jag lär försöka lämna bebisen hos sin pappa när jag ska dricka vin, men det är svårt att säga vad man tänker göra när man faktiskt inte har några egna barn och inte vet hur det kommer att bli/funka/kännas.

    Men eftersom vi nu ändå är igång och jämför med rattfylla så händer det ju aldrig någonsin att bartendern spänner ögonen i en salongsberusad gäst och frågar "har du kört bil hit?" Det är nämligen inte deras sak. Precis som de inte kan fråga alla om de rymt från AA eller liknande. Det är detta som gör det kränkande för den ammande kvinnan, att hon får ta mindre ansvar för sig själv och sin familj än nån aspackad kostymkille. Det kan ju lika gärna vara så att kostymkillen tar taxi hem till frun och ungarna och nattar sin nyfödda hemma, i sitt icke barnvänliga tillstånd.

    Jag tycker det luktar dålig ursäkt från krogens sida, de vill helt enkelt inte att folk ammar sina bebisar offentligt i deras fisförnäma lokaler. (Jag har själv besökt Rival. Ganska snobbigt får jag säga.)

Svar på tråden Rätt att neka ammande mamma vin?