Emma F skrev 2011-05-02 09:55:47 följande:
Vi var först inne på att skippa tårtan helt då vi heller vill ha efterrätt. Det känns som att det blir en bättre helhet med en "komponerad" efterrätt och desertvin. Men sedan började vi kolla på tårtor och de är ju så fina! Då kändes det roligt att ha det efter middagen, det blir ju nästan som en "aktivitet" att servera den och kaffe vill ju alla ha 
Exakt så tänker vi också. Vi jobbar delvis professionellt med mat och dryck, och träffades på det viset, så det vore otänkbart att inte ha så många rätter vi får tid och råd med. (Skulle gärna vilja ha femrätters som ni, med en soppa eller en lätt fiskrätt som extra rätt, men det går inte...så de rätterna får bli endast till veggisarna/fiskianerna istället...)
Jag tyckte heller inte att tårta var nödvändigt, men M2B ville verkligen ha det och de är ju så fina! Hans systerdotter är redan i full färd med att tillverka oss två som tårtdekoration.

Efterrätten är efterrätt och en del av middagen – men tårtan är mer som en ceremoniell grej, tänker vi.
Sedan är det ju väldigt dyrt med tårta (beroende på leverantör, givetvis – vi har ändå fått ett OK pris från vår cateringfirma). Men vi tänker att vi inte behöver beställa ”en bit till varje gäst”.
De äldsta smiter nog hem när taffeln bryts, många lär vara mätta efter all mat även om det gått en stund, alla äter inte sötsaker – och man kan skära bitarna relativt snålt, eftersom det inte handlar om att proppa i sig sötsaker utan att vara del av en ceremoni. Så vi tror att det räcker med cirka 100 tårtbitar till 150 gäster. Vad tror ni om det? Vi vill ju inte ha en massa tårta över...