• Guffi

    Äktenskapsförord, hur tänker ni?!

    Vi har pratat om att skriva äktenskapsförord då min blivande har en massa tillgångar på banken.. Ingen av oss vet hur man formulera ett sådant men våra tankar går kring att detta endast gäller vid skilsmässa, inte vid dödsfall.. Vi har inga barn än, men jobbar på det Flört och vi vill båda att det ska bli så bra som möjligt för dem, oavsett skilsmässa eller dödsfall..

    Men det här med arv... - tillfaller det normalt sett båda och något man kan "förorda" bort eller hur funkar det? Har läst nåt om det men kommer inte på hur det var i skrivande stund..

    Jag är inte ute efter hans pengar, då hade jag nog kunnat hitta nån rik "gubbe" istället. Utan för oss handlar det om en försäkring så att det blir så bra som möjligt för båda oavsett vad som händer. Förhoppningen är ju dock att vi ska leva hela livet tillsammans. Men som många av er andra har skrivit. VI har ju försäkringar för allt annat så varför inte för detta. Denna kostar ju dessutom (?) ingenting! Bättre försäkring får man leta efter Flört

  • Guffi
    Anonym (Sassi) skrev 2011-08-02 19:26:07 följande:
    Om man inte har något förord så blir arvet bådas vid en eventuell skiljsmässa om man inte har ett förord. Under tiden man är gifta finns det inget som säger att du måste dela hälften med din äkta hälft om ni inte har den överenskommelsen. Man har försörjningsplikt, men det är också vad det står. Om det är ett arv ni får dvs, inte om den ena av er dör - där gäller andra regler som inte alls har med förord att göra.

    Ett äktenskapsförord gäller enbart mellan makar vid en skilsmässa, aldrig vid dödsfall. Ett testamente gäller enbart vid dödsfall, inte vid skilsmässa. Ett äktenskapsförord behöver registreras (minns inte var) för att vara juridiskt bindande, till skillnad från samboavtal.
    Tusen tack för ditt svar!Glad
  • Guffi
    Anonym (Sassi) skrev 2011-08-02 21:25:49 följande:
    Kanske ska tillägga att om den ena får arvet som enskild egendom så tillhör den inte boet vid en skilsmässa. Dvs om du ärver din mamma och hon i sitt testamente skrivit att det är din enskilda egendom så kan din man inte få del av arvet vid en skilsmässa. Det är det bästa sättet att slippa eventuella problem, att be att de man ska ärva skriver att det är enskild egendom.
    Det har jag läst tidigare nånstans.. - tack än en gång :)
Svar på tråden Äktenskapsförord, hur tänker ni?!