Inlägg från: bridetobe2013 |Visa alla inlägg
  • bridetobe2013

    Kuvertavgift ?

    Dannedo skrev 2011-12-29 19:57:20 följande:
    Gammal tråd, men intressant diskussion.
    Förr i tiden så var det ju inte så vanligt med kuvertavgift, men då var också bröllop (vad jag förstått på föräldrar och deras vänner) något som brudparets föräldrar bjöd på, och kanske mer något som firades inom familjen. Om man hade en större fest så var det för att familjen var förmögen eller för att man långt i förväg lags undan pengar för (oftast) dotterns framtida bröllop.
    Nu för tiden så vill många fira med "alla dom känner", och jag tror inte att det bara har att göra med förväntningar man har från filmer, utan för att vi flyttar runt mer och ofta har lika starka och viktiga band till våra vänner som till vår familj.
    De flesta som gifter sig är ju antingen "unga vuxna", eller har barn och inte ekonomi att lägga ut 100.00 på en fest. Förr i tiden gifte man sig och fick i princip ett helt hushåll i present, nu är de flesta redan sambo och har själva skaffat det man behöver. Så är det då så konstigt att det växer fram en ny tradition med kuvertavgift?
    Om man inte vill ha en massa presenter, och inte vill ha pengar till en lyxig semesterresa, utan bara vill ha en stor fest med nära och kära, varför inte ha kuvertavgift? Modernt, praktiskt och miljövänligt :)

    Det viktiga är ju att man som gäst ska känna sig välkommen och att man inte känner att man inte känner sig lurad att betala för mer än vad man får. Det är ju skillnad att bli inbjuden till en helkvällsfest och man lägger ett bidrag för god mat så att man sen är mätt och orka dansa hela natten, eller att betala en dyr kuvertavgift och sedan får potatissallad och lite kall rostbiff.

    Instämmer. Jätte bra skrivet. Jag var på bröllop med kuvertavgfift för 9 år sedan. Och ja, då tyckte jag det var skumt. Hade inte hört talats om det innan. Men jag ville gärna närvara så jag betalade för mig och sambon och gick...


    Men nu när det är min tur så förstår jag verkligen. Om jag skulle välja ett bröllop med kuvertavgift så är det för att våra släkter är ganska stora. Och då står kanske valet mellan att välja bort en del och skapa massor med sura miner och skitsnack eller förklara att för att alla ska kunna deltaga har vi valt att ta en avgift. Alla har då valet att deltaga eller inte. Vi har inte plockat bort människor som kommer känna sig mindre önskade.


     


    Vi har fortfarande inte bestämt hur vi ska göra. Men vi gifter oss för våran skull. Och erbjuder människor att fira med oss. Om dom inte vill. It´s their loss... Som sagt. Ett drömbröllop är inte bara för dom rika. Det är väll för alla människor som älskar varandra och vill gifta sig.


    1/6 2013
Svar på tråden Kuvertavgift ?