Inlägg från: prinsessanogrodan |Visa alla inlägg
  • prinsessanogrodan

    Kuvertavgift ?

    Jag tror att det inte är jättevanligt och jag skulle aldrig göra det. Men det är nog vanligare nu än för tex 10 år sedan. Exakt hur vanligt det är...jättesvårt att svara på. Jag är själv av den åsikten att man rättar munnen efter matsäcken och har man inte råd att gifta sig och bjuda alla man vill så kan man välja att gifta sig på ett sätt som man har råd med eller vänta och spara mer pengar. Om våra gäster vill ge oss presenter så får dom göra det och om det är pengar så visst tar vi emot det men vi tar inte kuvertavgift, vi har råd att gifta oss å det sättet vi gör.

  • prinsessanogrodan
    Pinkgrape skrev 2011-04-06 11:29:22 följande:
    Jag är FÖR kuvertavgift, både på mitt eget bröllop och andras. Då vi har en hel del studerande vänner, så försöker vi dock hålla den på en lagom nivå. Vi funderar på 250kr/person och gratis för barn.

    Något jag dock kan säga är att ALLA vi pratat med är VÄLDIGT POSITIVA till att vi kommer ta kuvertavgift och många har även haft det själva på sina bröllop eller kommer ha det på sina bröllop. Jag tror det beror mycket på vilka man umgås med osv, hur de ser på en sådan sak.

    Här på BT finns det nästan bara kuvertavgiftsmotståndare och i verkliga livet har jag inte stött på en enda faktiskt. Kulturskillnader runt om i Sverige kanske, jag vet inte.

    Personligen tycker jag INTE att ett bröllop med ALLA sina vänner och familj är något förunnat de rika, de med rika föräldrar eller de som sparat halva livet. Jag tycker att alla ska få uppleva det och om en kuvertavgift kan vara en hjälp på traven, så är det ju jättebra. Är det då någon som vägrar komma enbart för den personer är helt emot kuvertavgift, så är det ju upp till den personen. Är man så jävla snål att man inte kan lägga ut ett par hundra på att fira en väns/släktings bröllop bara för sakens skull, så skulle då iaf jag inte vilja ha den personen där. Jag förstår inte hur pengafrågan kan vara viktigare än att få vara med och fira.

    Nu tycker jag väl egentligen inte att det är så att bara för att man HAR pengar till att bjuda alla, så SKA man göra det. Jag tycker att man VÄLJER själv vad man vill lägga pengarna på och att det är helt okej. Vill man ha en klänning för 15 000kr och istället ta ut kuvertavgift, så är det så man ska göra. Vill man hellre lägga de pengarna som handpenning på ett hus eller åka på familjesemester, så absolut, ta kuvertavgift.

    Gränsen går nog vid att man väljer antingen kuvertavgift ELLER presenter, jag tycker inte att man ber om både och. Inte heller kuvertavgift och bidrag till bröllopsresa tex. Det tycker jag är lite fult, för det blir ju verkligen kaka på kaka.

    Ja, jag är som sagt en av de få (den enda?) här inne som faktiskt tycker att det är en superbra idé och det står jag för! :)
    Jag tycker INTE heller att det bröllop med alla vänner och familj ska vara förunnat " de rika" och jag och m2b är definitivt inte rika! Men man måste inte ha påkostade bröllop om man inte har råd att bjuda alla man vill bjuda! Man kan ha vigsel och sedan bjuda alla gäster på bubbel och snittar eller tårta och kaffe och sen äta middag endast tillsammans med sin nyblivne make. Eller laga maten själv, köpa begagnad klänning, välja en billigare ring, ta hjälp av sina bekanta för hår och smink...man kan få ett billigt bröllop i pengar räknat men med alla vänner och familj utan kuvertavgift.  Ett av de roligaste bröllopen jag varit på var hemma hos brudparet, det var picknik i trädgården i form av  bubbel (mousserande vin, ej champagne) och snittar och sen fanns det tårta och kaffe...Det "dög" alldeles utmräkt både för gäster och brudpar. Det finns andra alternativ än kuvertavgift.
  • prinsessanogrodan

    Jag föraktar inte kuvertavgift. Man kan faktiskt tycka att något är fel utan att nödvändigtvis förakta det.
    Jag har däremot svårt att se att ett stort dyrt bröllop skulle vara någon slags "rättighet" bara för att man VILL ha det. Jag vill gärna åka jorden runt.....är det en rättighet bara för att JAG VILL?  Nope.
    Jag skulle inte sura över kuvertavgift om jag blev bjuden på ett bröllop om jag visste att brudparet hade det knapert ekonomiskt men att de gärna vill gifta sig och att de har valt bra och billiga alternativ och de avsäger sig andra presenter och skippar sånt som tex gästgåvor.
     MEN om jag fick reda på att brudparet valt DYRA alternativ som tex en designerklänning för 15000 så jo, då skulle jag tycka att det var fel att jag som gäst "tvingas" vara med och sponsra brudparets bortskämda fantasier om ett stort påkostat bröllop med dyra och "fiiina" alternativ. För om jag som gäst vill närvara på ett bröllop med kuvertavgift och dela brudparets dag så måste jag ju betala för det medan att bröllop utan kuvertavgift....där kan jag som gäst, om jag själv inte har det så fett välja att inte ge någon present eller ge något litet för den summa jag har råd att lägga eller kanske ge bort en tjänst istället tex att ställa upp som barnvakt om brudparet har barn.

    Visst kan man ha kuvertavgift men det gäller att vara tydlig mot omgivningen med att man faktiskt försöker välja billigare alternativ så som Pinkgrape och hennes blivande verkar göra.

  • prinsessanogrodan

    Bara för att man har en annan åsikt...betyder det att man är moraltant....Emblas mamma???

  • prinsessanogrodan
    Emblas Mamma skrev 2011-04-06 15:46:25 följande:
    det har jag inte sagt! du behöver inte ta åt dig!
    jag bara menar att det finns dom som minsann alltid ska peka på hur dåliga andra är som gör si och så ;)
    om du känner dig tärffad så är du antagligen en sån - men det är du väl ändå inte? Jag har inte uppfattat dig så i alla fall!
    Jag kan inte se att någon i den här tråden påpekar att andra är dåliga på ena eller andra sättet, det enda jag ser i den här tråden är människor med olika åsikter.
  • prinsessanogrodan

    Hmmm jag läser nog inte samma trådar som Emblas mamma för jag har inte upplevt moraltanter här på BT, på FL däremot har jag fått lite såna vibbar i vissa trådar....men det är ju en annan historia.

  • prinsessanogrodan
    Emblas Mamma skrev 2011-04-06 20:45:11 följande:
    Som sagt, det var ett litet tag sen, men visst finns det här också!
    (om du menar mig så är jag ingen moraltant)
    Jag har inte läst nåt inlägg av Emblas mamma på FL, visste inte att du fanns där?
  • prinsessanogrodan
    Loche skrev 2011-04-07 08:49:19 följande:
    Jag tycker man ska ha full förståelse och respekt för dem som väljer kuvertavgift. Men jag tycker åxå att man ska ha lika stor förståelse  och respekt för inbjudna som tackar nej av den anledningen. Alla tänker vi olika och har olika förutsättningar, om man väljer kuvertavgift kanske man får ta med i beräkningen att det är fler som tackar nej, jag vet inte,,,
    Å andra sidan är ju valet fritt att inte bjuda så många och på så vis hålla nere kostnaderna och skippa kuvertavgiften,,,

    Bara lite funderingar från mig,,,
    Glad
Svar på tråden Kuvertavgift ?