• Aleta

    Adoption trots möjlighet att få egna barn

    passionsblomman skrev 2011-03-31 11:36:40 följande:
    En annan sak som jag undrar om det inte borde bli tillåtet, är att donera embryon.

    Alltså så här:

    Om jag gör en ivf-behandling och får fram mmånga fina embryon, så fryses alla utom ett ner. Man kan alltså göra nya försök om det första embryot inte fäster, och man kan i fem år spara embryona i frysen för syskonfösök. Det är ju både helt fantastikst att det ens går, och jättebra för paret, som då slipper hela den jobbiga hormonbehandlingen vid en helt ny ivf.

    Men om man sedan blivit gravid, och vet att man inte kommer att ggöra fler försök, så får man alltså inte donera dessa nedfrysta embryon så att ett annat par får chansen.
    Ägg -ja
    spermier -ja
    men embryon-nej

    Den etiska biten är väl helt enkelt efter forskningen och vetenskapen, som det ofta blir, men nog tycker jag att jag borde kunna få donera embryona vidare. Idag förstörs de bara.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Det där var en intressant fråga som man skulle kunna spinna vidare på.
    Verkligen synd att de förstörs! 
    Vet man exakt på vilka grunder det inte är tillåtet?

    Det skulle vara intressant att veta hur man tänker om sina embryon. Skulle många vara villiga att donera dem (om det var tillåtet) eller vill man inte tappa kontrollen över dem så att man hellre låter förstöra dem?
    (På ett plan skulle man kunna tala om preadoption. Det är ju redan ett embryo, om det får fortsätta växa så blir det ett barn.)
Svar på tråden Adoption trots möjlighet att få egna barn