Inlägg från: Emblas Mamma |Visa alla inlägg
  • Emblas Mamma

    Adoption trots möjlighet att få egna barn

    Jag vill helst ha mina egna barn, mest eftersom jag älskar att vara gravid, jag älskar att känna mitt barn sparka inuti,
    förlossningen var en spännande upplevelse som jag gärna gör om,
    det finns inget mysigare än en nyfödd liten knatte som snuttar på bröstet!

    Ja listan kan göras oändlig!
    Finns inget bättre än att skaffa barn :)
    Men det är så jag känner!

    Jag skulle kunna tänka att adoptera ifall jag INTE skulle kunna få barn.
    Självklart vill jag ha en familj och det adopterade barnet skulle säkert betyda precis lika mycket - me njag får aldrig min graviditet, amning och ett nyfött barn på min mage!

    Jag tycker det är helt rätt att människor som har svårt att få barn kan få hjälp med vissa medel eller provrörsbefruktningar!
    SJÄLVKLART ska dom få det! Alla ska få den chansen om dom vill! Det är inte så lätt för alla att bara adoptera eller acceptera att dom aldrig kan få barn!

    Jag tycker istället man ska få mer chanser och bättre hjälp vid ofrivilligt barnlöshet!
    Det är många som blir hjälpta av detta och då fanns det ju en en chans för dom med - kan ni bara ana den lyckan? :)


  • Emblas Mamma
    Dejli skrev 2011-03-29 20:51:06 följande:
    Jag har funderat mycket på det här med provrörsbefruktningar, ur ett sammhällerligt perspektiv eller hur man ska säga...

    Vill börja med att säga att jag verkligen unnar barn till alla som vill ha barn, och att jag på individnivå verkligen förstår att man vill använda sig av IVF - det kanske t o m blir aktuellt för mig då min sambo fått cellgifter i ung ålder, och vi vet inte om han är fertil längre... Detta är på intet sätt kritik mot de som väljer att använda sig av provrörsbefruktning.

    Sedan tycker jag det är viktigt för diskussionen vad infertiliteten beror på... det kan ju vara "yttre omständigheter", som cellgifter, skador på testiklarna eller vad som helst. Men om det är "ärftligt", är det verkligen rätt alla gånger då att föra sina egna gener vidare? Att eventuellt låta sina barn drabbas av samma skit som det är att vara ofrivilligt barnlös? Det börjar ju dyka upp en hel del barn till personer som själva var provrörsbarn, och tydligen är det inte ovanligt att särskilt pojkar ärver sin fars infertilitet.

    Jag har fått känslan av att denna fråga är mycket känsligare för män än för kvinnor, och att frågan om biologiska barn är viktigare för dem... Är det så? Och isf varför? Nu vet vi ju som sagt inte om min sambo ÄR fertil fortfarande, men vi har infryst sperma som det inte är något fel på, så vi är inte så oroliga för den saken... men han är ändå inte så positiv till adoption, även om det alternativet är bättre än inga barn alls. För honom är generna ganska viktiga...

    Det här med ärftlighet är iofs applicerbart på fler situationer än just infertilitet... det är ju inte helt ovanligt att kvinnor med väldigt ärftlig bröstcancer t ex väljer att inte skaffa biologiska barn. Om man är medveten om att man har gener som är kan orsaka en tidig och smärtsam död för en avkomma eller som på annat sätt orsakar stort lidande, hur ställer man sig till risken att föra den vidare? Nu pratar jag inte om typ funktionshinder/sjukdomar som man ändå kan leva bra liv med, utan saker som cancer, barnlöshet etc...
    Ärftligheten för just cancer är inte SÅ hög,
    det är ca 5 % om jag minns rätt.

    En längtan efter egna barn kan vara otroligt stark!
    Och adopterar man får man aldrig uppleva känslan av ett nyfött barn, inte heller något å underbart som graviditet och förlossning,
    några som valt att adoptera i min bekantskapskrets och lite äldre, har fått sina barn som 18-24 månader.
    Känns kanske som om man velat vara med från början!

    Tycker inte att det är egoistiskt att skaffa barn även om man har haft bröstcancer osv. Som sagt är inte procenthalten så jättehög även att den finns - och det finns ju mycket man kan göra för att förebygga och åtgärda innan man får cancer, så har man ärftlighet i släkten så är det ju bara att förebygga och tänka på det!
    Dessutom leder inte cancer alltid till en ond och bråd död :)
    Man kan få så mycket ut av livet ändå!

    :)
  • Emblas Mamma
    moonlightgirl skrev 2011-03-29 20:54:51 följande:
    Mycket bra skrivet Passionsblomman. Jag känner själv att jag blev väldigt upprörd när jag läste vad folk skrivit. Jag och min sambo är ofrivilligt barnlösa. Våran största önskan är att vi ska få barn. Vi har genomgått utredningar för att se varför vi inte kan få barn och jag lovar det är inte smärtfritt varken fysikst eller psykiskt. När de kör upp en kateter i muffen och sköljer igenom för att kolla att att det är som det ska så lovar jag att det gör ont. Det är som en kraftig mensvärk sa de till mig. O jävlar i helvette vad det gjorde ont (på mig iallafall) och det var inget i närheten av en kraftig mensvärk, jag låg och grät. Men jag genomled detta för min och sambons önskan att bli gravida är så stor att det är en sådan jäkla besvikelse varenda månad mensen kommer igen. Något fel på oss kunde de inte hitta men likt förbannat bliv vi inte gravida. Någon provrörsbefruktning får vi inte då jag vägen för mycket och den kommunen vi tillhör får man bara hjälp tills man fyllt 38 år och det gör jag i år. Vi har även kollat på möjligheten att adoptera då vi pratat om det en hel del. Och en del får det att låta som att det är så jäkla enkelt att få igenomen adoption. Men det är fel. Vi som sambos får inte adoptera utan vi måste vara gifta och ska hellst ha varit gifta ett par år. Jag eller sambon får ansöka adoption som ensamstående men man får inte söka som sambos, helt sjukt enligt mig.

    Det är så lätt att skriva att man tycker att det borde vara på ena eller andra sättet och att vi barnlösa borde gå till psykolog för att aceptera våran barnlöshet istället för att gå en barnlöshetsutredning mm. Som passionsblomman skrev så har vi betalat för varenda blodprov,läkarbesök mm som vi varit på så nej det är inte gratis. Fattar inte hur man skriva sånna saker, längtan efter ett barn är så stark att det värker i bröstet varenda gång man gör ett graviditetstest och det är negativt, ingen som inte har detta problem själv fattar hur jobbigt det är och hur ont det gör att man inte får bli mamma. Jag älskar barn, jobbar med barn och har gjort i många år men längtan efter egna barn är stark. Även om vi adopterar ett barn så blir ju det barnen vårat barn och jag kommer att älska detta barn som om jag hade fött fram det själv. Ja visst en del av er skriver att man kan bli stödfamilj,fosterfamilj osv. Men det vet jag inte om jag fixar. Det skulle vara så smärtsamt när barnet ska tillbaka till sina biologiska föräldrar och man inte får ha kvar det hos sig. Ja jag vet att barn har rätt till sina föräldrar och att det ska vara biologiska föräldrar i första hand om det går. Men jag skulle nog inte fixa att lämna ifrån mig barnet igen fast man måste.

    Så tänk er för innan man skriver så sårande saker. Man vet inte hur det är för de barnlösa fråns man är i deras skor och har upplevt det själv.
    usch vilken tråkig historia det där! :(
    Visst är det egentligen typiskt, att dom som verkligen VILL ha barn får inte det,
    och dom som KAN få det vill adoptera eller är inte lämpliga som föräldrar alls.
    Livet är orättvist!

    Men ändå finns det säkert hopp för er!
    Jag har en nära släkting som försökte i säkert uppåt tio år med att få barn, och det var mycket utredningar och allt annat, inget fungerade!
    Till slut blev hon gravid av naturen - i 38-årsåldern!
    Under kan hända och jag hoppas ni får ett litet mirakel ni också! Man ska aldrig ge upp helt!

    Dessutom tycker jag dom borde förlänga så att man kan få provrörsbefruktning upp mot 40 i alla fall!
    Jag vet inte hur det ser ut i andra länder...

    Jaja! Stor kram på dig i alla fall och lycka till med barn och adoption eller vad det nu blir!
  • Emblas Mamma

    Jag har också skrivit att det är så JAG känner och att jag inte kan stå för andras känslor! Men däremot vet jag att de flesta ändå delar min uppfattning.. Men till detta med ärftligheten: man kan som sagt operera bort brösten i tidigare ålder om man har så stor ärftlighet i familjen, men i vilket fall - denna kvinna på 40 år som kanske dör i cancer om inte det upptäckts i tid eller vad det nu än är - har ändå inte hon haft ett bra liv innan, fått kanske en superbra barndom och uppväxt som faktiskt gjorde livet riktigt värt att leva ändå! Hon kanske hade en superbra livskvalité och var lycklig fram till dagen då hon skulle fö! Då tycker inte jag detta var något att slösa bort , hon kanske kände du tacksam över livet ändå! Alla ska vi dö förr eller senare - och man kan dö av betydligt hemskare sjukdomar som inte är så ärftliga utan mer självförvållande. KOL - vem vill dö av andnöd och tillbringa hela sista tiden med att ej kunna andas och ha panik? Det är inget man tänker på som förälder innan man skaffar barn heller. Vad ska egentligen ens barn dö av? Att man levt i 40 år anser jag ändå är tur - det kan hända mycket innan dess! Förr var det inte mycket längre man levde. Jag anser att trots att man fått ett kortare liv kan vara tacksam för de dagarna man fått, om de har funnits lyckliga stunder. Lever kanske vi bara gör en gång, resterande evighet ska vi sväva runt i ingenstans kanske, därför kan livet vara spännande om det så bara varar i tioår :)


  • Emblas Mamma
    Dejli skrev 2011-03-29 22:45:01 följande:
    Jag vet iaf att jag om jag hade den väldigt ärftliga versionen av bröstcancer INTE hade skaffat några biologiska barn, om det inte gick att ta något fostertest mot just deen ärftliga sjukdomen man vet finns i släkten.

    Självklart kan man ha haft ett bra liv tidigare... men med en svärmor som gick bort i cancer relativt ung, och en sambo som haft cancer (ingen av dem ärftlig, och hade inte med varandra att göra heller) och vet vilket jävla helvete cancer är, skulle ALDRIG utsätta ett barn för det om det är en sådan variant som det i vissa fall är nära 50% att drabbas av (just denna varianten pratar jag om nu, inte "vanlig" bröstcancer) och stor risk att dö.

    Man har enligt min erfarenhet i de flesta fall INTE alls någon bra livskvalitet fram tills man ska dö, det kan ta många månader och det är total ångest hela tiden för de allra flesta, särskilt om man har barn... Absolut kan man ha det tills man blir drabbad, men jag tror inte någon med allvarlig och svårbehandlad cancer har ett särskilt bra liv den sista tiden med familj att oroa sig för. Och allvarligt talat, om du tycker det är okej att dina barn dör när de är 30-40 år bara för att du trots denna variant av bröstcancer absolut ville ha biologiska barn, då har jag nog trott fel om dig som annars verkar vara en person som bryr dig oerhört mycket om andra...

    Varför utsätta sin dotter att behöva operera bort sina friska bröst för att hon upptäcker att hon bär på genen? Eller riskera att bli drabbad i relativt ung ålder och göra sina eventuella barn föräldralösa? Nej du, så egoistisk kommer jag aldrig att bli för "nöjet" att föda mitt egna barn...

    Självklart kan man inte veta allt, och det man inte vet kan man inte göra något åt. Jag tycker inte heller man ska testa sig mot allt och inget "utifall att". Men i de fall en allvarlig sjukdom med hög dödlighet florerar i den nära släkten, då skulle iaf jag vilja veta...

    Självförvållade sjukdomar som rökningsorsakad KOL kan man väl inte beskylla sina föräldrar för? Så det fattar jag inte vad det hade med saken att göra...
    Anledningen att jag tog upp KOL var att man LIKA gärna kan dö i det som relativt ung,
    man kan även dö i bilolycka eller annan olycka som gör att man plågas tills man dör, man kan lika gärna bli utvecklingsstörd eller förlamad och sitta i rullstol hela livet. Man kan även ha föräldrar som bär på anlaget cancer och ändå inte få cancer.
    Jag tycker faktiskt inte du är rätt person att säga åt människor att dom är egoistiska som skaffaar barn för att dom tror sig komma att dö i cancer sedan!
    Själv tycker jag inte ett liv är bortkastat om man lever till man är 40 år och har en bra uppväxt, bra ungdom och bra vuxernliv fram till dess! Det finns som sagt betydligt värre saker som kan hända och man kan dö för!
    Om man är så paranoid så kan man ju hålla sig inne resten av livet för annars kan man ju faktiskt bli påkörd av en bil..

    LÅT ALLA göra som DOM vill och känner för!
    Jag kommer ALDRIG sitta och döma och peka på någon för att dom valde att skaffa biologiska barn,
    aldrig!
    Det är inte sunt och vettigt helt enkelt!

    Jag kan ju bara tala för mig själv och säga att om min dotter hade dött NU vid 3 års ålder, då hade jag ändå aldrig ångrat att jag skaffade henne - för jag vet att hon har haft en utomordentligt bra uppväxt hittills och med många glada stunder med mig och andra. Det är helt enkelt otroligt att man kan ha det så bra och underbart och vara så glad och positiv hela tiden som hon är.
    Skulle det vara bortkastat? NEJ! Absolut inte!
    Jag är glad för varje dag jag får leva! Skulle jag dö i cancer skulle jag aldrig ångra att jag fick chansen till alla underbara dagar jag levt hittills!

    Alla gör som dom vill så jag förstår inte vad man bråkar om?
    INGEN är egoistisk som skaffar egna biologiska barn - detta hör naturen till och ens känslor!
  • Emblas Mamma

    Vi ska åka till Thailand i vinter med vår 3-åriga dotter,
    det finns en liten risk att planet kommer störta och vi kommer dö en hemsk, ond död,
    det finns också en risk att bli ihjälbränd av en brännmanet som man hört om en del nu på sista tiden.
    Min dotter kan dö på denna resan - det finns en risk för detta.
    Varför tar vi denna risken?

    En kvinna vill så innerligt gärna ha barn, men vet att hennes mor hade bröstcancer,
    det finns en liten risk att detta barnet också drabbas av dette - ja ifall det blir en tjej förståss.
    Så där halveras ju chanserna med 50%.
    Men ändå finns risken. Hon skaffar barn ändå och är världens lyckligaste. Barnet är lika lyckligt och får en bra uppväxt.
    Men det finns fortfarande en liten risk,
    varför tog kvinnan denna risken egentligen?

    Tar vi inte risker i vår vardag hela tiden?
    Varför gör vi det?
    För att kunna leva livet under den tid vi lever så vi har vackra minnen att drömma sig bort till på dödsbädden.
    För att vi inte ska ångra att vi satt hemma och just gjorde ingenting, just för att vi var rädda för att leva.

    Vi kunde suttit hemma istället för att åka till Thailand och kanske berövra oss våra livs underbaraste minnen,
    så våran vardag, grå och trist kan spegla sig mot oss när vi blir äldre.

    Kvinnan kunde avstå från att skaffa barn utifallatt det skulle drabbas av cancer,
    dock berövrades hon den sanna kärleken i livet som hon så gärna ville ha så förtvivlat,
    och det lilla barnet som kunde fått världens bästa mamma och världens bästa uppväxt blev berövrad livet och att få en chans till det.

    Dör jag i morgon i en plågsam död, kommer jag ändå vara tacksam för var livet gav mig under mina 22 år,
    det var mycket! Och jag är tacksam för varje dag, svår som lätt, att jag fick chansen till detta underbara och samtidigt lite hemska liv.
    Men det är en underbar chans tycker jag :)


  • Emblas Mamma

    Ore: alla människor är olika, alla vill höra olika saker och vissa inget alla. Jag har tvärtom erfarenheten av att man vill höra att det gått bra för andra - men självklart är det inte så att alla vill det! Anledningen att ta upp det Vr inte mest för att peppa, utan för att det var en diskussion om provrörsbefruktning och jag ville mest påpeka att det misslyckas för många, men att det är intressant att man ändå kan bli gravid utan hjälp efter det! Jag tycker som sagt att det är intressantoch det var synd att du uppfattade det som "mobbning" Dejli: som sagt, även om jag fick veta nu att kg snart skulle dö av något min mamma redan visste, skulle jag ändå vara glad över livet jag fick! Alltså ser jag inga hinder att ta en risk! Men egentligen är min mening att människor ska tycka så mycket och lägga sig i vad andra gör och inte gör - varför inte sluta med det alla som gör så? Jag tror föräldrar som är medvetna om riskerna tänker sig för oc följer hjärtat och känslan, man kan säkert få bra råd av vårdpersonal - valet blir deras inte vi andras! Känslorna sitter i dessa människor och även beslutet vilket dom är vuxna att ta själva utan samhällets pekpinnar. Sen tycker jag att det är helt rätt att adoptera om man vill, eller välja att leva barnlös! Jag ser inget fel i det - jag kan förstå att alla inte inner som Jg, men jag kan inte känna de exakta känslorna, men jag kan försöka och vilja förstå alla utan att döma! Det är en människas rätt att leva utan barn och även där är samhället och försöker tillrättvisa och tycker det är konstigt att man inte vill ha barn. Och även där tycker Jg människor gör fel - man ska inte ifrågasätta andras beslut eftersom ett stort beslut som det är oftast genomtänkt. Man har som människa bestämmanderätt över sitt eget liv i den största mån man kan!


  • Emblas Mamma

    Därför att VI är olika! Jag tar inget för givet och lever var dag som om den var den sista. Det är inget jag gjort innan utan börjat med nu. Och det är riktigt skönt att se så positivt på livet som jag gör idag. Rädd för döden är jag inte alls längre utan har sett mycket död. Jag står för allt jag skriver för det är så JAG känner. Nej jag räds varken döden eller livet! Jag tar vara på varenda timme :)


  • Emblas Mamma

    Jag räds ändå inte! Jag är klar med mina känslor och jag tror inte du kan garantera något :) men nog om det, i vilket fall som helst så väljer alla människor det som passar dom och sitt hjärta och förnuft bäst tror Jg - alla har rätten att bestäm och påverka utifrån att det är genomtänkt och man har tagit ställning! Hoppas förr ser människor som jag; fria vuxna varelser som gör sina egna val i livet med kanske hjälp och råd från vården och därefter följer sina känslor om vad som känns bäst i det läge dom befinner sig i :)


Svar på tråden Adoption trots möjlighet att få egna barn