• Kit73
    Äldre 8 Mar 10:13
    162275 visningar
    430 svar
    430
    162275

    Vi som vill ha ett pampigt borgeligt bröllop!!

    Nu är det dags att en gång för alla ändra på myten att borgerliga bröllop måste vara över på två minuter i rådhuset, utan bröllopsgäster, ingen musik och utan bröllopsklänning.

    Här kan vi samlas vi som har eller ska gifta oss borgerligt. Eller som kanske funderar i dom banorna!

    Vi byter idéer och ger tips, inspiration och råd til varandra, som hjälper oss till ett riktigt fint och pampigt bröllop!

    I sommar gifter jag mig på ett slott;  utomhusvigsel med levande musik!
    Hur ser ditt bröllop ut?
    Hur har ni lagt upp er ceremoni?
    Berätta!

    Ser fram emot att spräcka en del fördomar som vissa av våra gäster, har om vad ett borgerligt bröllop innebär!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-08 13:35
    Vill bara tydliggöra att jag med pampigt inte nödvändigtvis menar dyrt!

  • Svar på tråden Vi som vill ha ett pampigt borgeligt bröllop!!
  • FruMat­ilda
    Äldre 8 Mar 15:47
    #41

    Vi har också tänkt att ha en borglig vigsel och vill hga den minst lika högtidlig och pampig som en kyrklig skulle varit. Kommer att ha själva vigseln vid festlokalen, i den stora trädgården under de stora äppelträden. Har tänkte att lägga ut en röd matta som vi kommer att komma gående på och att alla gäster (ca 60st) ska sitta på bänkar på varsin sida av mattan.

    Själva vigseln vill jag göra lite längre. En av tärnorma kommer att spela och sjunga under cermonin, även tänkt mig att min andra tärna kommer att läsa en dikt eller text (om det är någon som har förslag på detta, skriv gärna :)), funderar även på om min lillebror kommer att få läsa något.

    Efter cermonin kommer vi att gå "ut" på den röda mattan in i huset för att senan efter en kort stund åter komma ut via alltandörrarna och det blir riskastning.

    Detta är bara planer än så länge men jag hoppas att det blir något liknande.
    Bröllop 16 juni 2012!

  • 120530
    Äldre 8 Mar 15:55
    #42

    Bra tråd! Jag är så trött på alla som frågar om vi ska ha "ett traditionellt kyrkbröllop" eller "ett rikigt kyrkbröllop". Vi ska gifta oss borgligt 2012-02-25 och vi ska minsann ha både ett riktigt och traditionellt bröllop :)Vi har hyrt en gård där det finns två lokaler, en mindre, lite mysigare där vi ska vigas och en större, pampigare där middagen och dansen skall vara. Vi kommer att vara drygt 30 st. Våra föräldrar är såklart bjudna men i övrigt blir det bara vänner. Våra syskon får räknas som både och :) Detta är vad vi tänkt än så länge:

    - Vi fotograferas både inomhus och utomhus (hoppas hoppas på snö!)
    - Gästerna samlas i den mindre lokalen runt 18.30 och bjuds på mousserande vin och mingel. Det är det ju mörkt i februari och vi ska ha massor av ljus och flera stora kadelabrar.  
    - Innan vi går in får de ställa sig i en halvcirkel. Tanken är att gästerna står upp under cermonin som inte är så lång.
    -Vi "tågar in" tillsammans till en fin, personlig låt.
    -Vigs av en vän som är kommunalråd
    - Mer mouserande vin och mingel!
    - Vi går över till den större lokalen där det är väldigt högt i tak och som vi tänk pynta i vitt och silver.
    - Femrätters middag med vinpaket
    - Brudvals
    - Kaffe och bröllopstårta
    - Mer mingel och dans
    - Nattamat
    - Vi sover över på gården i bröllopssviten. Även några långresta vänner stannar över.
    - Dagen efter blir det frukost och paketöppning
    - Två dagar efter åker vi till Thailand på bröllopsresa :)

    Längtar!

  • Margri­s
    Äldre 8 Mar 16:22
    #43

    Vi kommer också att ha en "pampigt" borgligt bröllop. Bara för att vi avstår från kyrkan betyder inte att vi vill avbstå från själva cermonin med allt vad det betyder :)
    Vi kommer att ha solosång, diktläsning och förhoppningsvis kommer vigselförrättaren att lägga ut texten lite. Vi har ju skrivit en egen variant på vigselcermoni som tar ca 15- 20 min. inkl. det obligatoriska som måste vara med för att vigseln ska vara giltig.

  • nikkih­ag
    Äldre 8 Mar 16:31
    #44

    Hej, jag tycker verkligen det var på tiden att någon skrev om borgerligt bröllop som något minst lika stort som ett
    kyrkbröllop!
    Har (tyvärr) erfarenhet av båda 2 sen tidigare. Jag kan tycka att det verkar lite hysteriskt här det man läser i en del trådar ibland, allt skall vara intill perfektion. Ta det lugnt :) 
    Har läst om toapapper tryckt med brudparets fotografi på, vad faan?

    Vi ska iallafall gifta oss borgerligt i Vasaborgens tornsal i Uppsala 20110611 (se bild)
    Medeltidsstuk med en fantastisk klänning, kostym väst kravatt plastrong o hela kitet :)
    Brudskål och allt som ingår i ett bröllop- förutom att vi slipper pratet om gud o den allsmäktige i 45 minuter :D
    Efteråt så blir det middagsbuffé, tårta o kalas :) hemma i vårat hus o trädgård för lite drygt 30 st
    av de abslolut närmaste, inkl släkt o vänner.
    Bröllopsresan spar vi till nästa år då vi åker till Thailand.
    Lycka till alla och gör dagen till er egen :)

     

  • Fårävv­ör
    Äldre 8 Mar 16:41
    #45

    Hej!
    Vi ska också gifta oss borgerligt, den 28 maj i Uppsala. Vigseln blir utomhus i trädgården bredvid festlokalen (de har en loge man kan vara i om det regnar). Vid ingångs- och utgångsmarschen kommer en stråkkvartett spela, Brudkör ur Lohengrin som inmarsch och Trumpet Voluntary som utmarsch och gästerna (60 inbjudna) har bänkar att sitta på. Under vigseln kommer en vän till oss sjunga två låtar med komp på akustisk gitarr, Utan dina andetag och Kärleken förde oss samman. Tänkte fylla ut själva vigseln med lite prat om kärleken, någon dikt etc... Efter vigseln blir det fördrink och sedan trerätters inne i festlokalen. På kvällen ska ett storband jag varit med i förut spela, så då blir det massor med vals och foxtrot! =)

    Jag är så himla nöjd med vårat upplägg! Tråkigt nog anser blivande svärmor att det bara är kyrkliga vigslar som "räknas", men vi ska nog visa henne... Men, hon tror att borgerlig vigsel betyder två minuter i stadshuset utan gäster och förstår inte ritkigt hur vi tänkt... en anledning till att vi skulle gifta oss kyrkligt var att "för då kan jag ju ha en vit klänning"... (vilket jag ska ha...)

    Men vi är nöjda, och jag är säker på att svärmor kommer ha tårar i ögonen under vigseln

  • Margri­s
    Äldre 8 Mar 16:48
    #46

    Det enda vi väljer bort med en borglig vigsel är som du säger nikkihag, gud och heliga ting. Det andra vill vi ha, förberedelserna, kläderna, cermonin och festen!
    Vi kommer att viga oss i en gammal industrilokal från 1700-talet, vi blir dom första och det tycker vi är lite kul!

  • Millem­oj
    Äldre 8 Mar 16:58
    #47

    Vi ska också gifta oss borgligt, ute vid Haväng på Österlen. Så det blir en intim utomhusvigsel i det vackraste omgivningarna vi kunde tänka oss!

    Allt under dagen blir som en traditonell kyrkovigsel - bortsett från kyrkan och allt snack om Gud...

    Jag kommer att bära brudklänning och mannen en riktigt snygg kostym. brudbukett, tårta, fotografering, fest med dans m.m.

    Har alltid drömt om en vaacker vigsel och en riktigt härlig efterförljande fest med nära och kära och ser ingen anledning till varför man inte ska kunna ha det bara för att man inte har ett kyrkobröllop!

    Själva vigselceremonin ska finputsas lite - ska höra efter om någon i familjen vill sjjunga/läsa dikter. Sen fråga mannen igen om han vill ha egna löften (han ville inte innan men lite tjat har ingen dött av).

  • petite­moi
    Äldre 8 Mar 17:07
    #48

    Åh vad kul att läsa alla inlägg:)


    Jag ska också gifta mig borgerligt, den 17 Nov i år. Både vigseln och festen blir på Örenäs slott, efter vigseln åker vi iväg och fotograferas och kommer tillbaka efter en timme ca.


    Tycker det är spännande att få lite tips till själva vigseln, jag känner likadant som de flesta här, att man vill ha ett fint bröllop och inte bara 2 min. opersonligt prat. Vi kommer ha livemusik med gitarrspel under vigeln och hoppas på att lägga upp en fin vigel sedan när vi ska prata med vigselförättaren, men här känner jag att jag behöver lite tips:)


    Vad ska han säga och läsa upp egentligen, förväntar dem sig att jag skall komma med extakt text på vad jag vill att han skall säga? Jag har hört att det VF säger annars bara varar en minut eller två, och det vill man ju absolut inte. Vad kommer er VF säga?


    Trevligt med tips:)

  • missca­t81
    Äldre 8 Mar 17:44
    #49

    Här är en till som gifter sig borgeligt 18 juni i år. Vi kommer vara utomhus vid en sjö vid mina (blivande) svärföräldrars hus i norra värmland. Om det regnar finns det en dansbana med tak i närheten som skulle kunna funka, men jag hoppas förstås på uppehåll!

    Själva ceremonien är inte riktigt klar ännu, men jag vill nog att vigselförrättaren läser texten "Om kärleken och äktenskapet" av Khalil Gibran, så himla fin text! Min mammas man ska spela gitarr och sjunga "Jag ger dig min morgon". Sen vet jag inte riktigt. Vi kommer förmodligen göra entre genom att komma i roendes i en eka mot gästerna som väntar vid strandkanten, och sen går vi tillsammans med marskalk och tärnor upp mot dem. Vi har inte kommit på vad vi ska ha för musik då, det kanske blir utan musik, vi får se.

    Sen har jag en idé om att jag ska läsa Nils Ferlin-dikten "Mitt hjärta är ditt" för min blivande, men jag vet inte riktigt om jag törs!

    Vigseln kommer följas av fest i en lokal i närheten. Vi kommer ha ca 50-60 gäster, buffé och tårta osv. Jag har en väldigt pampig klänning med släp och hela alltet!

    Jag har alltid vetat att jag skulle gifta mig utomhus om jag skulle gifta mig, och som tur var så kände min blivande precis likadant. Ingen av oss är kristna och vi har gått ur kyrkan, så det känns helt uteslutet att vi skulle välja att gifta oss kyrkligt.

  • DALAnn­a
    Äldre 8 Mar 17:54
    #50

    Vi gifter oss på lördag, borgeligt!


    Ska vara på altan hemma hos min blivandes föräldrar, vigseln blir för bara närmsta familjen, men sen bjuder vi in alla till festen, 70 st blir vi då!


     

Svar på tråden Vi som vill ha ett pampigt borgeligt bröllop!!