Inlägg från: Mace |Visa alla inlägg
  • Mace

    Gifta tärnor? Hur gör ni?

    Nästan alla mina närmaste kompisar är gifta eller lever i riktigt stabila förhållanden med barn och liknande.

    Jag vill gärna ha tärnor på bröllopet, framförallt för att det vore roligt att liksom "dela dagen" lite med dem (tänker inte att de skall jobba eller någonting sådant, utan kanske bara vara med innan och lite sånt..) men jag vet inte hur jag skall göra.

    När jag frågade Ribbing fick jag förslag att de kunde vara "hedersdamer" istället, vilket jag fick en känsla var samma sak.

    Hur skulle ni ha gjort?

    Kan man be tärnorna vara med vid påklädningen trots att det innebär att deras respektive får åka själv till kyrkan?

    Vilka "uppgifter"/roll har era tärnor? 
     

  • Svar på tråden Gifta tärnor? Hur gör ni?
  • Mace

    Klart det inte är något jätteproblem, men tärnor är egentligen per definition ogifta. Det är lite som att brudnäbbar skall vara barn - kan man kalla någon brudnäbb om den t.ex. är 17?

    Men det var intressant att höra att ni tycker att man kan ha gifta tärnor. Jag har alltid tänkt att de måste vara ogifta eftersom det ändå är så rent traditionellt.

    Frågan om killarna/partnerna var mest av nyfikenhet och för att det är intressant att höra hur andra har gjort och hur det fungerat. 

    Stod era tärnor tillsammans med er framme vid altaret? 

  • Mace
    misscat81 skrev 2011-01-22 12:57:31 följande:
    Den traditionen känns ju verkligen förlegad, eftersom numera betyder ju inte ogift = ensam och oskuld som det var förr, så då spelar det ju verkligen ingen roll om tärnan är gift, singel, sambo eller whatever.
    Jag visste inte ens om traditionen tills för några veckor sedan när min mamma sa att "det är ju tur att dina tärnor är ogifta". Men de är båda sambos, och min ena tärna har varit tillsammans med min bror i 10 år, så det känns ju inte som att det har någon betydelse om hon skulle råkat vara gift eller inte.
    Jag väljer tärnor efter vilka jag vill ha nära mig på bröllopsdagen, inget annat!
    Ja, men det där är ju så svårt. Det finns ju massor av traditioner kring bröllop som rent logiskt känns förlegade.

    Och visst gör man som man vill, jag var bara förvånad över att så många tycker att tärnorna kan vara gifta.

    Såvitt jag har förstått det så var tärnorna förr i tiden till för att förvilla om någon (typ trollen) skulle vilja röva bort bruden. Med många tärnor blev det inte så lätt att se vem som faktiskt var brud. Gissar att det finns massor av olika historier kring tärnornas uppkomst dock.

    Själv är jag kluven, då jag å ena sidan tycker om traditioner och egentligen tycker att tärnorna skall vara ogifta, men å andra sidan gärna vill ha med mig mina gifta vänner. Vi får väl se hur jag gör... 

     
  • Mace
    prinsessanogrodan skrev 2011-01-21 21:43:32 följande:
    Jag fattar inte heller problemet? Kan vuxna respektive inte klara sig själva ta sig till kyrkan själva? Om tärnornas respektive inte har körkort så kan de väl åka med någon annan till kyrkan? Det kanske finns någon sed eller tradition att tärnorna ska vara ogifta kvinnor men spelar det någon roll egentligen? Hur ska man i så fall göra om man är den sista som gifter sig av ens vänner och syskon? Ska man då välja tärna utifrån vem som är ogift, inte utifrån den man egentligen vill ha som tärna? Ursäkta, men herrejösses så gammaldags löjligt i så fall!!
    Min tärna är sambo sedan länge och har en son med sin sambo, ska hon inte "kunna" vara tärna för att hon har en seriös relation sedan många år eller "går det bra" för att dom inte är gifta eller vad???
    Jag tycker det är synd att säga att det är löjligt. De flesta seder är ju löjliga (ta in och dansa runt ett träd på jul t.ex.? Lova trohet inför Gud om man ändå inte är religiös? Ha vit klänning? Gå uppför altargången?) men de är ändå traditioner och enligt svensk sed är en tärna ogift.

    Så är det och det kan man inte ändra på. Man kan däremot strunta i traditionen, precis som man kan strunta i alla traditioner, etikettsbegrepp och annat och göra som man tycker passar. 

    Personligen hade jag blivit rätt förvånad om jag var gift och blev tillfrågad att bli tärna, men uppenbarligen är det många här som tycker tvärtom så vi får väl se hur jag gör...  
  • Mace

    Jag frågade som sagt Magdalena Ribbing om problemet för ett tag sedan och fick detta till svar: 

    Traditionellt är det som du vet, brudens ogifta systrar och nära vänner som är tärnor. Ursprungligen var tärnorna ett slags beskyddare av bruden under färden till vigselplatsen, alla klädda ungefär lika för att rövare och troll inte skulle urskilja vem som var brud och röva bort henne. Med seklerna kom tärnorna att bli brudens uppvaktning, men inte alls med alla de krav från ömse håll som nu ställs. Tärnans uppgift var att gå i brudföljet efter brudparet till altaret, vänta där under vigselceremonin och därefter gå ut efter de nygifta. Att en tärna höll ett tal till bruden var också givet. I dag är det inte ovanligt med höggravida tärnor, gifta tärnor, tärnor som tvingas agera som värdpersoner på bröllopsfesten, tärnor som måste sköta inbjudningar och svar, tärnor som ska följa med bruden på inköpsrundor, frisering, osv. Och ordna en möhippa som inte sällan är enormt pretentiös och kostsam.

    Nå, detta är som sagt moderna tider och en tråkig utveckling enligt min uppfattning, men så har jag passerat tärnåldern för fasligt länge sedan.

    Så visst kan du ha en gift "tärna" om du vill - men du kan också hålla kvar traditionen och hellre än att ha "tärnor" som kanske är både gifta och skilda ha hedersdamer som inte går i brudföljet utan står vid vigselplatsen (altaret) och inväntar bruden där för att bistå henne med slöja och bukett osv. Det där med att "dela dagen" är ju inte något problem för dig och dina närmaste kvinnliga vänner - eller manliga för den delen - om du vill, utan att göra dem till tärnor eller marskalkar. De kan ju närvara hur som helst även om de inte går i brudföljet.

  • Mace
    prinsessanogrodan skrev 2011-01-22 18:46:09 följande:
    Jag håller fast vid att jag tycker att det är en löjlig tradition eller sed. Varför skulle man inte kunna ändra på seder och traditioner? Seder hit, traditioner dit....även traditioner och seder KAN ändras och så ska det vara om du frågar mig! Varför hänga kvar i en sed som inte passar i ett modernt samhälle? Jag ska ha slöja och vet du vad? Jag ger blanka tusan i att det symboliserar oskuld eller renhet  eller vad det nu är...jag har inte varit oskuld sedan jag var 16...spelar det någon roll? Jag har slöja för jag tycker det är fint och för att jag känner mig som en brud när jag har slöja...jag tror inte att en enda av våra gäster inbillar sig att jag är oskuld bara för att jag har slöja....jag tror heller inte att dom tror att min blivande man är oskuld...Jag håller fast vid att seder och traditioner både kan ändras och ska ändras om de inte längre passar in i samhället.
    Jag håller helt med om att seder och traditioner kan ändras, men jag tycker att det är dumt att säga att en tradition är "löjlig", eftersom det dels är otroligt subjektivt och dels alla traditioner kan sägas vara löjliga.  
Svar på tråden Gifta tärnor? Hur gör ni?