• Mace

    Gifta tärnor? Hur gör ni?

    Nästan alla mina närmaste kompisar är gifta eller lever i riktigt stabila förhållanden med barn och liknande.

    Jag vill gärna ha tärnor på bröllopet, framförallt för att det vore roligt att liksom "dela dagen" lite med dem (tänker inte att de skall jobba eller någonting sådant, utan kanske bara vara med innan och lite sånt..) men jag vet inte hur jag skall göra.

    När jag frågade Ribbing fick jag förslag att de kunde vara "hedersdamer" istället, vilket jag fick en känsla var samma sak.

    Hur skulle ni ha gjort?

    Kan man be tärnorna vara med vid påklädningen trots att det innebär att deras respektive får åka själv till kyrkan?

    Vilka "uppgifter"/roll har era tärnor? 
     

  • Svar på tråden Gifta tärnor? Hur gör ni?
  • Jag han

    Är inte gift (än) men min sambo tog sig till kyrkan själv då jag var tärna till min väns bröllop. Samma blir det då samma tjej kommer vara med mig på bröllopsdagen. Det är ju bara en liten stund i kyrkan det gäller.. Sen kanske under ev. fotografering.
    Sen är ju alla samlade under middagen. Så den korta stunden kan respektive till tärnor och bestman vara "ensamna" :)

  • lemfi

    Min syster ska va tärna och hennes man får fixa sig och deras tre barn själv.
    Han såg inga problem med det (vad jag vet). Som föregående skrev så är ju alla samlade sen till middagen.

  • lemfi

    Min tärnas roll är väl att vara med mig under dagen, göra oss fina, hjälpa till med påklädning och lägga rätt släpet. Inga stora grejer. Hålla buketten. Vara ett stöd helt enkelt

  • Lili

    Hade tre tärnor, 2 gifta och 1 ogift Skrattande De ordnade möhippan och kom med mig då jag skulle välja klänning + att de hjälpte mig lite med planeringen. De hjälpte också till med dukning och dekoration av festsalen några dagar före bröllopet.

    På själva dagen träffades vi alla i ett hotellrum, dit min frisör/sminkös kom. De hade med sig skumvin, vindruvor, salta kex och liknande. När jag var sminkad och klar hjälpte de mig på med klänningen.

    Före vigseln delade de ut vigselprogram och råg (som gästerna skulle kasta sedan). Under vigseln stod de längst fram, och en av dem höll i min bukett under vigselakten.

    Efter vigseln höll de tillsammans med toastmaster och toastmadame i trådarna för ett program som vi ordnat för gästerna medan jag och min nyblivne man åkte iväg på fotografering 40 min. Under själva middagen uppträdde de med tal och program.

    De var med andra ord helt underbara!!! Hjärta

  • Maria2011

    Jag kommer att ha en gift och en ogift tärna på mitt bröllop. Det där med att en är gift bryr jag mig inte om. Det är ju din dag. Du ska fråga den/de du vill.

  • MiaAnd

    Jag förstår inte riktigt problemet. Vad spelar det för roll om tärnorna är gifta eller inte? Jag var tärna i somras och jag och min sambo fick inte ens sitta tillsammans under middagen, men vi hade trevligt ändå. För oss lutar det åt att inte ha några tärnor och marsalkar, men man vill ju ändå ha någon som stöttar en och delar bestyren med en. Kan man kalla de för hedersdamer då? Tyckte det lät fint. :)

  • prinsessanogrodan

    Jag fattar inte heller problemet? Kan vuxna respektive inte klara sig själva ta sig till kyrkan själva? Om tärnornas respektive inte har körkort så kan de väl åka med någon annan till kyrkan? Det kanske finns någon sed eller tradition att tärnorna ska vara ogifta kvinnor men spelar det någon roll egentligen? Hur ska man i så fall göra om man är den sista som gifter sig av ens vänner och syskon? Ska man då välja tärna utifrån vem som är ogift, inte utifrån den man egentligen vill ha som tärna? Ursäkta, men herrejösses så gammaldags löjligt i så fall!!
    Min tärna är sambo sedan länge och har en son med sin sambo, ska hon inte "kunna" vara tärna för att hon har en seriös relation sedan många år eller "går det bra" för att dom inte är gifta eller vad???

  • BlackWIngedAngel

    Om man bryr sig om seden att tärnor ska vara ogifta så kan man ju kalla den gifta kvinnan för hedersdam istället. Men jag förstår fortfarande inte det andra problemet. Även ogifta tärnor kan ju ha partners som ska komma på bröllopet och då får ju partnern ta sig till vigseln på egen hand. Varför skulle det vara konstigare än att en singelperson går själv till vigseln?

  • jhi1111

    Den gamla seden om att tärnorna ska vara ogifta är ju för att de ska vara oskulder, men det är ju väldigt få ogift kvinnor som är det nu. Vill man följa seden ska man alltså ha en "jungfru", annars spelar det ingen roll om hon är gift eller inte.

     Själv tycker jag inte det spelar så stor roll, själv vet jag inte om min tärna kommer vara gift. Gifter mig om lite mer än ett år och min tärna planerar också bröllop med sin kille, så de kanske hinner före. Men det spelar absolut ingen roll för mig. 

    Just det, frågan var vad de hade för uppgift. Har inte tänkt så mycket på det gamla vanliga under vigseln. Hon kommer klä sig i långklänning, samma färg som vårat tema. Hon kommer även ha en egen bukett, så hon kommer inte hålla i min under vigseln. Sedan på middagen hade vi tänk att vi istället ska sätta marskalken och tärnan vid honörsbordet, och sedan sätta föräldrarna vid andra bor nära oss. 
     Självklart kommer hon också hjälpa mig innan, men jag tror inte vi blir ensamma. Möjligen hos frisören.

    Sen har hon väl inte någon annan uppgift än att vara glad och trevlig, hon kommer antagligen även fotas med oss och marskalken! 

  • Tittski

    Ja det är väll klart man kan, två av mina tärnor har stabila förhållanden..dom ska va med mig ändå...

Svar på tråden Gifta tärnor? Hur gör ni?