Inlägg från: BlackWIngedAngel |Visa alla inlägg
  • BlackWIngedAngel

    Ta hans efternamn som mellannamn?

    JochH2012 skrev 2012-01-21 14:33:23 följande:

    Samma problem här! Min sambo har ett "vanligt" efternamn och jag ett "ovanligt". Tänkte ändra mitt till mellannamn och ta hans som efternamn, men har nu ringt till Skatteverket och slutligen till Polisen och fått veta att man då måste skriva under ALLT med båda namnen. ALLTID. Och vi har 2 rätt långa namn, så det känns väldigt jobbigt.
    Så nu vet jag inte hur vi ska göra! :S


    Det där måste jag säga, var det konstigaste jag har hört. Jag är född med mellannamn och min mamma har fortfarande mellannamn, men ingen av oss använder mellannamnet i några sammanhang längre. Jag gjorde det aldrig och mamma slutade med det. Inget har hänt för det.

    Din signatur är ju hur du själv skriver ditt namn, det kan ju inte någon annan säga är rätt eller fel?! 
  • BlackWIngedAngel
    Aniara4 skrev 2012-01-22 15:57:56 följande:
    Ja förresten, namnteckningen får man ju skriva precis hur fasen man vill, den behöver öht inte vara läslig, huvudsaken är att man skriver likadant varje gång!
    Precis! Glad Så det är ju ganska sällan som man själv skriver ut hela namnet och i de sammanhangen brukar det vara rätt många uppgifter man ska fylla i, så ett mellannamn känns ganska marginellt. 
  • BlackWIngedAngel
    KirsiLaa skrev 2012-01-22 21:37:23 följande:
    Och jag undrar om man måste skaffa nytt pass, körkort och alla andra kort i plånboken när det tillkommer ett mellannamn? 
    Ja, det måste man. Klubbkort i butiker och liknande, mindre viktiga handlingar, räcker att uppdatera när de gamla går ut. Men pass och körkort kräver ju dina fullständiga uppgifter för att vara giltiga så dem måste man byta. 
  • BlackWIngedAngel
    Brummelisa skrev 2012-02-04 10:05:35 följande:
    Evelinas skrev 2012-02-03 10:52:54 följande:
    Nej, det går inte tyvärr. Bara ena som kan ha som mellannamn.
    Här har du blanketten, där finns all info www.skatteverket.se/privat/blanketterbroschyr...
    Jag hette Jakobsson innan jag gifte mig, medan min sambo hette Magnusson.
    Nu heter vi båda Jakobsson Magnusson.

    Man kan alltså gå runt namnlagen.

    På den namnblankett som kommer hem med hindersprövningen skriver ni att ni vill behålla era efternamn. Efter att vigseln registrerats, skickar först du in en namnblankett att du vill ta din mans namn som mellannamn.

    Efter den registrerats skickar ni in ytterliggare en namnblankett, där din man vill ta ditt efternamn men behålla sitt gamla som efternamn.

    Sen heter ni samma!

    Är du osäker så maila skatteverket, jag gjorde det och fick till svar att man kan göra så här.
    När det gäller steg ett, alltså att ta makens namn som mellannamn, kan du väl välja i samband med vigseln.? Man behöver ju inte gör det i tre steg, menar jag. Det räcker ju med två...
Svar på tråden Ta hans efternamn som mellannamn?