• Zelmah

    Vad är skillnaden i kläderna mellan brudgum och marskalk? Hur matchar dom?

    Kavaj är en ny klädkod som tillkommit men enligt etikettdoktorn men anges kavaj som klädkod på ett bröllop är det den gamla koden mörk kostym som gäller efter som bröllop är en traditionell tillställning. Anges ingen klädkod är det högtidsdräkt som gäller precis som tidigae har skrivits. I england beror det dock på om det är ett förmiddags eller kvällsbröllop vilken dresskod som gäller och det tillämpas även här ibland, då är det mörk kostym som gäller vid kvälls/em bröllop och högtidsdräkt (altså frack eller uniform eller folkdräkt) på förmiddagsbröllop.

    Enligt etikettdoktorn.se ska marsalken inte bära samma klädsel som brudgummen utan samma som gästerna.
    Men kör som ni själva vill tycker jag. Tror nog ingen skulle störa sig på det, det är ju erat bröllop! Glad Som du beskriver verkar de ju vara ett avslappnat gäng.

    Vi kommer inte att följa dessa regler strikt, för oss passar det inte våra personligheter helt enkelt och vi vill inte att kavaj ska betyda mörk kostym bara för att vi gifter oss. Förmodligen kör vi på nån egen klädkod så som festklädd eller liknande, vi har inga paragrafryttare bland våra vänner och deras klädsel avgör inte festen, det är deras närvaro som är viktigast för oss. Vill inte att vännerna ska känna sig obekväma eller att de ska behöva hyra t ex en frack eller mörk kostym. Kom i den kavaj och byxa du har och känner dig fin i är vårt motto. Min m2b ska ha uniform och vi har en eftermiddagsvigsel med middag och fest till sena natten (förhoppningsvis :D men känner jag släkt o vänner rätt så blir det sena natten) så vi bryter ju själva lite mot "regeln" tror jag egentligen, särskilt om han ska klä sig som gästerna då är försvarets högtidsuniform alldeles för fin och han skulle eg ha deras dagliga dräkt för att matcha t ex mörk kostym eller kavaj. Men hans bestman kommer ha vanlig kostym.

  • Zelmah

    Jag tycker det känns som att det är skillnad på att värden inte ska klä sig finare än gästerna på en middagsbjudning eller en födelsedagsfest mot att ett brudpar klär upp brudgummen lite. De är ju oftast inte brudparet som är värdpar ändå, det brukar ju enligt traditionen vara brudens föräldrar, de som betalar festen.

    Men jag tycker att alla gör som de känner, inget av de bröllop jag har varit på har gått efter 1800-talets etikettregler genomgående, mer utifrån dagens vett och etikett och utifrån den personliga smaken .

    Men om min m2b skulle klär sig efter gästernas klädsel skulle det se ut som om han klädde sig under dem eftersom den dagliga dräkten från försvaret inte ser så uppklädd ut. Deras högtidsuniform passar bättre om gästerna har kavaj/kostym. Glad
     

Svar på tråden Vad är skillnaden i kläderna mellan brudgum och marskalk? Hur matchar dom?