• Piiiip

    Billiga, nyttiga maträtter?

    Några studenttips som vi allt som oftast tillämpar, men några tips har jag sett att du har fått tidigare.

    Matsedel och storhandla. Ha minst en soppdag, en grötdag och en vegetarisk dag per vecka. 

    Vi blandar alltid ut köttfärs med fint rivna morötter när vi kör köttfärsås, lasagne, köttgryta, tacos osv. Då går det åt mindre dyrt kött (nyttigt också).

    Nu i höst är rotsaker billigt. Kålrötter, mörötter, palsternacka, rödbetor, vitkål.

    Kålpudding är toppen. Dels drygar man ut köttfärsen med ris, sedan blandar man det med kål och dessutom kan man äta potatis och brunsås till det. Och det är gott!

    Kålsoppa är också gott. Bara att bryna kål och steka köttfärs, blanda med buljong o vatten och vitpeppar. Mums!

    Tomtegröt är gott och billigt. Likaså mannagrynsgröt. Billigast är dock havregrynsgröt och den går att variera med att ha saker när du kokar den, t.ex. frusna blåbär eller kanel och kardemumma.

    Drick bara vatten till maten. Inte juice, saft, måltidstryck, mjölk etc. Vanligt kranvatten fungerar utmärkt.

    Plocka gärna nya recept och fundera hela tiden på hur du kan göra dem billigare. Byta ut köttet mot billigare alternativ? Utesluta färdig kryddad cremefraise och krydda själv, tänk ekonomiskt helt enkelt.

  • Piiiip

    Måste tipsa!

    Min sambo gör en grym rotsakspytt med rödbetor. Han skalar och skär rotsaker i bitar. T.ex. morötter, kålrot, palsternacka och rödbetor. De kokar han. Samtidigt tärnar han 2 kycklingfiléer (eller delar en hel kyckling och gör i ugn (=billigare o använder bara halva kycklingen till denna rätt) och steker på. hacka och stek en lök tillsammans med ett paket strimlad bacon.

    Salt och peppar.

    Blir minst kvällsmat och 3 matlådor åt oss (på bara 2 kycklingfiléer och 1 pkt bacon och rotsaker). Gott, billigt och nyttigt!

  • Piiiip

    Idag var dagen innan handling och då brukar jag ta "vad som finns kvar i kylskåpet"-gryta.

    Idag gjorde jag pasta, till det kokade jag tre rödbetor (skalade och skurna i bitar) och några brysselkåls huvuden. I slutet hade jag i en halv strimlad purjolök.

    När pastan kokat av och jag hällt av vattnet blandade jag pastan: dijonsenap och två skedar turkisk yogurt, salt, peppar. Lite riven parmesanost och en tomat (skuren i bitar).

    När grönsakerna var klara hällde jag av vattnet och hällde grönsakerna över det andra och blandade allt ordentligt. Mums!

    Det blev minst tre matlådor och säkert billigt också. Det behöver alltså inte vara så komplicerat att laga gott och nyttigt. Att utnyttja allt i kylskåpet och slänga så lite som möjligt är verkligen ett sätt att få ner matkostnaderna.

Svar på tråden Billiga, nyttiga maträtter?