Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Billiga, nyttiga maträtter?

    Apropå att riva morötter i köttfärsen så vill jag bara säga att jag river i alla möjliga rotsaker i köttfärsen jämt. Det gör både mycket, mycket godare smak, och det drygar ut som en extra positiv effekt.
    Kålrot, palsternacka, rotselleri och morötter är helt klart underskattat. De är perfekta som bas i vilken kött-eller fiskgryta som helst dessutom.
    Ett tips från mig är att göra ett storkok på grundkryddad köttfärs med rotfrukter och salt och peppar etc.

    Sedan fryser du in i lagom stora pytsar för att sedan enklelt kunna ta fram och göra lasange, chili eller köttfärspaj eller köttfärssås.

    När du sedan väl gör just den rätten du valt, så gör du två Lansanger, två pajer eller rejält med chili , så att du återigen får en middag till frysen utan något egentligt extrajobb.

    På det sättet kommer du undan med att bara göra skalandet och rivandet och hackandet EN gång för att få ihop till mängder av middagar.

  • passionsblomman

    Apropå din fråga om kidneybönor: det är det jag alltid använder i Chili, det är verkligen mycket godare än de trista vita bönorna i tomatsås.

    En annan sak som kanske får folk att dra öronen åt sig, men som jag tycker är bra apropå allt svinn och slöseri i världen: Kolla när de sänker priset på saker och det står "kort datum". För "bäst före" betyder faktiskt inte "giftig efter" och om de tex sänker färsk kyckling till 1/2 priset för att den är bäst före imorgon, så köper jag gärna tre, går hem och lagar till en och fryser in två.

  • passionsblomman

    När det gäller att laga från grunden, så är det nog ett av de bästa tipsen på hur man får bäst mat till bäst pris.
    Jag kunde verkligen inte laga mat när jag var yngre, men att faktiskt LÄSA recepten och även de andra delarna av tex "Vår kokbok" som ger tips om oilka matvaror, tillagningsmetoder och allt möjligt som är bra att veta, har gjort att jag lärt mig.

    Och att man lär sig ett grundtänk liksom. Om jag tex gärna gör pastasås på bacon, färska champinjoner, purjolök och broccoli och creme fraîche, ja då kan jag ju om jag tex ätit kyckling och har lite över, ta kycklingen istället för bacon, eller grädden som var på kort datum eller extrapris istället för creme fraîchen. och våga ändra en sammansättning utifrån "man tager vad man haver" och vad som står på prislapparna.

Svar på tråden Billiga, nyttiga maträtter?