Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Hej!

    Det är inte vanligt i Sverige, men förekommer säkert. det beror ju på om det är en vigsel direkt efteråt i kyrkan, man måste ju hinna göra i ordning för den i så fall. Det kan också bli svårt för vaktmästaren att sopa upp alla blombladen!

    sandralinder skrev 2012-12-16 09:38:23 följande:
    Hej Kjell! 

    Jag undrar om man får dekorera kyrkan med blommor och i stil med bilden nedan om man talar med sin präst i god tid? Vet att det är väldigt vanligt i usa, men hur ser det ut i sverige? 

    Tacksam för svar 


  • Kjell Präst
    sarahtroh skrev 2013-01-03 13:10:04 följande:

    Jag undrar om det finns lite ovanliga, vackra psalmer som passar till ett bröllop?
    Om man vill spela en favoritlåt, vad är det viktigaste att tänka på när man väljer lå? Jag vet att en vigsel är en offentlig gudstjänst, och självklart ska man kanske inte spela något opassande men vad är dina tips?


    Tack på förhand!


    Man kan ju välja årstidsbundna psalmer, sommarpsalmer finns det ju gott om, och även några vinterpsalmer - men dessa är ju inte särskilt ovanliga. Äger vigseln rum i närheten av någon kyrklig högtid går det bra att använda psalmer anpassade efter denna högtid.
    Så finns det ju särskilda vigselpsalmer, och då brukar jag alltid rekommendera nr 84, "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411, "Gud har omsorg om vårt släkte". Inte så vanliga, men vackra och ganska lättsjungna. En svängig psalm är nr 333 "Änglarna sjunger i himlen". Jag har aldrig haft den på en vigsel, men visst skulle det funka, textmässigt är det inga problem.
    Vad gäller att använda en favoritlåt, så är först frågan: Tänker ni att organisten ska spela den, eller funderar ni på att spela upp en CD-skiva eller liknande? Om det är den senare varianten ni tänker er, så finns risken att kyrkan inte har en lämplig musik/högtalaranläggning, det måste man kolla med den aktuella församlingen. Det är också så att vissa kyrkor helt enkelt säger nej till inspelad musik. Rent generellt är levande musik förstås alltid att föredra framför burkad. Tänker ni er att organisten ska spela musiken, vilket ju är det absolut vanligaste, så måste det vara en låt som organisten anser sig kunna spela, och det måste normalt finnas noter tillgängliga. Det finns däremot inga förhållningsorder om att "det här går bra att spela men inte det här". Som du själv skriver bör det ju inte vara låtar som är opassande, men de behöver heller inte vara "kyrkliga". Temat ur Star Wars, Evert Taubes "Änglamark" eller en aktuell schlager kan passa lika bra, förutsatt alltså att det är möjligt att spela på orgel och att går att ordna noter.
  • Kjell Präst
    Stoxoz skrev 2013-01-03 20:31:45 följande:
    Frågan har kanske ställts innan, men det känns inte som om jag orkar läsa igenom alla sidor. Vi har bokat kyrka till vårt bröllop, hur långt i förväg brumar man stämma träff med prästen för att gå igenom vigseln? Är det vi som brudpar som kontaktar prästen, eller tvärtom? Eller det kan är olika från församling till församling? Tack på förhand!

    Äsch, 1129 inlägg är väl en baggis att gå igenom


    Det är prästen som kontaktar er, i mitt fall brukar jag göra det ungefär en månad före vigseln, en del präster hör av sig lite tidigare och en del lite senare. Tycker man att det dröjer för länge kan man alltid själv ta kontakt med prästen.

  • Kjell Präst

    miamibeat: Det är just ringväxlingen och löftena, tillsammans med löftena och frågorna, som brukar utelämnas vid en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Kanske skulle man dock kunna omformulera löftena på ett sådant sätt att det ändå går att få med dem. Möjligen skulle man kunna få till ringväxlingen också på något vis. Det hänger på den präst ni får. Och samma sak gäller frågan om trädgården. En del präster och församlingar ställer upp på gudstjänster utanför kyrkan, andra inte. Samtal en vecka innan är sent, men borde inte vara omöjligt.

  • Kjell Präst

    Jag är ingen människa utan en tvåhundra år gammal robot. Det har jag fått höra på ett Internetfora en gång och jag citerar det med förtjusning

  • Kjell Präst

    Jag använder min kaftan endast en gång per år - vid julottan - och hittills har jag inte växt ur den. Förstår ju nu att det beror på min robotfysionomi!

  • Kjell Präst
    MeaJ skrev 2013-01-21 10:00:46 följande:
    Hej Kjell Präst!
    Nu har inte jag orkat läsa igenom hela tråden så min fråga kanske redan har varit på tapeten, men jag frågar i allafall Glad 
    hur lång brukar i genomsnitt en kyrklig vigsel vara?
    Vi kommer att ha 2 psalmer och 2 solosånger. Då vi gifter oss i sommar har vi inte fått tilldelat någon präst än som vi kan fråga.

    tack på förhand 
    Sommarbrud 2013
    Hej!
    Jo då, den kommer då och då, men det gör inget - det kommer ju hela tiden nya människor hit.

    Själva vigselordningen är inte så omfattande, så tillkommer ju solosångerna - och så håller nog prästen ett vigseltal. Jag gissar att er vigsel hamnar någonstans mellan trettio och fyrtio minuter.
  • Kjell Präst

    Jag brukar rekommendera att de kommer en stund före gästerna, problemet kan väl där vara att det alltid är några gäster som står på kyrktrappan 1,5 timmar innan vigseln börjar... Kommer brudparet efter gästerna står det alltid gäster utanför och röker eller ringer. Jag skulle alltså säga dem första varianten, före gästerna.

  • Kjell Präst

    Hej! Man kan göra på flera sätt: Hade jag haft vigseln, så hade jag tagit med gitarren. Det kanske inte alla präster gör . Kanske finns någon annan i sällskapet som spelar något icke-elektriskt instrument? Eller så sjunger man psalmerna utan musik.

Svar på tråden Fråga prästerna 14