Inlägg från: MrsT2011 |Visa alla inlägg
 • MrsT2011

  Fråga prästerna 14

  sasssyy skrev 2011-05-04 11:48:25 följande:
  Rent juridiskt så har inte de kungliga några efternamn.. namnet Bernadotte är ICKE registrerat som efternamn om man söker på folkbokföringen.

  Varför det är så vet jag inte men jag vet att det ÄR så, när jag läste juridik för några månader sedan dök detta upp och just kungafamiljen är de enda som rent juridiskt inte innehar ett efternamn i Sverige. NÅgot jag redan visste sedan tidigare.
  DÄRFÖR fanns det inget efternamn att läsa upp vid vigseln.

  DOck används namnet Bernadotte som ett efternamn, då Prinsen tex gjorde värnplikt och senare även gick utbildning inom försvaret (min exmake gick utbildning samtidigt som honom på Karlbergs slott så jag pratade med honom om detta då jag träffade honom i mässen) så hade han namnet Bernadotte på sin namnbricka men det var ju för att man inte får ha förnamnet på den brickan och Bernadotte är släktnamnet så det fick bli det.
  Intressant! Så från och med deras bröllop har prins Daniel inget efternamn i folkbokföringen? Men om han rent teoretiskt skulle göra samma sak som prins Carl Philip, vilket efternamn använder Daniel då?
 • MrsT2011
  kardemumma skrev 2011-05-04 21:07:06 följande:
  hmmmm, var visst lite förvirrad, det var ju inte du som skrivit om att du skulle ta ett släktnamn som ni sedan båda skulle heta -sorry!
  Ja nu fattade jag faktiskt inte riktigt. Vi ska ju inte skapa några nya namn utan jag heter det jag alltid hetat fram till vigseln och sedan i samband med den juridiska delen av vigseln tar jag min makes efternamn. Då kan det väl inte finnas några hinder för oss enligt de svar jag redan fått från Kjell?
 • MrsT2011
  Kjell Präst skrev 2011-05-12 11:02:33 följande:
  Musikval är inte alltid lätt, jag brukar ofta berätta om en av mina första begravningar som nyvigd präst, där de anhöriga ville ha "Fånt ja en körv så höppe ja i älva" på CD efter defileringen. Jag lyckades avstyra detta...
  Ytterligare ett exempel på att det lätt går överstyr när en ceremoni ska vara så himla persoooonlig...!
 • MrsT2011
  GeneralElectric skrev 2011-05-13 01:20:30 följande:
  Vi kallar dem kyrkvärdar eftersom vi vill att de ska vara just värdar i kyrkan – d v s få gästerna att känna sig välkomna när de kommer till vigseln och att lättare hitta rätt platser.
  Traditionellt brukar de om inte annat dela ut vigselprogram, fast det kan någon såklart också lägga ut i bänkarna. Det har nog varit liknande personer, valda bland brudparets vänner, på de flesta kyrkvigslar jag varit.
  Har sett att de ofta kallas ”kyrkmarskalkar”, åtminstone i äldre etikettböcker. Det har vi dock valt att inte säga, eftersom det riskerar att bli en sammanblandning med brudgummens marskalkar. Fast det kanske är ett bättre ord?! 
  Jag hade nog kallat dem bara för "värdar" eller möjligen "bröllopsvärdar" för att undvika sammanblandning med kyrkans anställda kyrkvärdar.
 • MrsT2011
  Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
  Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

  Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
  Håller med i allt Melóra skrev i sitt svar och råder dig samtidigt att välja borgerlig vigsel...
 • MrsT2011
  Sebastiána skrev 2011-05-13 10:59:50 följande:
  Alltså, orgelmusik måste man inte ha, men det är ju behändigt om man inte har råd med stråkkvartett eller om kyrkan inte har ljudanläggning.
  Många kyrkor har ju även ett piano, du kan väl i så fall be kantorn spela piano istället för orgel?
 • MrsT2011

  För mig är det självklart att respektera de regler kyrkan har, jag väljer att gifta mig i deras lokaler och får därmed finna mig i att vår vigselakt även är en gudstjänst. För mig handlar det mer om tradition än om religion, men jag skulle aldrig drömma om att stampa i marken och gapa "men jag VILL!" om jag och prästen råkade tycka olika om nån detalj.

  Det fina är ju som sagt att ALLA kan lägga upp en vigsel helt efter eget tycke och smak, men då får man faktiskt välja borgerlig vigsel. Fattar inte varför man inte kan visa respekt för kyrkorummet, har svårt att tänka mig att någon skulle få för sig att klampa in i synagogan eller moskén här i göteborg och kräva att få spela Highway to hell på högsta volym samtidigt som man lovar varann evig trohet? Varför är det annorlunda med kyrkan? Har kristendomen blivit så urvattnad i Sverige att medborgarna tror att deras personliga åsikter väger tyngre än kyrkans i varenda situation?

  Efter vad jag förstått begår de präster tjänstefel som "går med på" vigslar med en eller ingen psalm.

 • MrsT2011

  Men det är ju sanslöst vad barnslig man kan vara! Häpnar över denne Mirjamis respektlösa beteende. Är det någon som uppfattat varför det är så himla viktigt för henne att ha kyrklig vigsel? Har hon snöat in på just DEN byggnaden? Hela beteendet är för mig ungefär lika otänkbart som att klampa in hemma hos någon och kräva att få ha fötterna på bordet...

 • MrsT2011
  Kjell Präst skrev 2011-05-20 07:18:20 följande:
  Ja, eftersom man inte kan kommentera de galna råden man får i "EXPERTTRÅDARNA" så kan jag inte göra mycket mer nu, annat än hoppas att frågeställaren träffar en präst som håller på Svenska kyrkans ordning.
  Man undrar ju var BT har hittat dessa s.k. "experter"... Riktiga stolpskott...!
 • MrsT2011

  Oavsett vad Kjell menade är det väl ganska självklart att vigselförrättare från en annan religion inte har rätt att viga i kyrkans lokaler...?

 • MrsT2011
  Kjell Präst skrev 2011-05-29 16:49:18 följande:
  Den finns som psalm, den har då nr 181 och heter "Nu är det morgon". I den versionen går det bra att ha den.
  Men vad lustigt, jag har bara lärt mig den översättningen som går "tänk att få vakna, tidigt en morgon. Höra en koltrast sjunga sin sång."

  Är den översättningen också en psalm eller är det bara "Nu är det morgon" som räknas som psalm?
 • MrsT2011

  Bra initiativ Passionsblomman! Glad midsommar till er alla från Göttlaborg!

Svar på tråden Fråga prästerna 14