• MrsT20­11
    Äldre 11 Mar 22:50
    420631 visningar
    1582 svar
    1582
    420631

    Fråga prästerna 14

    Kanske ska tillägga att vigseln är den 4 juni, så det är väl inte såååå himla lång tid kvar? Och det märkligaste av allt är att när jag hade lämnat önskemål till kansliet i höstas om att få denne präst, då ringde han upp nästa dag och bekräftade och var hur trevlig som helst!

  • MrsT20­11
    Äldre 20 Mar 22:47

    En annan fråga om ingångsmusik: Jag har fastnat för den vackra visan "Den första gång jag såg dig det var en sommardag". Men min blivande man såg helt oförstående ut när jag nämnde den och undrade vad den hade med bröllop att göra. Vad säger ni som arbetar inom kyrkan, skulle det vara konstigt, "tamt" eller tråkigt att ha denna visa som ingångsmusik?

    Min blivande tycker snarare att det "hör till" med wagners brudkör, men för mig känns den uttjatad genom filmens värld och den hemska texten "here comes the bride".

    Vi får väl leta vidare tills vi hittar ett stycke som vi båda gillar! =)

  • MrsT20­11
    Äldre 26 Mar 19:47
    Kjell Präst skrev 2011-03-26 11:01:34 följande:
    Det symboliserar att man "böjer sig" inför det som är större än en själv, dvs Gud.
    Har jag rätt för mig när jag säger att på motsvarande sätt så står församlingen upp under psalmer och välsignelse (något mer tillfälle?) för att komma närmare Gud?
  • MrsT20­11
    Äldre 1 Apr 23:28

    Jag har en fråga om ringväxling: Vi hade tänkt lägga till en gravyr i mannens förlovningsring men endast välsigna min vigselring under vigselakten. Nu börjar detta kännas "haltande" på något sätt, prästen vi valt föreslog att vi välsignar mannens ring också, trots att den inte är ny.

    Är detta en vanlig uppfattning inom kyrkan? Att man bör välsigna båda trots att endast en ring är en "riktig" vigselring? Rent praktiskt känns det krångligt att fibbla med två ringar när man är som allra mest nervös... Sen förknippar jag två vigselringar med anglosaxisk sed... Men vi vill självklart att han också ska ha en gravyr som minne... Hmmm. Tacksam för er input. 

  • MrsT20­11
    Äldre 15 Apr 09:07
    sasssyy skrev 2011-04-14 21:40:27 följande:
    DÅ får pr'ästen sjunga själv helt enkelt...tycker det är konstigt att man håller så hårt på just detta, att man håller hårt på bibeltexter och allt som sägs - det är okej, men sånger som ingen kan känns väldigt underligt men låt gå. Inget att göra något åt Bara att se glad ut och låta sig underhållas hehe
    Det handlar om att respektera den visskatt som är kyrkans egen, att sjunga psalmer är en urgammal tradition och de flesta svenskar har ju faktiskt någon gång närvarat vid ett dop, ett bröllop eller en vanlig gudstjänst. Jag ser mig inte som traditionellt kristen och jag arbetar inte inom kyrkan, men jag anser att kyrkan utgör en del av det svenska kulturarvet och därmed förtjänar vår respekt.

    Det är väl inte svårare än att man skriver ut ett litet vigselprogram med texten till varje gäst, och sedan hänger alla på prästens sång bäst de kan.
  • MrsT20­11
    Äldre 2 May 11:07
    Kjell Präst skrev 2011-05-02 11:03:16 följande:
    Upptäckte just att den här tråden (med föregångare) om några månader har varit öppen för frågor och svar i fyra år. Det är väl inte så illa?
    Fantastiskt! Tack för det arbete ni lägger ner!
  • MrsT20­11
    Äldre 4 May 10:23
    Kjell Präst skrev 2011-05-04 04:56:30 följande:
    Näpp, egentligen inte, eftersom detta är den juridiska delen av vigseln och det är viktigt att det är rätt personer som står inför prästen. Nu tror jag förstås inte att vigseln kan ogiltigförklaras på grund av detta, men det var helt klart fel.
    Men jag förstår inte riktigt, är det bara för att Victoria är kunglig som hennes efternamn Bernadotte inte ingick i deras vigselakt? Har nyss kollat vigseln igen på YouTube för att uppdatera mig, tyckte det var märkligt att löftena innehöll Daniels efternamn men inte hennes?

    Och om nu prästen läser upp både våra för- och efternamn under vår vigsel, kommer han någon gång under akten säga vårt gemensamma efternamn så att alla förstår vilket vi valt? Hur går det till och när brukar detta ske? Vill minnas att du Kjell brukar säga något i slutet om att "jag ger er herr och fru Efternamnsson, en applåd för brudparet". Det kan jag inte minnas att prästen gjort på något av de fem bröllop jag närvarat vid.
  • MrsT20­11
    Äldre 4 May 10:43
    Kjell Präst skrev 2011-05-04 10:28:01 följande:
    Ja, jag gissar att det har med Victorias kungliga börd att göra. Man titulerar inte kungligheter med efternamn.

    Ja, du minns rätt. Jag avslutar vigseln med att säga precis så som du skriver. Men det finns ingen plats i ritualet där man tillkännager brudparets nya efternamn (i de fall ett sådant finns). Det är alltså upp till varje präst att avgöra om hon/han ska läsa upp namnet eller ej. Men om brudparet särskilt önskar ett sådant tillkännagivande så tror jag nog att de flesta präster ställer upp på det
    Jag fundera på att be prästen lägga till orden "välsigna XX och XX Efternamnsson i deras äktenskap", vad tror du om det? Eller blir det konstigt att blanda in efternamn vid ett tillfälle då man så att säga vänder sig till Gud?
  • MrsT20­11
    Äldre 4 May 10:55

    Har tjuvkikat i psalmboken nu och det är precis den bönen jag menar. Tycker det passar bra eftersom man precis blivit tilltalad med sitt gamla namn vid frågorna, ögonblicket efter man svarat ja bör man ju kunna nämna oss vid gemensamt efternamn. Håller tummarna att vår vigselpräst gillar idén!

    Förresten, hur blir det då med löftena efter bönen? Kan man använda endast förnamn där? (tilltalsnamn + mellannamn) Det skulle kännas bra, blir mer personligt och inte så långt. Efternamnet har vi ju redan tillkännagivit.

  • MrsT20­11
    Äldre 4 May 11:25
    Kjell Präst skrev 2011-05-04 11:04:17 följande:
    Hmmm... jag skulle vilja ha med efternamnen där också förstås, har aldrig använt bara förnamnen där... Jag kanske var för snabb i mitt förra svar, tekniskt sett är ni ju inte gifta förrän hela den juridiska biten är avklarad - och har då formellt inte bytt efternamn... Det här blev lite knepigt... Löftena är en del av det juridiska. Den uttrycker ju er vilja att leva tillsammans livet ut - vilket ju inte är ett juridiskt åtagande. Men samtidigt vill man ju, precis som i frågorna, klargöra att ni är där friviliigt, och att det är just ni som är där. Men det här är väl egentligen petitesser, nog skulle det väl gå att bara säga förnamnen vid löftena - jag menar, ni har ju knappast sprungit ut och blivit ersatta av några andra mellan frågorna och löftena!  
    Jag misstänkte att det var så, har ställt frågan till vår präst nu så får vi se om han har några andra förslag annars! Tack för din input!
Svar på tråden Fråga prästerna 14