• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Ninnnis

    Hvidis, jag träffade ju dig sist du var gravid och som jag sa då: Du är skitsnygg, speciellt när du är gravid! Apropå det så vill jag gärna se dig snart igen. Den 27:e? *hoppas*

  • Norrskensflamman

    Söta lilla Busan


    Hvidis! jag är helt övertygad om att du är slående vacker, särskilt när du är gravid


    Vad är det som händer med maken då?? Det där låter inge kul. Min har också varit så där de senaste veckorna. Vill inte kramas, inga ömhetsbetygelser, allt jag gör är fel, håller en distans liksom. Jag mår jättedåligt när han är så där kall. För även om vi bråkar så brukar han, när vi blivit sams och han lugnat ner sig, ändå "komma tillbaka" och vilja umgås, kramas, säga gulliga saker och ge mig värme. Men nu känns det bara kallt och tomt. När han dessutom börjar prata om att åka till sitt hemland direkt efter nyår, så blir jag riktigt rädd


    Lanovia, så himla viktigt det där med sömnen. Det är den som ibland avgör om man ska orka eller klappa ihop. Hoppas du får sova ikapp!


     


     

  • Fru sy

     


    Ninnnis skrev 2010-12-09 07:45:32 följande:
      Kan du i mellandagarna då?

    Jag är ju hemma nu men som jag mår vågar jag inte ge mig ut på äventyr själv. kanske kan göra så nästa höst att jag kommer ner med Orvar?!? När han blivit lite större och jag vant mig... är ju faktiskt inte så långt ner till er härifrån..

  • Norrskensflamman
    Hvidbrud skrev 2010-12-08 20:39:50 följande:
    Dagens goda ego-nyhet är att dagisfröken från hell berättade att hon ska ta ledigt ett år för vidareutbildning!
    Yessss! *high five*
  • Norrskensflamman

    Ingis; hahaha, jag önskar maken kunde springa på dig, Blomman och Bruttan nån gång när han är så där vidrigt odräglig


    Det här är inget försvarstal utan mer min teori, och jag känner ju ändå min man rätt bra:


    Egentligen tror jag inte att han menar riktigt så som det låter. Han provocerar både mig och läkaren. Kanske han önskar att det vore så att kvinnorna i hans familj servade honom helt självklart utan bråk o protester, utan att folk höjde på ögonbrynen. För det hade ju varit rätt bekvämt för honom. Han minns hur det var hemma t ex där deras stackars mamma sprang benen av sig för pappan, min make och hans äldre bror. Tre mulliga mansgrisar som är som tre stora barn. Så dog hon också knall och fall 47 år ung. Jag har inte tänkt låta detta hända mig. Bara som en upplysning!


    Jag tror också att när han ser hur hans kompisar som bor kvar har det, dvs de lever mest med grabbgänget, kommer och går hur de vill, reser hit och dit på jakt och fiskeresor och behöver inte ta annat än ekonomiskt ansvar för sin familj. Han ser och hör att deras kvinnor sköter all markservice och ifrågasätter aldrig att karlarna är borta på sina "arbets" och nöjestrippar. Själv har han anpassat sig till livet i Sverige där han måste hjälpa till både med barnen och husliga sysslor, där vi fram tills idag alltid har rådgjort med varann vad gäller resor och sånt. Han har tidigare inte, när han mått bra, haft några problem med att hjälpa till, han har tagit mer ansvar för barnen, han har inte flängt och farit av hänsyn till mig och barnen.


    Nu har han börjat umgås och ha daglig kontakt per tel/skype med två gamla kompisar sen ungdomen som, precis som hans egen bror, lever sitt eget liv utanför familjen och jag tror han nu när han mår lite kasst känner att han skulle vilja ha det som dom. För han har börjat vräka ur sig såna där knäppa saker som jag tidigare nämnde, ifrågasätter varför jag ska kunna gå in på hans konto och se hans transaktioner (kanske jag behöver det eftersom jag betalar räkningarna), han vill inte svara när jag frågar vad det där stora inköpet var för något (men att han frågar mig är helt okej). "VArför ska jag behöva redovisa allt för dig?" Därav också den här resan hem efter nyår, där han anser att han inte behöver ha mitt godkännande för att åka. "Vill jag så åker jag. Du skiter ju i att jag vill att du städar här hemma, du drar ju iväg på kören ändå, så då¨kan väl jag dra iväg hem" Typ så. Han har plötsligt fått något slags frihetsbehov. Visst, det är okej för mig, men då ska det vara ömsesidigt. Jag ska kunna göra likadant. Vill han att vi lever separata liv, fine. Men JAG tror inte det är vägen att gå. Det är ganska farligt. Man ska ge varandra plats och man ska få ha en del som är ens egen, tex min kör och hans bandy. Men man måste ha en stor bit som man delar också. Det är min teori.


     

  • Norrskensflamman
    Fru sy skrev 2010-12-08 16:43:30 följande:
      Flamman jag tycker du verkar vara en extremt stark kvinna!!
    Nja, det vet jag inte... Egentligen är jag nog mest seg. Däremot är min kärlek till min man och mina barn väldigt stark.

    Jag känner mig rätt labil just nu, jag bryter ju ihop ett par gånger per vecka och minsta lilla kan få mig att rasa ner i ett hål. Detta med maken påverkar mig så mycket att jag har problem med att sköta jobbet och det påverkar min hälsa. Tur som är så är de förstående på jobbet.


     

  • Norrskensflamman
    Norrskensflamman skrev 2010-12-09 09:40:46 följande:
    Egentligen tror jag inte att han menar riktigt så som det låter. Han provocerar både mig och läkaren. Kanske han önskar att det vore så att kvinnorna i hans familj servade honom helt självklart utan bråk o protest.
    Här glömde jag tillägga att han innerst inne vet att det är fel. Men det är svårt att vända en kultur man växt upp i ryggen också. När han mår bra och är harmonisk så är det inga problem för honom att jag ska få ta lika mycket plats som honom, han servar mig och jag honom, vi hjälps åt. Det är däremot inte något som är inrotat i honom med automatik utan något som han lärt sig här i SVerige. Det är klart att när han mår dåligt så faller han tillbaka till det gamla invanda som är naturligt i HANS kultur, för det är ju mycket enklare så. Därmed inte sagt att han är berättigad till det.
  • muggles

    "Jag tycker på allvar att jävligt många inte verkar tänka, reflektera eller analysera över huvudtaget och visar känslighet i samma utsträckning som en bulldozer ungefär."


    Håller med dig helt PB!!! Har precis upplevt en situation där detta stämmer på pricken (där jag kände mig överkörd av en okänslig bulldozer).


    Grattis till hemkomsten Elise och Helipanzerfamiljen! Lagom till jul, vad mysigt

  • muggles
    Norrskensflamman skrev 2010-12-08 16:43:49 följande:
    Jag är egentligen lite för känslig för att stå ut med min man t ex. Jag ser och känner varje nyans i honom, och precis som för dig Blomman, så brukar det ligga en del sanning i det jag förnimmer. Inte alltid men ofta. Men hur vet man när man ska lita på sin känslighet, sin känsla eller när man ska avfärda den som "över"analyserande eller bara rent svammel?? Det är så himla svårt!!!Just nu bär jag på en känsla som jag har jättesvårt att vifta bort. Den äter upp mig inifrån och jag är skräckslagen. Jag vet inte vad jag ska göra med den.
    Första steget är att uttala den. Många skräcktankar dunstar magiskt bort när de väl blivit uttalade. Får de bara existera inne i ens egen hjärna växer de istället och blir sanningar... är min erfarenhet.
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård