• fru AM

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    I tidernas begynnelse hoppade vi på Barnkarusellen, men efter fyra år har vi fått uppleva det mesta i tivoliväg i den här stammistråden: berg- & dalbanor, skräcktunnlar, skrattsessioner i Lustiga Huset, spåmadamer … För att inte tala om alla timmar, veckor, månader, år vid Lyckohjulet – nit eller vinst denna gång …?


    Här är oftast högt i tak – vi pratar sömn och sömnbrist, barn och barnbrist (och möjligen brister hos befintliga barn ), ägglossning och utebliven ägglossning, jämlikhet och ojämlikheter, amning och flaskmatning, relationer, sorg, glädje, död, liv, recept på mat och recept på barnalstrande läkemedel och metoder … Ibland håller vi med varandra och ibland ryker vi ihop. Det blir som det blir. Tråden är som livet självt, helt enkelt.


    Välkommen att hoppa in, i farten, i trådkarusellen som utgör tivolits nav!  Presentera dig (med ålder, skostorlek, favoritchoklad, ungefärligt geografiskt läge och status i barnfabriken) när du känner dig mogen att kliva ut ur smygläsargarderoben. Många av våra stammisar är före detta smygisar … I den här tråden finns det en hittills oskriven regel som kanske skulle kunna formuleras så här: Vi bryr oss om varandra på riktigt – i glädje och sorg.


    Förra tråden: 

    www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3792698.html

  • Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!
  • passionsblomman

     


    _koko_ skrev 2010-10-29 17:58:07 följande:
    PB - Strålande nyheter! Säger det igen: Nu jäklar!



    NU jäklar!!!

    *mycket lättad av dagens besked och skitnervös för fortsättningen*

    Du, jag är förresten lika nyfiken på din väg till Conny som jag är på alla andras och allt är nog luddigare för mig än jag ibland tror. Telis gav mig en jättefin helhetsbild av sin resa alldeles nyligt och jag skulle bli jätteglad om jag fick bättre bild av din. Ifall du har lust, tid och ork att berätta såklart. Jag blandar verkligen ibland ihop alla olika trådisars vääg till plusset. Så dina två ägg som Lappis pratade om får du gärna brodera ut texten runt.

  • Klockarbol

    PB - Hurra för goda nyheter! Tumhållandet och påhejjandet fortsätter här i lilla stugan

    Snaily o Vickan - om det inte vore för att det finns dom som liksom ni faktiskt får må bra fysiskt under graviditeten skulle nog alla skaffa kattungar tror jag!

    Även jag häpnade över den enorma mängd kvinnor som bara var tvungna att berätta varenda osympatisk detalj om deras graviditeter och förlossningar!!! Hos ett par bekanta skulle dom till och med visa filmen från BB
    Vi har nog aldrig kommit iväg från en middagsbjudning så fort - någonsin

    Jag är även rätt allergisk mot att det anses helt i sin ordning att rusa på varenda grav-mage som finns för att ta på den! Man kan väl åtminstone fråga först?
    Hihi, undrar hur lång tid det tar innan man blir anmäld om man rusar fram och klappar på varenda karl som har tendens till liten mage

    Små barns matpreferenser är nog rätt inividuellt men jag tror att halvstora skruttar rätt ofta gillar mer 'vuxenmat' än man tror, mina bägge har som små verkligen ätit allt, och då menar jag ALLT inklusive små prylar och krukväxter >.<
    Däremot äter ingen av dom svamp och de blir bara mer kräsna ju äldre dom blir (och ju fler gånger farmor/mormor har talat om för dom att "det här tycker du nog inte om...)

    Dagen har varit sådär grisa runt i soffan-behaglig
    Något filmtittande blev det inte - kan man tänka sig att Nickelodeon lyckades visa minimadames favoritprogram hela tiden

    Sen avrundade vi med att hjälpas åt med en dippskål så maken fick åka tillbaka in till stan och köpa ny hallmatta på Ikea
    Under tiden han var och köpte matta så badade jag hunden som till stora delar hamnade under dippen...

    Nåja, ganska rart med fräsch hallmatta och nybadad hund fast lite synd på dippen eftersom maken glömde köpa mer turkisk yoghurt!

  • sweetstreet

    Telis,


    även jag kastar mig in i den intressanta matdiskussionen trots att du bett om "led upphör" _ Men jag håller med PB om att det är ett intressant ämne och kan såklart inte hålla tyst då...


    Jag vet inte men innan jag fick abrn tänkte jag alltid att "måtte man få barn som inte kinkar med maten!" men efter att ha fått barn och börjat umgså mer med barn på nära håll inser jag verkligen att det här med mat är såååå olika. Barn är olika både sinsemellan och även i olika faser i livet. Vår lilla tjej är inte direkt kräsen med maten. Hon äter mycket som nog anses "vuxet" men hon kan gå igenom faser när hon enbart vill ha typ 3 olika saker i flera dagar/veckor. Hon gillade inte min risotto sist jag bjäd på det men jag tror att det var för att jag ju hade en del vitt vin i den och det ger ju en viss smak. Å andra sidan älskade hon min köttgryta som jag gjorde med rödvin i så jag vet inte varför just risotton inte gick bra. vanligt ris älskar hon dock. Och lax i flera olika former. Har dock aldrig testat rökt lax till henne. Potatisgratäng äter hon utan problem. Och nudlar och även en del lite starkare thai-curry-rätter med kyckling.


    Jag trodde inte att du skulle fixa just "barnmeny" med korv och bröd direkt, men jag tycker av egen erfarenhet att det är smart att ha ngt annat mer "barnvänligt" som back up. Som ngn här föreslog är det bra att ha lite köttbullar i frysen och pasta går ju väldigt snabbt att koka upp OM barnen inte vill ha vuxenmaten. Min dotter brukar även gilla bröd så har man lite bröd brukar det gå bra det med. Sedan är det väl som med Kokos Conny så att en del barn helt enkelt inte vill äta alls ibland. Just borta på fest kan det ju vara så många andra saker som upptar ens energi att man liksom tycker att "mat pfff, det är väl inget!" och inte vill äta alls.


    När vi har vänner över med barn så får de nästan alltid först av "vår" mat. Men om ett eller flera barn inte gillar det så brukar jag ha ngt som t ex pasta i reserv. Ofta äter dock de flesta barnen NÅGOT av vad som serveras. Typ kanske inte både risotto och kallrökt lax, men eventuellt risooton ELLER laxen ELLER ngt av tillbehören? 


    Barnbord brukar vi inte ha men mest p g a att vi helt enkel inte har plats för några sådana extravaganser!  


    Oftast brukar ändå barn i säg 2-4 års-åldern ha en viss förmåga att inte rikgit sitta och äta rakt upp o ner vid ngt bord utan de äter ofta lite sedan springer de runt ett ag, sedan äter de lite igen osv....


     


    Lycka till med er middag i vilket fall!


    Tycker er festmeny lät FARLIGT god!!!!


    Själv gjorde jag goda laxfärsbiffar igår och Lax älskar lillskruttan så de gick ner bra.


     


    KRAM!


    Och sorry för att jag inte kunde släppa ditt ämne trots att du bett om "tystnad"...


     


     

  • sweetstreet

    PB


     


    WOOOOOOW!!!!!!!!


    UNDERBARA nyheter också!!! ÄP på onsdag! jippie! Här ska hållas alla fingrar och tår som bara den!  

  • sweetstreet

    Oupsie,


    trist att du har så hemskt ont. jag är inte så bra på det där med just foglossning men brukar det gå över senare i graviditeten eller blir sådant värre??? Nenne har ju stor erfarenhet om jag minns rätt.


    Hoppas iallaflal att det går bra med pluggandet och omtentan trots värken och koncentrationssvårigheterna. Kram!!

  • porchez

    Förlåt att jag återigen i te har tid att skriva, men Telis jag ska också ta upp maten; men ara vd om recept på din risotto, jag älskar risotto men har fått för mig att det är svårt att få till det bra. Recept och bra tips för att lyckas mottages tacksamt ------- nu åter till idol sen lockar sängen, spinnig kl 10 imorgon.

  • porchez

    Sorry mycket felskrivningad, skyller återigen på telefonen

  • MSW

    Nu sitter jag varvar ner lite innan det är dags att gå och sova! Vi har fått en del småfix gjort ikväll + målat garderobsdörrarna till A's rum! Har för mig det var massa saker jag tänkt kommentera innan när jag läste ikapp men nu kommer jag bara ihåg: (---) pb: grattis till bra värden och att det blir äp på onsdag!! (----) fruE: välkommen hem, och hoppas blodet håller sig borta länge, länge!! *håller tummarna* ang tråddejten (känns som det är det enda jag pratar om nu) men vi måste juh försöka bestämma oss, är alla med på att vi ska ta det på toftaholm? Isf är det juh 5 eller 12 som gäller tycker jag? Annars hade de juh julbord också, och då blir det juh fler dagar att välja på? Jag kan försöka skriva ihop en lista vilka som kan/vill vara med, men då är det nog smidigast att ni inboxar mig.. Godnatt på er!


  • Telis

    PB, hurrrrrrraaaaaaaaaaaaaa! (för det fina provsvaret )


    snaily, jag tror att jag fick receptet från dig! Himla gott!


    porchez, här kommer receptet på risotton. Jag tycker inte att det är svårt, man måste bara se till att röra ofta och pytsa i vätskan lite i taget.


    Risotto med rökt lax och limefärskost (4 pers)
    4 dl risottoris (t ex aborio eller carnaroli)
    1 liter vatten + 2 msk konc kycklingfond
    2 schalottenlökar
    50 g smör
    1 1/2 dl vitt vin
    1 burk körsbärstomater (400 g)
    1 kruka basilika
    2 dl riven parmesanost
    olivolja
    salt
    nymalen svartpeppar

    Limefärskost
    200 g färskost av philadelphiatyp
    finrivet skal av 2 lime


    4-8 skivor kallrökt lax (ca 100 g)
    limeklyftor till garnering

    Gör så här
    1. Koka upp vatten och fond. Håll varmt. Skala och finhacka löken.
    2. Fräs löken mjuk i 2 msk olja och 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll i hälften av vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar. Rör då och då.
    3. Häll på tomater och spad efter 10 minuter tillsammans med resten av vinet. Koka ytterligare 7–10 minuter, tills riset är »al dente«. Konsistensen ska vara som en lös gröt.
    4. Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad och parmesan. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rör om kraftigt och låt stå några minuter.
    5. Blanda färskost med rivet limeskal och 1 krm peppar.
    6. Servera risotton med limefärskosten, skivad rökt lax och limeklyftor.

  • BrudSommar2006

    AM, Iris är precis ett sådant där barn som vuxenmat är bortkastad på! Därmed inte sagt att hon bara äter korv, hon gillar plockmat och ren mat bäst tror jag. Är man borta en kväll är det väl en sak men hemma envisas vi inte med mat vi bara får slänga, däremot frågar vi alltid om hon vill ha/smaka om vi äter något annat, fast det vill hon nästan aldrig. Det ska erkännas att med de här vegetariska matlådorna vill inte jag heller alltid äta det som serveras... En vecka till och sedan har vi pausat matleveranserna. Har dock inte fått ändan ur och anmält oss till det andra företaget än.


    Armémuseum fungerade sådär med barn, de andra lunchgästerna rynkade på näsan åt att barnen förde lite oväsen och Iris blev inne på museet tillsagd av en vakt att hon pratade för högt. Man skulle nog helst vara knäpptyst där men då gick det ju inte att förklara för henne... Jaja, det blir inget mer besök i alla fall.

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!