• Helstekt Gris?

  Tis 19 okt 2010 18:44 Läst 13116 gånger Totalt 21 svar
  sandis­1977
  Visa endast
  Tis 19 okt 2010 18:44

  Vi tänkte bjuda på helstekt gris på vår bröllopsfest. Vi vet att vi inte vill ha någon stel tillställning, men vill inte heller att det ska bli "slaskigt" blir det det om någon grillar grisen utomhus och kommer in och ställer fram? Någon som har erfarenhet eller kommentar kring detta.
  Och vad dricker man till?

  Vi kommer även ha förrätt och efterrätt.

  Tack på förhand.

  Sandra

 • Semlor­na
  Visa endast
  Tis 19 okt 2010 18:52 #1

  Frågor som dyker upp:

  *vem ska grilla? Är nog inte så roligt att lukta rök och bli smutsig som gäst

  *hur ska ni hinna med att skära upp? Eller ska gästerna skära själva? Kan bli lång kö då om ni är många

 • sandis­1977
  Visa endast
  Tis 19 okt 2010 18:57 #2

  Man har personal som både grillar (hela dan) och skär upp och lägger ut till gästerna, men det blir som buffé.

  /S

 • mmadde­e
  Visa endast
  Tis 19 okt 2010 19:49 #3

  öl och vin går väll bra

 • Tis 19 okt 2010 22:14 #4

  Jag har spelat på ett bröllop som hade det och även varit på ett flertal fester med helstekt gris.
  Det man kan konstatera är att det måste vara någon som vet vad de gör. Det tar myyyycket längre tid att helsteka än vad folk tror. På de flesta av festerna har det inte varit färdiggrillat trots att man har fått vänta på maten.


  Bröllopet verkade ha inhyrda proffskockar med erfarenhet och iallafall en gris var färdig i tid, gris nummer två grillades fortfarande medan de satt och åt, men det kan ha varit med flit för att det skulle vara klart lagom till att folk tog om.

 • sandis­1977
  Visa endast
  Ons 20 okt 2010 08:59 #5

  Jo, men givetvis kommer det finnas professionell personal till detta. Ingen av gästerna eller vi ska alltså stå och grilla, skära och få grislukt på sig!


  Vi har en kontakt som man vet funkar och de vet vad de gör.


  Men - frågan är om det är "tillräckligt fint" för att serveras på ett bröllop, eller förväntar gästerna sig mer?


   


  /Sandra  

 • Ons 20 okt 2010 10:45 #6

  Hej Sandra!

  Helstekt spädgris är fantastiskt gott! Har ni de som kan detta så ska det inte vara några problem. Ett tips är att platsen där grisen grillas/steks ligger en bit bort från middagssittningen så att man inte känner ett konstant, starkt stekos. I ert fall verkar det som ni har middag inomhus och grillningen sköts utomhus.

  Har varit på en bröllopsfest där man hade en stor tältpaviljong för sittningen och en bit bort hade ett mindre partytält satts upp där grisen grillades. I det lilla tältet fanns också en rostfri bänk där köttet sedan trancherades och lades upp fint på fat. Middagen var sedan en buffé där det serverades potatisgratäng, kalla potatissallader, varma och kalla såser, sallader och nybakat bröd. Det fanns även alternativ för de som inte åt kött. Till detta fanns både öl och vin.

  Det var en mycket avslappnad bröllopsfest med relativt få tal så det blev inte oroligt då gästerna i omgångar gick och hämtade mer mat. Just buffé och många tal kan vara svårt att kombinera då gästerna är i rörelse på ett helt annat sätt. Men om ni har förrätt och desert som serveras vid borden så kan mertalet tal/telegram förläggas då när gästerna sitter mer stilla.

  Jag tycker absolut att helstekt gris är fint nog till ett bröllop. Är det elegant upplagt ser det riktigt inbjudande ut. En positiv sak är dessutom att alla olika delar av köttet finns med så det finns alltid bitar som passar för alla. Vissa gillar enbart de magra delarna, andra vill ha bitar som inte är fullt så magra. För mig var det ett nästan exotiskt inslag då jag aldrig sett detta innan och det stekos som fanns i luften var ingenting som störde, snarare var det en aptitretare.

  Så jag har bara positivt att säga om min upplevelse.

  Lycka till med ert bröllop!

 • Ons 20 okt 2010 11:04 #7

  Det bröllop som vi spelade på och som hade helstekt gris var ett fint bröllop!

 • förlov­adflic­ka
  Visa endast
  Ons 20 okt 2010 17:58 #8

  Jag kanske bara talar för mig själv men jag hade SPYTT om jag skulle äta något som fortfarande ser ut som ett djur... Menar verkligen inget illa mot er, det kan säkert vara gott, menar bara att alla gästerna kanske inte uppskattar det... :)

 • blomtr­oll
  Visa endast
  Tor 21 okt 2010 08:41 #9

  Vilken underbart god idé! (De gäster som nu är så kräsmagade kan låta bli att titta på grisen och bara ta av det färdiguppskurna. Det är inte precis så att gästerna måste göra det själva.)

 • Tor 21 okt 2010 08:43 #10

  På den bröllopsfest jag var på var det färdiga köttet mycket snyggt upplagt på fat, precis som man tänker sig färdigskuren fläskfile eller stek. Detta gjordes av de som grillat hela dagen och ingen såg på när detta gjordes. Tror inte att det är vanligt att man väljer att tranchera helstekt gris eller lamm inför bröllopsgäster. Dels för att det är lite av ett precisionsjobb och dels för att som förlovadflicka nämner - det kan var känsligt. Sedan är det nog inte heller vanligt att man väljer att "visa" andra delar än det man äter. Annat var det förr i tiden vid exempelvis julbord då inget förfarades!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll