• Aila
    Äldre 20 Oct 10:45
    17559 visningar
    21 svar
    21
    17559

    Helstekt Gris?

    Hej Sandra!

    Helstekt spädgris är fantastiskt gott! Har ni de som kan detta så ska det inte vara några problem. Ett tips är att platsen där grisen grillas/steks ligger en bit bort från middagssittningen så att man inte känner ett konstant, starkt stekos. I ert fall verkar det som ni har middag inomhus och grillningen sköts utomhus.

    Har varit på en bröllopsfest där man hade en stor tältpaviljong för sittningen och en bit bort hade ett mindre partytält satts upp där grisen grillades. I det lilla tältet fanns också en rostfri bänk där köttet sedan trancherades och lades upp fint på fat. Middagen var sedan en buffé där det serverades potatisgratäng, kalla potatissallader, varma och kalla såser, sallader och nybakat bröd. Det fanns även alternativ för de som inte åt kött. Till detta fanns både öl och vin.

    Det var en mycket avslappnad bröllopsfest med relativt få tal så det blev inte oroligt då gästerna i omgångar gick och hämtade mer mat. Just buffé och många tal kan vara svårt att kombinera då gästerna är i rörelse på ett helt annat sätt. Men om ni har förrätt och desert som serveras vid borden så kan mertalet tal/telegram förläggas då när gästerna sitter mer stilla.

    Jag tycker absolut att helstekt gris är fint nog till ett bröllop. Är det elegant upplagt ser det riktigt inbjudande ut. En positiv sak är dessutom att alla olika delar av köttet finns med så det finns alltid bitar som passar för alla. Vissa gillar enbart de magra delarna, andra vill ha bitar som inte är fullt så magra. För mig var det ett nästan exotiskt inslag då jag aldrig sett detta innan och det stekos som fanns i luften var ingenting som störde, snarare var det en aptitretare.

    Så jag har bara positivt att säga om min upplevelse.

    Lycka till med ert bröllop!

  • Aila
    Äldre 21 Oct 08:43
    #10

    På den bröllopsfest jag var på var det färdiga köttet mycket snyggt upplagt på fat, precis som man tänker sig färdigskuren fläskfile eller stek. Detta gjordes av de som grillat hela dagen och ingen såg på när detta gjordes. Tror inte att det är vanligt att man väljer att tranchera helstekt gris eller lamm inför bröllopsgäster. Dels för att det är lite av ett precisionsjobb och dels för att som förlovadflicka nämner - det kan var känsligt. Sedan är det nog inte heller vanligt att man väljer att "visa" andra delar än det man äter. Annat var det förr i tiden vid exempelvis julbord då inget förfarades!

Svar på tråden Helstekt Gris?