Inlägg från: mjlove |Visa alla inlägg
  • mjlove

    svensk/persiskt bröllop hjälp!

    huni skrev 2010-10-15 21:45:34 följande:
    Jag bor i sthlm! Jag har googlat runt som en dåre och hittar inget! Letar även efter en fin soloist till kyrkan.. Nån annan som också planerar svenskt/persiskt bröllop ?? :) Vore kul att ha någon att bolla ideér med :)/ Johanna
    Jag kommer ha ett "persiskt/svenskt" bröllop nästa år. Vi kommer dock inte ha någon persisk vigsel utan bara ha en borgerlig vigsel.

    Ska du ha en persisk vigsel?

  • mjlove

    Va härligt det låter. Men är det din blivande man som är från Iran?


    Både jag och min pojkvän är från Iran men vi vill inte ha någon Sofre alls. Egentligen vill vi inte ha persisk musik heller, då vi inte lyssnar så mycket på sånt privat, men pga gästerna så tänkte vi köra lite blandat så alla kan ha kul. Vår DJ är från Iran men han spelar mycket på klubbarna här i Göteborg så han har koll på all sorts musik.


    Men maten blir definitivt persisk, vi kör också på buffé (jag ÄLSKAR persisk mat, hihi). Vad ska ni ha för maträtter?


    Va roligt att hitta någon här som också ska ha persiska inslag i bröllopet.

  • mjlove

    Oohh va gott det låter. Vi ska inte ha så många olika rätter utan vi kör bara på 2-3 stycken.


    Vi satt alldeles nyss och räknade på gästantalet och vi har än så länge hamnat på 116 personer. :S


    Vi hade tänkt ha ett litet bröllop först men det går dessvärre inte pga hans stora släkt. Själv har jag inte alls så stor släkt. 


    Har ni många gäster? Är det i Sthlm ni ska vara?


    När gifter ni er förresten?

  • mjlove

    Sofre är ungefär en duk där man lägger fram vissa grejer som ska symbolisera olika saker.


    Jag är inte så insatt i det där faktiskt, har aldrig sett det själv, bara på bild och så har jag hört hur det går till.


    Vi kommer inte göra sådant då vi inte vill ha någon vigsel enligt islams seder.

  • mjlove
    Pixiebelle skrev 2010-10-18 20:56:16 följande:
    Hejsan! Flikar in med lite info i den här tråden då jag själv är halv svensk/halv iranier och min sambo är iraniner. Vi ska gifta oss i augusti 2011 och det blir ett traditionellt bröllop med sofreh aghd, persisk buffé och en massa dans :) Vill bara klargöra att Sofreh-aghd inte har något som helst med islam eller muslimska traditioner att göra. Det är en urgammal tradition som härstammar från tiden innan Iran blev ett muslimskt land, dvs från zorosterismens tid, precis som den persiska nyårs-traditonen "Haft-sin". På sofreh-aghd dukar man upp en rad olika saker som alla symboliserar något: - Spegel - symboliserar ljuset, att brudparet ska få en ljus framtid tillsammans. - 2 stycken ljusstakar - symboliserar energi och eld (solen var väldigt viktig i zorosterismen) - Ett traditionellt bröd ("Sangack") - symboliserar välgång - Valnötter, hasselnötter, mandlar - symboliserar fertilitet - Socker i form kristaller ("Nabat") - så att brudparet ska få ett "sött" liv tillsammans - Guldmynt - Lycka och välgång - Honung - återigen en symbol för att brudparet ska få ett "sött" liv tillsammans - Olika sorters kakor - Gästerna som varit närvarande vid cereminin bjuds på kakor när ceremonin är över -Rökelse ("Esfand") - Anses ha en renande funktion och symboliserar hälsa - Olika örtkryddor - ofta 7 olika sorter som ska skydda mot det onda ögat - Allt detta dukas upp på en äldre handvävd och handbroderad duk som gått i arv i flera generationer - symboliserar familjen och traditioner. - Avesta - zorosterismens skrift. Efter att Iran blev ett muslimskt land så har man bytt ut denna mot koranen - en välsignelse för brudparet.
    Jag syftade inte på själva sofren som en islamisk sed, utan jag tänkte mer på att man vigs enligt islams seder i samband med sofren på persiska bröllop.
Svar på tråden svensk/persiskt bröllop hjälp!