Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

    Jag vet faktiskt inte hur Missionskyrkans handbok ser ut och vilka regler som gäller. Men egentligen är det ju så att en vigsel som äger rum i Svenska kyrkan normalt förväntas  äga rum enligt Svenska kyrkans ordning, oavsett om det är en präst eller en pastor som förrättar vigseln.

  • Kjell Präst

    Jeez formulerade det bättre än jag. Jag trodde dessutom, som synes ovan, att en pastor i SMK kunde förrätta en vigsel enligt Svenska kyrkans ordning. Där hade jag då uppenbarligen fel.

  • Kjell Präst

     


    Vinter10 skrev 2010-09-15 14:10:02 följande:
    Tackar för svar! Betala för kyrkan behöver vi då inte i och med att vi är medlemmar i svenska kyrkan. Hur pastorns arvode betalas har jag dock ingen koll på, men det får vi väl ta upp med honom helt enkelt.

    Grejen är, att eftersom vigseln inte hålls enligt Svenska kyrkans ordning, utan enligt SMK:s ordning, kan det bli aktuellt att betala hyra för kyrkan -oavsett om ni är medlemmar eller ej.

  • Kjell Präst

     


    queen eileen skrev 2010-09-15 19:07:58 följande:
    Tack för svaret! Nu har jag ytterligare en fråga - har du någon sida där man kan läsa vilka olika böner det finns att välja mellan?Tack!

    Bönerna är egentligen inte "valbara". Den första är en bön som prästen ber över ringen/ringarna. Den andra är förbönen för brudparet. den kan formuleras fritt av prästen, han/hon kan använda en färdigformulerad bön eller sjunga den. Själv sjunger jag den alltid. Den sista bönen är Herrens bön. Där kan man möjligen få välja på den gamla översättningen "Fader vår" eller den "nya" Vår fader" 

  • Kjell Präst

     


    CStar11 skrev 2010-09-16 21:36:12 följande:
    Hej Kjell Präst! Jag är så ledsen. Vi kan inte boka kyrkan vårt datum för den är reserverad för övning för konfirmander denna dagen. Tror du inte dom kan trycka in en vigsel ändå om man tjatar lite? Verkar så dumt att reservera kyrkan en hel dag mitt i högsäsong för vigslar.. Fast det kanske är högsäsong för konfirmander i augusti också..

    Hej!

    Nej, tyvärr tror jag inte att ni kan tjata till er en vigsel just det datumet som kyrkan är bokad för konfirmandövning. Jag har själv nyligen haft konfirmationer och vet hur mycket det är att pyssla med innan - precis som Flotten skriver. Kanske finns det ett datum i närheten som ni kan ta istället?

  • Kjell Präst

     


    A6 vis skrev 2010-09-17 07:28:20 följande:
    Jag undrar om vi kan få betala en lite summa för att vi inte har valt att vara i en av våran egna församlings kyrkor?

    Normalt ska det inte behövas

  • Kjell Präst

     


    tågjäntan skrev 2010-09-17 09:43:34 följande:
      Om ni gärna vill det av eget val, kanske ni kan ge pengar i kollekt, till kyrkans mission eller liknande i stället.

    Aha, jag kanske missförstod frågan? Om ni vill betala en summa så är det, som tågjäntan skriver, lämpligt att ge till något "välgörenhetsprojekt" som kyrkan stödjer.

  • Kjell Präst

     


    Semlorna skrev 2010-09-28 20:37:42 följande:
    Efter en diskussion i en annan tråd... Brukar prästen normalt säga "du kan nu kyssa bruden" eller liknande? Kan vara bra att tänka på i så fall eftersom vi funderar på att ta kyssen ute på kyrktrappan.

    Skulle aldrig säga det, om inte brudparet särskilt har uttryckt en sådan önskan i förväg.

  • Kjell Präst

     


    Oktoberbrud2010 skrev 2010-09-29 16:29:54 följande:
    Hej!Har stött på ett litet hinder på min och BMs väg till äktenskapet, undrar om någon av er präster kan säga vad det är som gäller.Får väl ta det ifrån början. Jag bokade vår hemförsamlings kyrka för ca 8 månader sedan, sekreteraren på pastorsexp. var jättetrevlig. Jag förklarade att vi gärna skulle vilja att min BMs kusin som är prästvigd och arbetar i en annan kyrka inom stiftet viger oss istället för någon av församlingens präster. Och det var ju helt ok. Jag frågade då om musiken och sekreteraren gav mig numren till både församlingens kantor och organist (de är 2) och sa att jag skulle ringa dem några veckor före vigseln för då skulle de veta vem som skulle tjänstgöra. Idag kontaktade jag kantorn (via sms) och fick svaret att ingen av dem tjänstgör på lördagar enligt deras schema. Och att jag skulle kontakta pastorsexp...   Eh är det normalt att ingen musiker tjänstgör på lördagar inom en församling? Vad kan vi förvänta oss, ska församlingen ordna någon annan eller kommer det åligga oss?  Har väl lite lätt panik just nu... och skulle som sagt gärna vilja veta vad jag kan förvänta mig redan nu. Ska ringa imorgon till pastorsexp. när de har telefontid.  Tack på förhand! 

    Det är nog inte helt ovanligt, i den kyrka där jag jobbar har vi heller inte tjänstgöring på lördagar - kyrkan är helt stängd den veckodagen.

Svar på tråden Fråga prästerna 13