• Senilia

    Hur blir man av med sockerberoendet??

    Tips - vad du än gör - gå inte på GI eller LCHF.. Det är FARLIGT för kroppen om du kör med det längre tid (och ja, jag vet vad jag pratar om - vetenskapligt - inte pr, reklam eller annat tjafs)...

    Jag får också seriöst sockersug ibland. Jag borstar tänderna, tar ett tuggomi (det är ofta rörelsen man är ute efter) eller frukt. Mörk choklad och nötter är också bra substitut för godis. Men sluta inte helt med socker och kolhydrater - kroppen behöver detta för att fungera ordentligt.
    Sen är det som många skrivit aldrig bra att sätta upp förbud. Skriv ner varför du VILL sluta med allt socker - inte varför du MÅSTE.. Du måste ha viljan för att det ska gå.
    Lycka till!

  • Senilia

    Det jag menar är att LCHF och GI kanske inte är så bra på sikt - visst - alla kan sluta med socker och vitt mjöl - men det är inte GI. Då ska även frukt och grönt bort från tallriken. Och det är bara korkat.!
    Att bli av med sockerberoende är inte samma sak som att banta eller gå på diet - utan ett val man gör som gärna ska vara livsförändrande. Och en diet är sällan det.
    Min bästa vän är dessutom nyexaminerad inom just detta - där får jag mina vetenskapliga källor plus att det är ganska lätt att förstå att en kost med så mkt fett som LCHF har - det är inte bra för dina kärl eller blodtrycket. Varför tror ni man ber överviktiga äta mer grönt och mindre såser, mindre fett och mindre socker (har själv varit i den sitsen). Ge mig 10 dietister och läkare som visar på att LCHF är bra för kroppen i det långa loppet och jag kan köpa det - annars NEJ!

    Från livsmedelsverket
    Socialstyrelsen beslutade i januari 2008 att läkare får ordinera en patient så kallad lågkolhydratkost (LCHF) som behandling mot övervikt och typ 2-diabetes, förutsatt att patienten följs upp fortlöpande och på lång sikt. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det saknas studier på långtidsbehandling med denna kost.
    De kostråd som Livsmedelsverket ger riktar sig till en bred allmänhet, de är inte att betrakta som individuell behandling utan syftar till sunda, hälsosamma matvanor under hela livet.


    Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
    Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
    Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
    Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
    Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
  • Senilia

    Hmm - jag får kanske göra en pudel här. Men jag har så många vänner som gått/går på GI - ingen fick äta frukt och grönt - vilket jag inte kunde förstå. Men enligt dem så var det för mkt socker i dessa livsmedel.  Men eftersom jag är så emot dieter av detta slag har jag aldrig ens tänkt tanken att prova. Så - sorry alla ni pålästa som visst har kört GI - verkar finnas oändligt många does and dont´s.

    Men LCHF - där står jag på mig. Och det borde alla som klankar ner på mig förstå - fett är inte bra i stora mängder. Varierad kost och motion = bästa ekvationen..

Svar på tråden Hur blir man av med sockerberoendet??