• Kileane

    Hjälper din man till i hemmet?

    Håller med de övriga, vadå 'hjälpa till'? Det antyder ju att det är min nivå som räknas och sen får han sysslor att utföra precis som barn... Vi lever tillsammans, alltså tar vi också gemensamma beslut och sköter vårt gemensamma hem utan att någon behöver tjata.


    Sen är vi förstås lite lata båda två och gör gärna andra roligare saker istället för att städa, men hur man motiverar sig är ju en annan fråga.


    Sambon städar nog mera än mig, och lagar mat och fixar det mesta. Jag är rätt bortskämd. Fast jag är bättre på att planera och komma ihåg saker (typiskt kvinnligt?).

  • Kileane
    Aleta skrev 2010-05-24 08:42:34 följande:
    Men snälla TS, vem har antytt att du har det på något sätt alls i ditt hem? Ta inte åt dig personligen av vad som diskuteras, ingen har tänkt på dig när de har diskuterat denna sakfråga. Vem har sagt att någon är dum? Det som har sagts är att om man ställer frågan på det sättet, "hjälper till" så har man automatiskt ursäktat mannen och tagit på sig ansvaret själv.
    Precis, det var inte riktat mot hur du TS har det själv, men jag är allergisk mot uttrycket "hjälper till" efter att ha hört det alltför många gånger... Som jag skrev tycker jag det antyder att det är min (kvinnans) standard som räknas och att mannen sen får sysslor som ska utföras. I ett gemensamt hem hjälps man åt, man hjälper inte till Hoppas du förstår hur jag tänker.
  • Kileane
    Martinaa skrev 2010-08-18 19:56:38 följande:
    Jag måste ju fråga alla er då som stör er så förbaskat mycket på det ordvalet: Säg att ni står och viker tvätt/diskar/lagar mat eller vad som. Er man kommer hem och du skulle uppskatta lite hjälp eftersom det är så mycket att göra. Ropar ni då "Kom älskling så vi kan HJÄLPAS ÅT att vika tvätt!" För nåde er om ni säger "kan du hjälpa mig med tvätten"   ........    
    Ja det är klart att jag ber honom hjälpa till om jag redan påbörjat arbetet och tycker jag behöver hjälp :) Men däremot om min sambo börjat vika tvätten, så "hjälper" han inte mig för det är inte mitt arbete! Han viker tvätten helt enkelt, precis som jag gör.

    Det som är så farligt med att använda uttrycket "hjälpa till" och gör att många blir irriterade, är för att det befäster en gammal föreställning om att hemmet trots allt är kvinnans ansvar - hon blir någon sorts projektledare som delar ut uppgifter till mannen, ungefär som till ett barn. I ett vuxet, modernt förhållande känns detta främmande och en bättre fråga hade kanske varit "gör du och din partner lika mycket hemma?".

Svar på tråden Hjälper din man till i hemmet?