• Rufsas

    Hjälper din man till i hemmet?

    Vi gör olika mycket i olika omgångar. Tidigare jobbade min Fästis ofta hemifrån och kunde då slänga in en tvätt eller diska en stund på dagen. Nu har han precis bytt jobb och då är det oftare jag som fixar och donar hemma. Å andra sidan är han mer pedantisk än mig så ibland slutar det med att han städar ändå. Vi har heller inte uppdelade sysslor utan båda gör allt. Handla gör vi nästan uteslutande alltid tillsammans. Matlagning är jag bättre på så maten står jag oftast för. Men det är för bådas skull.


    Jag har nog haft tur med mina killar för jag har faktiskt inte haft någon som legat på latsidan när det gäller hushållssysslor.


     

  • Rufsas

    Jag tycker också att diskussionen om hur TS har formulerat sig börja balla ur lite. Jag förstår att man kan reagera över olika ordval (som det här att man ska vara "barnvakt"), men just i detta fall så reagerade jag inte alls över frågeställningen i trådstarten. Kan vi inte lämna ordvalsdiskussionen och diskutera sakfrågan istället? Tycker nämligen att det är intressant hur det faktiskt ser ut. Skitsamma vad det heter.

  • Rufsas
    knyttan skrev 2010-05-27 16:47:43 följande:
    Jag kan inte svara på den frågan, vi gör båda det som vi ser behövs göras hemma, vaddå "hjälper till"?? Vi bor väl ändå båda här och har lika mycket smutstvätt var och äter middag lika många dar i veckan och gör lika fula smutsränder i toan... Så varför skulle det vara Han som "hjälper till" med att fixa allt det där, det begriper jag inte...  
    Cut the course... Skulle vara superbra om du läste hela tråden. Det är inte ens i närheten av vad TS menar.
  • Rufsas
    Pärlis skrev 2010-06-13 20:26:41 följande:
    Gillar inte det här uttrycket "hjälper till" när man pratar om sin man. För det är ju hans hem lika mycket som mitt. Så nä, han hjälper inte till, utan vi fixar vårt hem tillsammans ;)
    Hmmm, det där har avverkats tidigare i tråden och det är inte riktigt så TS menar. Ville bara säga det.
  • Rufsas
    knyttan skrev 2010-06-14 01:26:04 följande:
    Nej jag vet att TS har skrivit att hon egentligen menade "hjälps åt"... Men det står ju i trådstarten att frågan är "hur man får sambon att hjälpa till och städa, diska, tvätta och allt sånt", och att det "oftast" är tjejen som gör allt det där. Så absolut tåls det att påpeka, för vissa lever tydligen kvar i de föreställningarna att kvinnan har huvudansvaret för hemmet och mannen "hjälper till"... Huvudsaken är ju inte om man använder "hjälpa till" eller "hjälpas åt" det står ju iaf tydligt i trådstarten att det är MÄN som ska FÅS till att göra detta. Tack och lov verkar det inte vara så vanligt av vad man kan se i svaren, utan de flesta män verkar vara vuxna människor och inte jättebebisar som man ibland kan få för sig av att titta på för mycket amerikansk sitcom och dålig svensk reklamfilm...  
    Tycker du att ditt inlägg bidrar med ny information som vi inte redan avverkat i denna tråden?
  • Rufsas
    Aleta skrev 2010-06-14 10:00:37 följande:
    Jag tycker att hennes inlägg var jättebra och bidrog utmärkt bra! Varför är du så rädd för diskussioner om jämställdhet?Ditt inlägg var det andra på kort tid som försökte stoppa en nystart om hur man ser på mäns roll i hemmet. Det är väl jätteviktigt att ta upp hur vi alla av ren slentrian förstärker könsroller som vi egentligen inte vill ha?
    Jag är absolut inte rädd för diskussioner om frågor som rör jämställdhet - tvärtom! Det jag menade var bara att för att en diskussion ska vara intressant och leva vidare uppskattar jag nya vinklar som inte kommit upp tidigare.

    Självklart har man rätt att tycka saker och ting. Men jag tycker allt att jag fick ett näbbigt svar på något som inte ens var riktat till henne (knyttan).


    Jag diskuterar alltså mer än gärna jämställdhet men har ingen lust att älta hur TS formulerade sig i trådstarten. Det tycker jag att vi har klarat upp redan.

  • Rufsas
    knyttan skrev 2010-06-14 19:08:34 följande:
    Rufsas 27/5 som svar på ett av mina tidigare inlägg:  "Cut the course... Skulle vara superbra om du läste hela tråden. Det är inte ens i närheten av vad TS menar. "   Rufsas 14/5 som svar på mitt senare inlägg: "Tycker du att ditt inlägg bidrar med ny information som vi inte redan avverkat i denna tråden?" och så det senaste från Rufsas: "Självklart har man rätt att tycka saker och ting. Men jag tycker allt att jag fick ett näbbigt svar på något som inte ens var riktat till henne (knyttan)." Jag har inte riktat någonting till dig personligen Rufsas. DU däremot har nu vid tre tillfällen varit ytterst otrevlig i din ton mot mig, riktat personligen och direkt till mig. Jag tycker att det är DU som ska "cut the course" och sluta näbba dig. Många har spontant reagerat över TS ordval, TS har sen försökt bortförklara sig med att hon inte menar "hjälpa till" utan "hjälpas åt", jag tycker att problemet med hela frågan kvarstår eftersom det är så uppenbart tydligt att i TS värld så är det män som ska fås, medelst tjat, lock och pock att göra något hemma. För min del ser inte världen ut så och det får jag tydligen inte uttrycka för dig utan då kommer du med mobbarfasoner och ska "trycka till" mig.... JAG tycker att det skulle kunna vara en intressant diskussion om hur vi alla ser på mäns och kvinnors fördelning av arbetet hemma, men så fort någon påpekar något om detta kommer du Rufsas och mular till dem med något som bara hårfint skiljer sig från "du ,håll tyst det där har nån annan redan sagt innan och det är iallafall inte intressant, för i den här tråden bestämmer jag vad som får sägas" JAG tycker att det är superviktigt hur man uttrycker sig, TS har uppenbarligen uttryckt sig på ett sätt som får många att reagera och då skulle man väl kunna tillåta andra som inte var med från början att komma in i tråden och säga vad man tycker.... Men nej, enligt Rufsas så är det extremt viktigt att i JUST DEN HÄR tråden måste varje inlägg vara unikt och tillföra en helt ny vinkel... Hmmmm tänk så många EXAKT likadana inlägg som finns i brudöverlämningstrådarna, där varje nytillkommen anhängare kommer in och säger "Jag tycker minsann det är fint sådeså så då ska jag få ha brudöverlämning på MIN DAG". Konstigt att inte Rufsas är lika nitisk försvarare av diskussionsetiketten där.... Rufsas, sluta bete dig otrevligt mot folk som inte tycker exakt som du! Det är inte DU som bestämmer över diskussionen och vad folk vill säga.      
    I sann Janne Josefsson-anda plockar du ihop citat och bygger upp en egen historia. Men okej, varsågod om du känner att du måste göra det.

    Aleta, om du kände mig IRL skulle du veta att jag aktivt arbetar mycket med jämställdhets- men framför allt frihetsfrågor. Jag har alltså definitivt inga problem att diskutera kring jämställdhet utan gör det gärna. Min poäng var bara att vissa personer tolkar in lite väl mycket i saker och ting och det är frustrerande för oss andra. Jag skulle vilja lyfta diskussionen till en högre nivå än om hur någon råkade formulera sig. Och ja. Jag vet att du tycker det är viktigt hur man formulerar sig. Kan absolut hålla med dig där, men TS och andra har redan förklarat.


    För mig handlar det om at tjejer överhuvudtaget är dåliga på att gå vidare i sina diskussioner. Det ska ältas och dissikeras. Och medan vi gör det, jobbar männen på och får mer lön, utrymme och makt i samhället. Mycket klassiskt och mycket tragiskt.

  • Rufsas
    knyttan skrev 2010-06-16 14:40:41 följande:
    Nej, jag bygger inte upp någon egen historia, jag bara visar att du vid upprepade tillfällen varit otrevlig mot mig i den här tråden (och även mot andra som har reagerat på liknande sätt som jag, men det har jag valt att hålla utanför). Jag välkomnar absolut en diskussion som tar sig förbi en enskild frågeställning, men ditt otrevliga sätt hjälper definitivt inte till "att lyfta diskussionen till en högre nivå". Alla diskussioner har sin utgångspunkt i något och ibland kan det börja i något så enkelt som hur någon uttrycker sig. Jag håller inte med dig om att tjejer skulle vara "dåliga på att gå vidare i sina diskussioner", jag vet inte vad du känner för människor men alla mina kvinnliga vänner är väldigt inteligenta som visst kan en debatt till en ny nivå, så den (lätt kränkande) analysen får stå för dig. I det här fallet har till exempel flera stycken personer försökt problematisera frågeställningen (vilket absolut är mycket intressantare än att alla jämför sina personliga erfarenheter av vem som dammsuger och byter däck hemma), men det går visst inte för sig enligt dig. Att man diskuterar hur man ser på hushållssysslor utesluter inte att man visst kan ha en diskussion om lön, utrymme och makt också. Tvärt om. En stor del av problemet är ju att många kvinnor helt oreflekterat tar på sig en massa obetalt gratisarbete i hemmet, och blir tacksam när mannen "hjälper till", och däför har kvinnor mindre tid och ork till att erövra den där makten, och det där utrymmet, och i förlägningen, få den där lönen. Det är också väldigt tragiskt. Jag tror att det har väldigt mycket med förväntningar att göra, om mna inte förväntar sig att mannen och kvinnan ska dela lika på skötsel av barn och hem, så kommer det inte bli delat lika på heller. Många kvinnor har fått lära sig sen de var pyttesmå att vara duktiga, liksom många män har lärt sig att de kan slippa undan. Så om någon ifrågasätter hur en fråga är ställd, kanske det kan få någon annan att reflektera över sina förväntningar och därigenom arbeta för faktiska konkreta förändringar. Det privata är politiskt helt enkelt. Vi gör våra val baserade på hur vi förväntar oss att världen ska se ut, och eftersom kvinnor fortfarande förväntas ta så stort ansvar för hem och barn, förväntar sig en arbetsgivare att hon ska lägga mindre tid på sitt arbete och därigenom får alla kvinnor lägre lön. Allt hänger samman. Slutligen vet jag också att tjejer kan vara oerhört duktiga på att vara taskiga och trycka ner sina medsystrar. Så jag skulle, i jämnstäldhetens namn, uppskatta om du, Rufsas, betedde dig lite trevligare och respekterade de andra som debatterar här...
    Nu räcker det! Du tycker en sak och uppenbarligen jag en annan. Kan vi lämna det därhän? Jag känner mig ruskigt missuppfattad och tycker det är tråkigt att du har fått en specifik bild av mig. En bild som jag definitivt inte känner igen mig i.

    Mellan raderna påstår du att min kompisar skulle vara ointelligenta. Och det är INTE okej. Jämför bara hur många killar som har en liknande diskussion som vi har nu. VAR hittar du den?

  • Rufsas
    Greeneyes skrev 2010-08-12 09:12:11 följande:
    HAHAHAHAHA! "Hjälper till!?!!! Vilket ordval, i vårt hem är vi självklart jämställda,och därför skulle jag aldrig använda det uttrycket!...och det är i mina ögon lika skevt att säga "hälpa till i hemmet" som att säga att pappan är "barnvakt" till sina egna barn
    Du har uppenbarligen inte läst hela tråden?
Svar på tråden Hjälper din man till i hemmet?