• darkHorse

    Hjälper din man till i hemmet?

    Nej, min man hjälper inte till i vårt gemensamma hem. Det är givetvis lika mycket hans hem som mitt och vi gör olika saker och tar ansvar från olika saker, men sköter vårt gemensamma hushåll tillsammans. Jag tror att själva problemet börjar om man ser det som att mannen hjälper till där hemma. Dock måste man såklart prata om var man vill ha sin nivå, hur rent det ska vara, hur mycket disk som är acceptabelt och komma överrens om ett gemensamt mål eftersom man förmodligen har olika trösklar. Sen hur man uppfyller sin modell kan vara olika, man kan ha scheman, man kan ha egna särskilda uppgifter eller så kan man helt enkelt låta det lösa sig av sig själv.


    Lika lite kommer han att passa våra gemensamma barn när den dagen kommer.

  • darkHorse
    Martinaa skrev 2010-05-24 08:33:24 följande:
    Men herregud!! Hur tolkar ni frågan egentligen?? Hjälpa till eller hjälpas åt, vad är skillnaden?? Jag fattar inte vart ni får hela idén om att det är tjejen som ska göra allt och mannen ska bara göra nånting för att ställa upp för kvinnan. Det här med att pappan skulle vara barnvakt till sina egna barn, eeeh va!? Var fick ni det ifrån?? Jag tycker det är ni som lagt in det här 1800-talstänket att kvinnan gör allt medan mannen sitter och tittar på tv! Självklart hjälps man åt i det gemensamma hemmet, men vad jag märkt många gånger så verkar tjejen ofta ha en lägre "smutströskel" än mannen och helt enkelt har ett behov av städning oftare än mannen och måste kanske påminna honom ibland om en syssla som behöver göras, men visst, grattis till er som slipper det. Men bara för att man är en sån som behöver påminna ibland betyder det inte att killen ifråga skiter i hemmet eller aldrig hjälper till...eeh, förlåt, HJÄLPS ÅT så ni förstår vad jag menar. Sen sårar det mig när ni skriver som om jag är en av de där "dumma kvinnorna" som gör allt hemma och måste tjata på min man. Ni vet ingenting om hur det fungerar hemma hos oss! Tyvärr finns det en del hem där tjejen gör allt, och det finns säkert hem där det är tvärtom, men frågan gällde hur ni hade det? Behöver ni be er man att HJÄLPAS ÅT eller gör han det han ska ändå? Sen hur ni tolkar in allt annat det vet jag inte, men om jag formulerar om frågan till: Hjälps du och din man åt i ert gemensamma hushåll? Fattar ni då??
    Jag förstår att man kan känna sig påhoppad när tråden börjar med fem inlägg där alla reagerar över ordvalet. Det var inte alls min mening att verka anklagande, och som du säger kan man inte dra några slutsatser om hur det ser ut i ert förhållande. Jag hoppas att ni har funnit en modell som ni är lyckliga med =)

    Däremot reagerar jag verkligen på ordvalet (se passionsblommans kloka inlägg ovan). Och dessutom på att du säger att det är ett vanligt samtalsämne på tjejkvällar där man diskuterar hur man ska få sin partner att hjälpa till. Jag har aldrig upplevt detta, och hoppas att jag slipper. Det känns som att man nedvärderar männen, "de kan ju inte bättre, vi måste tjata på dem så att de hjälper till". Jag kan hålla med om att det finns ett problem med många män som curlats av sina föräldrar och helt enkelt inte lärt sig städa, men på något vis fortsätter man den kedjan om man hela tiden måste säga till någon att göra saker. En vuxen individ tar själv ansvar och initiativ.

    Mitt ex visste verkligen inte hur man tvättade när vi flyttade ihop, så jag fick svälja min stolthet och faktiskt lära honom grundläggande saker som att man kollar fickor, stänger dragkedjor, sorterar efter färg och material. Men sedan kunde han och gjorde det lika ofta och bra som jag. Dock tänker iaf jag lära mina framtida barn grundläggande hushållsskötsel.


    Dessutom känns det här tjata sig till att mannen städar bara som att man ska manipulera den man lever med att hålla precis den nivå jag själv önskar. Vad hände med rak och öppen kommunikation och överreenskommelser?


    På något läskigt sätt påminner det här om alla diskussioner på temat "Min m2b hjälper inte till med mitt bröllop, vad ska jag göra" och så får man svar som "tihi, det är nog alltid så, då får tjata på honom". Man får prta med varandra, förstå varandra och komma överrens om hur man vill ha det. Kompromissa betyder inte att det blir som DU vill.


    Nu blev det kanske lite långt och onödigt irriterat, men det här är något jag stört mig på länge så ta det för guds skull inte personligt

  • darkHorse
    Dolly84 skrev 2010-05-24 13:18:29 följande:
    Så fort det dyker upp nån jämställdhetsfråga på det här forumet, så ska alla som verkar ha det såå jämställt flagga med det, eller allra helst ska det flaggas om mannen gör mest... Sen är alla andra kvinnor sämre, alltså de som gör mest hemma. (ingen har skrivit så, men det är den uppfattningen jag får) Vad är det för kvinnor som inte hittar bättre män än så?? Det är ju riktig prestige om din man dammar mer än dig hemma. Suck. Som svar på TS fråga så har min fästman blivit bättre på att hjälpas åt hemma. Men jag kan helt ärligt svara att jag får be honom om det och irritation kan ofta uppstå när han slarvar. Så ja, jag är en "sån" kvinna som städar och tvättar mer än min man.
    Du har rätt i att de par där mannnen gör mest i hemmet förmodligen är mer benägna att svara för att det ger lite "duktighetsstämpel". Och det är inte alls så att ett föhållande skulle vara sämre bara för att kvinnan gör mer hushållsarbete. Men bara den grejen att män som gör precis lika mycket som kvinnan klassas som duktiga säger mig att något är fel. Om det i 80& av alla förhållanden är kvinnan som gör mest, tyder inte det på att något är galet? Att om man slår ut det på alla svenska par borde det vara ungefär 50/50. I min idealvärld är det självklart att man hjälps åt och då kommer förmodligen varken mannen eller kvinnan uppmärksammas för att de är '"duktiga" som tvättar.

    Sedan är det ju orimligt att man i alla förhållanden skulel dela precis lika på allt. Vettigt är väl att den som jobbar minst, är friskast, har kortast pendlingstid etc. städer lite mer oavsett vilket kön personen har, men om man ser till alla svenska hem borde detta vara ungefär jämnt fördelat mellan män och kvinnor.

Svar på tråden Hjälper din man till i hemmet?