Inlägg från: Tessthemess |Visa alla inlägg
  • Tessthemess

    Hjälper din man till i hemmet?

     


    Aleta skrev 2010-05-23 19:46:25 följande:
    Allvarligt! Hjälper till i hemmet????Bara frågan är ju felformulerad! Då har man ju på något sätt redan antagit att det är tjejens ansvar. (Ungefär som att mannen är barnvakt till sina egna barn.) Det är inget vi diskuterar över huvudtaget. Båda hatar att städa, plocka undan och allt som måste göras. Tillslut gör en av oss det som behövs, eller snarare så säger vi båda typ: "det är nog dags att vi dammsuger sovrummet snart". (Vilket vi inte gör på en gång, först kommer vi alltid på roliga saker som behöver göras. )När en av oss börjar dammsuga så byter den andre lakan eller gör något annat tråkigt. Det går per automatik. Jag tror att man måste omvärdera sin egen roll i hemmet om det ska bli jämlikt. Jag har aldrig någonsin tagit för givet att jag ska göra något mer än någon annan. Så länge man inte har barn så kan man ju låta högarna med skit växa och matresterna stå och ruttna på diskbänken. Då kommer nog den late i förhållandet (kille eller tjej) snart på att man måste göra något. Har ni läst serien "Ensamma mamman" någon gång? När hon ska lära sina tonåringar att hjälpa till hemma så lagar hon bara en portion mat till sig själv. De kommer hem och säger: "Blir det inte mat någon gång?"Hon svarar: "Inte vad jag har märkt, så därför gjorde jag lite till mig själv".

    Håller med!

    Idag hade jag ett samtal med min svärmor. Hon är en riktig curlingmamma och då speciellt till den 18 årige sonen (min blivandes bror).

    Han behöver inte göra något hemma och jobbar inte extra. Hon har det svårt att få det att alltid gå ihop rent ekonomiskt och att ta hand om huset tycker hon är superjobbigt (helt själv). Jag har flera gånger försökt hinta att det inte behöver vara så. Att den yngre sonen är fullt kapabel till att hjälpa till. Tvätta, diska, klippa gräset... han borde även skaffa sig ett extraknäck (enligt mig).

    Hur som helst... idag klippte han gräset. Helt utan att hon bad honom. Hon var superglad och berättade det för mig. Jag blev också glad och sa i all hast "Vad kul... det kan ju bli en av hans sysslor"... helt utan ironi eller så i min röst. Och genast säger hon "Nej, jag vill inte ge honom sysslor för då blir det ett tvång för honom och då tycker han inte det är roligt. Nu var han ju så duktig (!!!) som gjorde detta".

    Jag anser att det är tre saker som blir fel i hennes tänk:

    1. Hon gör honom inga tjänster genom att curla honom. Han tar studenten nu och det verkliga livet kommer slå honom hårt.

    2. Livet är tyvärr fullt av "måsten", även för hennes son. Allt är inte alltid roligt. Det blir vad man gör av det som räknas.

    3. Jag är även allergisk mot att killar/män anses vara "duktiga" när dom gör hushållsysslor eller något annat som är "utöver det vanliga". Vi kvinnor däremot, vi skall bara göra det då eller?

Svar på tråden Hjälper din man till i hemmet?