Inlägg från: Innie |Visa alla inlägg
  • Innie

    Frågor om att plugga till sjuksköterska!?

    Hej Sissi!


    Vad roligt att du funderar på att plugga till syrra! Jag läste de fyra första terminerna (av sex) på utbildningen, men har sedan ett år tillbaka valt att istället satsa på en teoretisk utbildning och läser nu psykologi :) Jag tänkte ändå att jag ska försöka besvara dina frågor!


    "Hur svårt är det?"
    Menar du hur svårt det är att komma in på utbildningen eller att gå själva utbildningen? Oavsett vilket, egentligen, så skiljer det sej mycket åt mellan de olika högskolorna och universiteten. Jag pluggade mitt första år vid Linköpings Universitet och flyttade sedan till Lund och läste mitt andra år där. När jag jämför mina studier med vänner som pluggat på andra ställen kan skillnaderna vara stora, så jag rekommenderar verkligen att du läser på skolornas hemsidor. I Malmö är nästan halva utbildningen praktik, i Linköping ungefär en fjärdedel. I Linköping har man mycket fokus på biomedicin (alltså fysiologi och anatomi) medan exempelvis Kalmar har mycket större fokus på omvårdnadsvetenskap som är sjuksköterskans huvudområde. Jag upplevde aldrig studierna som speciellt svåra, men jag har å andra sidan ofta ganska lätt för mej i skolan. Om du känner dej osäker och har valmöjlighet, skulle jag nog faktiskt rekommendera en mindre högskola där det ofta finns andra möjligheter. I de klasser jag gått har vi varit mellan 85 och 115 studenter - det blir inte särskilt personligt. En vän som pluggade i Halmstad hade bara ett tjugotal kursare, vilket självklart ger en annan intimitet och sammanhållning.


    När det gäller engelskan så är det samma sak här - det varierar mellan skolorna. Dock har jag inte hört talas om någon utbildning där undervisningsspråket varit något annat än svenska. Vi hade några få böcker på engelska i Linköping, här i Lund kan jag inte minnas att någon var på engelska. Dock måste man ju fortfarande kunna hantera den till exempelvis C-uppsatsen/kandidatuppsatsen som även inkluderar läsning av vetenskapliga artiklar o dyl. Men om det är till nån tröst så är min bästa vän (och tärna!!) gravt dyslektisk och fick bara med nöd och näppe godkänt i engelska på gymnasiet. Hon är färdig syrra till julen - hon har kämpat som en gnu, men klarat det galant och inte kört på en enda tenta. Är du bara motiverad så kommer du garanterat att fixa det!


    Och så din sista fråga, om tentaformer. Börjar kännas trist och tjatigt - men det är beroende på skola ;) Salstentor är nog ganska vanligt fortfarande på de flesta utbildningsorter, men alternativa former förekommer. Läser du tex i Linköping arbetar man ju med en mycket speciell pedagogik, PBL (Problembaserat lärande), där man hela utbildningen tillhör en "basgrupp" om tio studenter. Där är det mer interaktivt grupparbete än i tex. Lund där arbete och examination är mer individuellt. Men den slutgiltiga kursexaminationen måste ju mer eller mindre vara individuell, antingen som sals- eller hemtenta, för att möjliggöra individuell betygssättning.


    Fråga gärna mer om jag var oklar i nåt eller om du kommer på fler funderingar och lycka till!


    / Innie


     

  • Innie
    sissi1985 skrev 2010-05-20 09:44:34 följande:
    Ang c-uppsatsen menar du att uppsatsen skall skrivas på engelska eller är det "bara" det vetenskapliga artiklarna som är på engelska?
    Nej, nej, C-uppsatsen behöver inte skrivas på engelska (det vågar jag nog nästan lova dej att ingen SSK-skola i Sverige kräver), utan det är "bara" de vetenskapliga artiklarna som är på engelska. 

    Ska du välja mellan Göteborg och Borås så skulle jag nog faktiskt rekommendera Borås. De fick bättre betyg i högskoleverkets senaste utvärdering, även om även Göteborg blev godkända :)


    Tack för lyckönskningar, det är helt fantastiskt! Vi gifter oss den 4 september i Lunds Domkyrka, det känns smått surrealistiskt att det inte ens är fyra månader kvar :O

  • Innie

    Haha, nu såg jag mizfis och LillRolfs svar (vi måste skrivit samtidigt) och såg att utbildningen gjordes om 2007, troligtvis som respons på högskoleverkets kritik samma år. Då drar jag tillbaka de raderna ;)


     


    (Och NKSE - mina gamla kursare i Linköping var inte glada när den examinationen lades till i efterhand. Dvs när vi sökte till utbildningen var den inte obligatorisk men nu, när det går termin 6, var de plötsligt tvugna att göra den för att få sin examen. Jag håller verkligen med om att det är en bra grej, men trist när utbildningen förändras under tiden man går den ...)

Svar på tråden Frågor om att plugga till sjuksköterska!?