• Karolina A

    Att bli gravid

    Jag längtar massor till bröllopet, men har också börjat längta efter en liten.

    Vi har därför bestämt att jag ska sluta med p-piller när nuvarande karta är slut, dvs strax innan bröllopet.

    Är det någon som har några tips på hur man lätt blir gravid? Något speciellt som tjejen eller killen ska äta, någon speciell "ställning", någon speciell tidpunkt osv?

    Fler än jag som tänkt att det börjar bli dags för en bebis efter bröllopet?

  • Svar på tråden Att bli gravid
  • Aleta

    Var läste du detta? Folsyra bromsar ju även cancer. Här är ett par länkar: folsyra.net/ www.dn.se/nyheter/vetenskap/folsyra-motverkar-brostcancer-1.530173 Och var källan den mycket tvivelaktiga kvällspressen så står det ju till och med där att man ska ta folsyra om man tänker bli gravid! www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6922224.ab


    Cherrygirl skrev 2010-04-20 00:38:27 följande:
    Och så såg jag att folsyra nämndes här ovan någonstans och det har det kommit ut varningar om ni, tv, tidningar, radio mm.Att de som äter folsyra har större risk att få bröstcancer samt också fostret sen då naturligtvis.
  • Superstarfia

     


    Aleta skrev 2010-04-21 09:24:01 följande:
    Var läste du detta? Folsyra bromsar ju även cancer. Här är ett par länkar: folsyra.net/ www.dn.se/nyheter/vetenskap/folsyra-motverkar... Och var källan den mycket tvivelaktiga kvällspressen så står det ju till och med där att man ska ta folsyra om man tänker bli gravid! www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6922224....

    jag har läst det här: http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1528044
    och här: http://www.sbu.se/sv/Vetenskap--Praxis/Vetenskap-och-praxis/2806/

    inget klart bevisat, men det är inget omöjligt...


  • skogslinda

    Hej!
    Jag läste artiklarna du refererade till och vad jag förstår så kan folsyra ge en ökad risk för cancer om du redan har ett förstadie till cancer i tjocktarmen, vilket kan förekomma om du är över 50.
    Men försöker man skaffa barn så är man troligtvis under 50 och då är folsyra positivt och innebär ingen ökad cancerrisk. 

    Alltid intressant att lära sig något nytt.
    Jag ska börja äta folsyra då vi funderar på att skaffa barn.

  • Lillaria

    Kan rekomendera RFSUs glidmedel Trust in lust som är silikonbaserat och inte vattenbaserat, blir inte klibbigt och skavit efter en stund som vattenbaserat gärna blir. Lite dyrt men väldigt drygt och definitivt värt pengarna. Ha kul och njut av varandra (som så många redan har sagt). 


    Jag kommer sluta med p-piller efter bröllopet och sen får vi se hur det går =) 

  • Äntligen2010

    Prova att använda ägglossningstest. Då ser du när det är dax. Kan ju alltid vara bra att låta bli sex några dagar innan, så att det är så mycket "krut" som möjligt i de små rackarna...
    Har faktiskt provat ett gammalt knep jag hört om. Efter samlag, ligg still med benen högt i minst 10 min. Låter fånigt men jag har provat två gånger och bägge har resulterat i en bebis!

  • Superstarfia

     


    Äntligen2010 skrev 2010-04-21 14:02:05 följande:
    Prova att använda ägglossningstest. Då ser du när det är dax. Kan ju alltid vara bra att låta bli sex några dagar innan, så att det är så mycket "krut" som möjligt i de små rackarna...Har faktiskt provat ett gammalt knep jag hört om. Efter samlag, ligg still med benen högt i minst 10 min. Låter fånigt men jag har provat två gånger och bägge har resulterat i en bebis!

    fast en man behöver "tömma" sina föråd minst varannan dag för att spermierna ska vara färska och användbara.. :)


  • Karolina A

    Tack för alla tips.

    En fråga bara, hur ska man ha benen högt, på några kuddar eller bara hålla dem i luften liksom?

    Jag ringde Försäkringskassan idag och förstod det som att man ska ha haft ett arbete de senaste 140 dagarna innan förlossningen och att om jobbet är varaktigt så räknas föräldrapenningen på den lön man har. Dock tror jag inte man måste ha haft jobbet som föräldrapenningen ska räknas på alla de 140 dagarna. Går bakåt i tiden och räknar på genomsnitt görs tydligen om man har oregelbundna inkomster.

  • passionsblomman

     


    Superstarfia skrev 2010-04-21 14:04:24 följande:
      fast en man behöver "tömma" sina föråd minst varannan dag för att spermierna ska vara färska och användbara.. :)

    Det här är faktiskt inte sant.

    När man inför barnlöshetsutredningar får lämna spermaprov, står det i pappren att mannen ska ha låtit bli att få utlösning 2-4 dagar innan provet lämnas. Det ska inte vara nytömt alltså. Och när man sedan kommer vidre till tex inseminationer, då ska man inte göka extra hemma, för om man får inseminera 3-4 dgr i rad för att säkra ägglossningen ordentligt, så får man spara så gott det går och "spermierna ska i burken" för de hinner faktiskt inte nybildas tillräckligt snabbt annars.

    Av samma anledning så kan varannadags sexet vara bättre så länge man bara försöker hemma själva och inte har anledning att tro att något är på tok.

    Att de skulle vara 20% chans att bli gravid på ett samlagsförsök vid inprickad ÄL är heller inte sant. Sannolikheten ligget betydligt lägre-vilket folk inte vet, så dagens välplanernade tjejer får nästan panik när man varit oskyddad i tre månader utan resultat. Dp tycker man att man kämpat och kämopat och varje månad blir sååå besviken.

    Försök komma ihåg att det är helt normalt att det tar uppemot ett år. Är du äldre än 35 så är det ännu längre. Vilken % chans man har per samlag är väldigt åldersrelaterat. Men det är också individuellt. Man kan hamna i för tidigt klimakterium reda i 30-årsåldern och det finns kvinnor som blir gravida vid 45 också. Men generellt sett så börjar det faktiskt vara lite bråttom när man är runt 30.

    Det allra viktigaste när man vill bli gravid är tveklöst att få koll på sin cykel, så man vt när man har ägglossning. Att köpa ÄL-test och kissa på stickor är både dyrt och meckigt och kanske onödigt om man ett tag i början bara kan roa sig och ha kul ihop med sin man och ha så regelbundet lattjolajban att man prickar ÄL ändå. MEN det kan ändå vara värt att skaffa sig koll, i synnerhet om man är oregelbunden.

    Naturligtvis är det bra för både en själv och ett barn om man lever någorlunda hälsosamt och ger fan i att röka, inte är för kraftigt överviktig (det är bevisat att det påverkar fertiliteten) och i övrigt får i sig det man behöver. Men ställningar hiten och hokuspokus diten, det är inte det det kommer an på. Ett bra ägg och en bra spermie vid rätt tidpunkt. Och så livets egen magi. {#lang_emotions_baby}

    Jag önskar dig och din man att ni får uppleva det.

    För oss blev det en gång. Den andra som vi så gärna ville uppleva har hittills uteblivit.

  • emeklund

    Har själv inte försökt skaffa barn men vill ändå komma med rådet att berätta inte för folk att ni försöker. Ett par i bekantskapskretsen försökte skaffa barn och folk i deras omgivning visste om det, så det kom ständigt med frågan om hon blivit gravid än. Detta skapade så mycket stress för dem båda att det tog jättelång tid för dem att bli gravida. Nu vet jag inte om det var ända orsaken, tror definitivt inte det, men det blev en ökad stress och negativ stress brukar sällan vara bra oavsett sammanhang.


    Plus som många andra skriver.. försök att inte tänka för mycket på att det ska bli ett barn, utan lek och ha kul med din partner istället! =)


    lycka till alla som försöker skaffa barn, själv återkommer jag säker med orosnojjer om ett par år när det är dags för oss!

  • Lindahl

    Oj, oj, oj... vi försökte inte ens och jag blev gravid trots p-piller...
    Nu har vi en liten sprallig kille på 3 år som far rundor här hemma....

Svar på tråden Att bli gravid