• Andelle

    vitkål istället för potatis? GI?

    Jag hade inte stuvat med mjöl utan kokat ner grädde tills den blev tjock och haft i vitkålen mot slutet.

    Andra alternativ är:

    Ugnsbakad vitkål. Skär i grova bitar, häll över soja, olja och (kanske lite sesamfrön på slutet). Typ 175-200 grader i ca 30 min, rör om efter halva tiden. Den får massa smak och passar bra till kött.

    Zucchini tagliatelle. Strimla med potatiskalare eller tunt med kniv, bara doppa i kokande vatten 10-15 sekunder alt. ångkoka. Jättegott till vanlig köttfärssås men passar till alla pastasåser såklart.

    Ugnsbakad blomkål, kör så den får mycket färg o nästan blir knaprig i kanterna, mmmm. Vill du ha variation blanda i paprika i grova bitar, kronärtskockshjärtan, zucchini, fänkål, lök...

    Blomkålsmos, koka i grädde som nån skrev ovan, mixa slätt. Vill man variera kan man ha i broccoli eller nån god ost oxå.

    Till stekt fisk gillar jag lättkokt/rå broccoli och rädisor, blanda en "dressing" av 10 delar crème fraiche och 1 del majonnäs (inte lätt såklart), pressad citron, salt och peppar och ev lite fransk senap. Rör ihop med grönsakerna, blir typ som potatissallad.

    Jag vet inte riktigt vad du menar med inte superstrikt, men alla dessa funkar för både GI och LCHF. Vill du kan du såklart minska fettdelen, men ta hellre mindre av den feta produkten än välj en lättvariant.

  • Andelle

    Glömde, till den ugnsbakade vitkålen ska det vara smält smör istället för olja, tror smaken blir bättre då.

  • Andelle

    Va kul att ni gillar dem. I början tyckte jag det var svårt att variera "tillbehören", det blir helt klart lättare när man kan äta annat än sallad och bönor.

Svar på tråden vitkål istället för potatis? GI?