• 123ost
    Äldre 7 Dec 01:28
    6454 visningar
    37 svar
    37
    6454

    Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?

    Nu ska ni inte tro att jag har någonting emot giftemål, för annars hade jag inte varit på denna sida hehe

    Men det är många som ställer just denna fråga:
    Varför ska man gifta sig om man nu inte är troende?

    Att man inte behöver "bevisa" för släkt och vänner att man älskar varandra genom ett bröllop.

    Det är egentligen sant, man behöver ju inte de.. man kan ju älskar varandra för de.

    Men jag vill gifta mig med miin sambo, jag älskar honom och vill leva med honom resten av mitt liv. Men varför just gifta sig när ingen av oss är troende?

    En liten rolig fråga bara!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-07 11:18
    Jag får be om ursäkt när jag skrev att jag inte är troende. För mig är det en självklarhet att man gifter sig i kyrkan, eller jag vill i alla fall göra det. Därför jag skrev om tron!

    Ja, ni har samma svar som jag har på den här frågan. Ville bara höra lite.

  • Svar på tråden Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?
  • Miss Biii
    Äldre 7 Dec 11:21
    #11

    Vi svenskar bryr oss nog mer om traditioner. Tror att ni som säger här att ni inte är troende och därav gift er borgerligt, ni firar väl jul och påsk? Det gör vi alla, även jag, utan att man behöver vara troende, inte många som tänker på varför vi firar de högtiderna. Jag kommer gifta mig i kyrkan utan att jag är djupt kristen, det är ju lixom tradition. ;))

  • kärlek­ssomma­r
    Äldre 7 Dec 11:30
    #12

    Jag tycker det är en stor symbolisk skillnad på att vara "bara" sambos och att vara gifta. Att flytta ihop med någon är ju inte detsamma som att säga "nu vill jag leva resten av mitt liv med dig". Att gifta sig däremot betyder för mig att jag och min älskade vill leva ihop resten av våra liv och att vi lovar att försöka hålla ihop genom allt som komma skall. (Och för mig har det ingenting alls med tro att göra.)
    Dessutom tycker jag att det känns otroligt kul att få fira vår kärlek tillsammans med all vår familj och våra vänner på bröllopsdagen!

  • didis
    Äldre 7 Dec 13:09
    #13

    För oss var äktenskapet bara juridik och en bra anledning att ordna fest.

    Det hade ingen symbolisk handling för oss alls, vi lovade redan för över 17 år sedan, när första barnet föddes, att leva tillsammans och har inte släkten fattat ännu att det är "vi två" så sak samma!

    Miss Biii: skillnade är att man kan fira jul o påsk utan att nämna gud eller Jesus en enda gång men en kyrklig vigsel är en gudstjänst och man viger sig inför både gud och församlingen. Eftersom ingen av oss tror på den kristne guden gifte vi oss borgerligt. Jul o påsk är också "borgerliga" högtider för oss - vi tror på tomten o påskharen!

  • Thinke­rbelle
    Äldre 7 Dec 16:09
    #14

    Jeg vil være min manns fru - vise for hele verden at vi hører sammen! Ta steget fullt ut..
    Det viktigste er at vi er sammen, men for meg kjennes det likevel viktig å være gift: det er oss to sammen, både privat og offentlig..
    Guuud, som jeg elsker han - gleder meg så masse!

  • Miss Biii
    Äldre 8 Dec 11:39
    #15

    didis - vad du än säger så är jul och påsk kristna högtider men om det känns bättre för dig att tro att de är borgerliga så varsågod! Men jag tycker att oavsett om man är troende eller inte så borde alla veta varför jul och påsk firas... det är ju INTE pga påskharen och jultomten, sorry!

  • Malin och Joel
    Äldre 8 Dec 13:52
    #16

    Miss Biii skrev 2009-12-08 11:39:29 följande:


    didis - vad du än säger så är jul och påsk kristna högtider men om det känns bättre för dig att tro att de är borgerliga så varsågod! Men jag tycker att oavsett om man är troende eller inte så borde alla veta varför jul och påsk firas... det är ju INTE pga påskharen och jultomten, sorry!
    Suck... Jag firar jul, är inte kristen och hävdar att den jul jag firar inte har ngt med kristendomen att göra. Vet du ens vart ordet jul kommer ifrån? Julablotet firades i Norden långt innan det blev kristnat.
    Jag bryr mig inte så mkt om påsken, men även judar firar påsk (eller rättare sagt Pesach), det är från deras traditioner som påskalammet kommer från. Tänker du hävda att judarna också firar kristna högtider?
    Jag fattar inte vaför det alltid ska komma ngn och tjafsa om det här, iaf jag tycker det är uppenbart att julen är en mix av olika religioner och traditioner och att det för de allra flesta inte har ngn anknytning till kristendomen längre. Det är enorm skillnad på att dansa runt granen, äta sill och gömma påskägg och gå i mässa, läsa i bibeln och be för att fira jesu födesle och uppståndelse.
    Högtiderna är för många sekulariserade, och så länge man faktiskt inte är inne på de kristnas område och trampar så tycker jag att man kan få slippa att få det upptryckt i ansiktet att "det faktiskt är en kristen högtid". De kristna har väl inte ensamrätt på vintersolståndet eller? Och vill man äta lite gott och gömma ett påskägg för barnen för att fira att det är vår så behöver väl inte det ha med kristendom att göra? Eller är det bara kristna som får fira våren?
    Tror du inte att krävs lite mer än ett datum för att hävda att ngt är kristet? Eller är alla som är lediga på söndagar också smygkristna?
  • didis
    Äldre 8 Dec 18:49
    #17

    Malin o Joel:

    Så sant som det är sagt!

    "dricka jul" har vi gjort länge i Sverige, före kristendomens intåg och att Jesus födelse förlades till december hade mycket med romarnas fester att göra. Anledningen till att kristendomen har varit så framgångsrik är att de hel enkelt valt att förlägga något helgons dödsdag eller annat på de datum som befolkningen firade sina hedniska helger.

    I Neapel ska de förresten fortfarande gå runt med gigantiska "liljor" till åminnelse att något helgon. Bara det att "liljorna" är förkristna fallosar...

    Familjen firar midvinterblot, fast den 24:e och till påsk firar vi vårens ankomst. Bara det att det blir mer praktiskt att fira det när alla andra firar jul och påsk.

  • tomlin­n
    Äldre 8 Dec 19:33
    #18

    Menar du då att äktenskapet är något kristendomen har hittat på? =) jag gissar att de asatroende hedningarna och, ja, redan de gamla grekerna inte skulle ha hållit med. för att inte tala om alla andra mer nutida religioner där folk också gifter sig hej vilt.

    Miss Biii skrev 2009-12-08 11:39:29 följande:


    didis - vad du än säger så är jul och påsk kristna högtider men om det känns bättre för dig att tro att de är borgerliga så varsågod! Men jag tycker att oavsett om man är troende eller inte så borde alla veta varför jul och påsk firas... det är ju INTE pga påskharen och jultomten, sorry!
  • Fofinh­a
    Äldre 8 Dec 22:43
    #19

    För mig är det en själklarhet, ett band som binds och dessutom ett heligt sakrament & ett löfte till Gud. Är man inte troende så tycker jag egentligen inte att man ska gifta sig i kyrkan, där SVÄR man faktiskt inför Gud - då kan man ta det borgerligt isf. Inte i kyrkan bara för "lokalen" är vacker och det är tradition, det finns ju faktiskt en djupare mening bakom det hela, men det är ju såklart min privata åsikt.

  • My big fat Las Vegas weddin­g
    Äldre 9 Dec 11:10
    #20

    Gifta sig i kyrkan är ju en sak, det kan jag hålla med om ju verkar onödigt om man ändå inte är troende, men äktenskapet i sig är inte religiöst utan kulturellt. Alla kulturer i världen har haft någon form av äktenskapstradition sedan långt före kristendomen.

Svar på tråden Varför vill ni gifta er? Varför inte bara vara sambos?