Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Bindesstreck eller inte?

    Om du ska heta både ditt namn och makens namn efter att ni gift er måste du välja att ett av dem är mellannamn och det andra efetrnamn. Bara det som är efetrnamn kan era kommande barn få. I lagens mening (och i folkbokföringen) får du inte heller ha ett bindestreck (men såklart kommer inte polisen om du väljer att skriva det så privat, men i passet och på idhandlingar och personbeviset kommer det stå utan bindestreck).

    Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida under Folkbokföring och Namn.

  • anne på grönkulla

    Du får välja vilket du vill ha som efternamn respektive mellannamn. Båda varianterna är helt ok.

    Dock kommer båda att stå på efternamnsraden t ex i passet och hos andra myndigheter än Skatteverket. I personbeviset är det första av dem märkt med en * och så står det att det betyder mellannamn.

    Man kan ha dubbla efternamn om de fanns före den nuvarande namnlagen trädde i kraft 1982, men man får inte nybilda dubbelnamn. Titta i ditt personbevis om det första är märkt mellannamn, ifall du t ex har båda dina föräldrars efternamn. Annars, om dubbelnamnet finns i släkten sen tidigare så räknas det ändå som ett namn enligt nuvarande namnlag.

    Det är bara det som är efternamn man kan ge vidare till sina barn.

  • anne på grönkulla

    Fel. Mellannamn får man aldrig automatiskt för det första utan måste mycket riktigt specificeras på blanketten. men ett namn sm ingen av föräldrarna heter i efternamn godkänns inte som mellannamn (även om ena föräldern har hetat det som ogift).

    Om du heter Andersson Persson istället och din man Andersoon kan de däremot heta antingen Andersson Persson ELLER Persson Andersson.

    My big fat Las Vegas wedding skrev 2009-11-23 17:38:53 följande:


    Inte alls riktigt! De kan visst heta Persson Andersson, men de kommer inte heta det automatiskt utan man får specificera mellannamnet (Persson) på samma blanket som man anmäler förnamnen som man skickar in till skatteverket efter att man fått barn.
  • anne på grönkulla

    Kolla med skattemyndigheten att det verkligen går, jag är inte alls övertygad om det efter de namnanmälningsärenden jag har sett. Möjligen kan det vara så att man som vuxen har rätt att ta det namnet, men för barn - dubbelkolla!


    MASS skrev 2009-11-24 17:18:21 följande:
    Ja, men då kan jag ju om jag skulle vilja ändå döpa våra barn till mitt namn, men motiveringen att det var mitt namn som ogift. Så då tar jag nog hans efternamn sist, det klingar bäst så=)Någon som vet om dessa namnändringsblanketter måste fyllas i innan bröllopet, eller kan man göra det efteråt?
Svar på tråden Bindesstreck eller inte?