• Optimia

    Efternamn

    Här byts inga namn.

    Ärligt talat så har jag aldrig förstått vitsen med varför kvinnor "automatiskt" ska förväntas byta till mannens namn, medan många män ser det som otänkbart att själva byta namn.

    Det lutar mot att vi inte kommer att ha några barn, men om vi ändrar oss blir det nog mitt efternamn som går vidare, helt enkelt därför att det är ett mer internationellt gångbart namn som dessutom är snyggare .

    Anne på Grönkulla skrev ett mycket klokt inlägg: den som tycker det är viktigast med ett gemensamt efternamn kan ju byta/lägga till ett namn.

    Jag tycker man ska göra som det känns bäst för en själv: vill man inte byta namn tycker jag inte man ska göra det heller -- dvs. man ska inte göra något man behöver bli övertalad till. Känner man att man gärna byter namn så är det fritt fram, samma sak med att lägga till ett mellannamn: vill man gärna göra det så är det väl ingen diskussionsfråga. Jag vänder mig däremot emot "traditionen" att kvinnor utan att tveka ska ta sin mans namn. Känns det fel så ska man inte göra det.

Svar på tråden Efternamn