• snaily

    Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!

    Hej Passionsblomman

    Jag svarar även om jag inte är kattägare själv

    TS - om katten är riktigt överviktig skulle jag definitivt råda dig till att gå till en veterinärklinik och 1) skaffa riktigt bantningsfoder och 2) få hjälp med ett viktminskningsprogram! På många ställen finns det superduktiga sköterskor som hjälper till med sådant helt eller nästan gratis. Det är nämligen jätteviktigt för katter att banta i lagom takt.

    Ett lightfoder är oftast gjort för att katten ska hålla vikten, inte gå ner i vikt. För det behövs ett riktigt bantningsfoder som säljs hos veterinär. Det finns både på burk och torrfoder, vilket man väljer spelar ingen som helst roll (förutom att det oftast blir billigare med torrfoder).

    Skojsiga aktiveringsleksaker för katt kan också vara bra att prova - ofta är det ju just inaktiviteten som är en stor bov i dramat...

    Lycka till med lille katten!

  • snaily

    PB - ja, jag är bara långsam när det gäller barnalstrande, annars är jag snabb som blixten
    Sorry, OT...

  • snaily

    JuliaAmalia
    Man ska gärna kunna känna revbenen, fast på vissa överviktiga katter kan man det för de samlar allt fett under magen. Men - om du tycker att han är tjock, så behöver han nog banta, det tror jag vi kan utgå ifrån. Även en mindre övervikt är värd att rätta till, för hälsans skull.

    Min tanke var att man kan gå till en veterinärklinik (gärna modell lite större) och handla bantningsfoder och samtidigt få ett GRATIS viktminskningsprogram där man bestämmer hur mycket han får äta per dygn, och sedan kommer in och väger katten med några veckors mellanrum. Det har inte kostat något med sådan hjälp på något ställe jag jobbat på i alla fall.

    Fodret däremot kostar en slant men inga fantasisummor, kommer inte ihåg på rak arm men ett par hundra för ett par kilo torrfoder kanske?

    Men steg ett annars är definitivt att ransonera fodret, fri tillgång är ingen hit på en lat och matglad rackare... Synd att han inte gillar att leka! Skaffa en arg hund som jagar honom lite?

  • snaily

    Jag tycker det är bättre att portionera ut fodret 2-4 gånger om dagen åt en hungrig katt - annars kanske det är risk att det är slut på dagsransonen redan innan lunchtid (och då är det lätt att tycka synd om katten och fylla på lite till...)?

    Ja, åk till kliniken och kolla vad de har att erbjuda!

  • snaily
    Dejli skrev 2009-11-15 15:42:46 följande:
    Min erfarenhet av veterinärer är att de inte vet särskilt mkt om foder, och att de är väldigt färgade av de foderleverantörer som de är återförsäljare för.
    Eftersom det är en djungel av många många hundra kommersiella kattfoder på marknaden, så är det förstås omöjligt att kunna allt om alla foder. Därför blir det naturligt att man rekommenderar de fodersorter som säljs på kliniken, eftersom vi känner till dessa och tycker att de är foder av bra kvalitet som djuren mår bra av, helt enkelt.

    Katter som är vana att äta torrfoder dricker oftast tillräcklig mängd vatten. Jag har aldrig sett en katt som blivit uttorkad enbart på grund av att den äter torrfoder. Däremot innehåller många billiga kattfoder (torra och blöta) för höga halter av magnesium och fosfat, vilket kan öka risken för bildning av struvikristaller i urinen. Jag är inte förespråkare för vare sig torrfoder eller blötfoder, utan tycker man kan ge katten det den föredrar (och ägarens plånbok tillåter). Till katter som har haft mycket problem med urinstenar är det en fördel med mjukmat så de får i sig lite extra vatten.

    Ska man ge BARF ska man (förstås) vara ordentligt påläst så man t ex inte orsakar taurinbrist hos katten, eller ger mat med för högt magesiuminnehåll eller mat som ger ett felaktigt urin-pH.

    En liten utvikning, TS...
  • snaily

    Taurin finns i kött, fisk, skaldjur och ägg och är en viktig aminosyra för katter - brist kan leda till dilaterad kardiomyopati, en allvarlig hjärtsjukdom, samt blindhet.

    Det tillsätts till alla(?) kommersiella kattfoder idag.

    Katter som enbart äter hundmat blir sjuka pga taurinbrist, kan man läsa i litteraturen. (Finns det katter som bara gillar hundmat? )

    Taurininnehållet i ex.vis kött minskar vid upphettning så i teorin borde det vara helt ok att ge BARF (rå föda) ur "taurinsynvinkel". Men olika typer av kött innehåller oilka mycket taurin, så helt säker på att de inte drabbas av brist (på taurin eller annat) kan man aldrig vara, det är väl det som är dilemmat med hem"lagat" foder. Man kan säkert läsa på och hitta råvaror som är speciellt taurinrika och se till att katten äter dessa - jag är för dåligt påläst om BARF för att kunna ge råd tyvärr...

  • snaily

    Oj vad vi glidit OT nu...

    De symptom jag hittar i litteraturen pratar framför allt om hjärtsjukdom och blindhet. Men taurinbrist kan säkert ge andra symptom också då det är ett ämne som har betydelse för flera funktioner i kroppen.

    Det tillsätts (syntetiskt) taurin till kommersiella kattfoder, torrfoder som blötfoder, eftersom dessa foder framställts genom upphettning av kött med mera, och vid upphettning försvinner en del av det naturliga taurinet. Skulle det inte tillsättas extra taurin till fodret så skulle många katter få taurinbrist (det upptäcktes bland annat när många katter fick dilaterad kardiomyopati när de åt kattmat som låg lågt i taurininnehåll, och efter det började man tillsätta extra taurin till fodret). Jag är helt för att extra taurin tillsätts kattmaten. Däremot håller jag med Dejli om att spannmål i större mängder inte är naturligt för katter.

    Såhär står det i min enorma patologibok: "A partial explanation for the taurin deficiency is that, compared with other species, cats have a limited capacity to synthesize and conserve taurine."

    Nu hinner jag inte forska mer för idag utan måste jobba!

Svar på tråden Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!