• Dejli

    Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!

    Min erfarenhet av veterinärer är att de inte vet särskilt mkt om foder, och att de är väldigt färgade av de foderleverantörer som de är återförsäljare för.

    Jag skulle rekommendera blötmat. Jag själv har en honkatt jag tagit över som varit uppfödd på Friskies/Whiskas som innehåller en massa kolhydrater från spannmål, som (precis som nån sa) inte är någon naturlig mat för katter.

    Jag kör Mjau tetror. De innehåller bara kött och köttbiprodukter (brosk och annat som kanske låter lite äckligt men som katter äter och ska äta) och framförallt mycket vatten. Ibland även lite sockerkulör, som är onödigt men ofarligt... Dessutom är det bland de billigare blötfoder som finns. Katter som enbart får torrfoder är ofta uttorkade då de är gjorda för att äta färskt kött och få i sig en massa vatten därifrån. Det viktigaste är att det inte innehåller kolhydrater, vilket nästan alla stora märken som gör reklam på TV gör.

    Får de bara torrfoder behöver de dels dricka det vatten de skulle druckit ändå, plus de vatten de inte fått i sig genom fodret och det är mycket mer än man tror. Min katt kissar nog dubbelt så mkt som med bara torrfoder, trots att hon dricker hälften så mycket ur vattenskålen. Det säger en del om hur mkt vatten de behöver... Vattnet ger också mättnadskänsla, så han kommer antagligen äta mindre "torrsubstans" än med torrfodret men vara lika mätt.

    Jag tycker ändå du ska kika på t ex kattforum.se eller så. Man måste inte skriva egna inlägg, det finns massor att läsa i trådar som andra skapat. Jag har aldrig skrivit nåt där heller, tycker lätt att stämningen blir lite hätsk, men man kan lära sig mycket ändå :)

  • Dejli

    Det är klart att det finns veterinärer som är mer eller mindre pålästa om foder och vad de säljer... Som sagt bara min erfarenhet av de veterinärer jag besökt. De jag haft har strikt rekommenderat deras egna foder, som innehåller mer spannmål än det jag köper. Vänner till mig har konfronterat tillverkarna direkt om delar av innehållet (t ex tillsatser av taurin, spannmål etc) och de slingrar sig och ger inga klara svar om hur/varför etc. Känns sådär för mig.

    På de katter familjen och jag haft under åren så har de klarat sig bra på enbart torrfoder, men de har också varit utekatter som rört sig massor, varit i normalhull, fångat fåglar och möss som de ätit upp och därmed fått stimulans för huvud, bra tugg för tänderna och "riktigt" kött den vägen.

    Vår innekatt mår väldigt väldigt mycket bättre av blötmaten. Hon dricker mindre och kissar mer, tar man henne i nackskinnet så stod det kvar när hon gick på enbart torrfoder, men slätar ut sig genast nu när hon får blötmat. Avföringen luktar bättre (beror säkert på vilken sort man ger, men för oss iaf) hon är livligare och har glansigare päls. Innan fick hon torrfoder köpt hos veterinär. Hon mådde säkert inte dåligt av det, men hon mår bättre av detta.

    Det är klart man måste anpassa sig efter katten. Det finns ju de som har allergier, strulig mage eller andra problem som gör att de måste få "medicin-foder". Men är det en helt normal katt utan några särskilda problem så tror jag att de i de flesta fall mår bättre av mat med mer vatten än vad torrfodret kan erbjuda. Det är inte naturligt för katten att dricka så mkt som behövs helt enkelt...

    Ang hundmaten så finns det helt säkert de som enbart ger sina katter hundmat därför att den ser likadan ut, luktar likadant men ofta är mycket billigare... att hundar och katter inte har samma behov av t ex taurin är man inte påläst om i dessa fall... Och en katt behöver taurin, den kan inte tillverka det själv. Helst i naturlig form, vilket finns i kött. Katter är strikta köttätare, till skillnad från hundar som gärna äter lite av varje även om de är köttätare till största delen.

  • Dejli

    Om han får en start med att gå ner i vikt så kommer han säkert bli rörligare också. Det vet väl alla att det är lättare att röra sig när man väger mindre :P

Svar på tråden Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!