Inlägg från: nikitakatt |Visa alla inlägg
  • nikitakatt

    Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!

    Jag tänkte ge samma tips, aktivering och rådslå med veterinär om light-foder. Har för mig att en vän fick rådet att begränsa matdoseringen och bara lägga fram en viss mängd per dag.

    Kan säkert vara svårt att få igång en äldre och lite lat katt men det kanske går att leta fram nån leksak som får fart på honom..

  • nikitakatt

    Finns det inget kattforum du kan fråga i? Det borde finnas kunniga människor som kan ge dig ännu fler tips gratis.

  • nikitakatt

    Har kollat med min kompis som är husdjursagronom och har koll på katter. Ge flera mål per dag om katten äter för mycket åt gången, deras naturliga beteende är att äta så. De kan inte vidga matsäcken som en hund som bara behöver äta en gång om dagen.

    Ge lightfoder om katten äter för mycket men man ska absolut inte bara byta foder utan göra försiktiga övergångar där man blandar nytt och gammalt foder, annars skadar man tarmfloran.

    Och så motion =) Hon föreslog också att leta leksaker som kan intressera. Tvinga inte på katten den nya leksaken utan introducera den genom att vara extremt intresserad av den själv, prata med den, lek med den och håll den undan katten. Börja sedan leka genom att låtsas att den är ett byte som rör sig ryckigt (som en mus gör över golven) och inte springer rakt emot katten. Lockar man fram kattensa jaktinstinkter har man störst möjlighet att lyckas sa hon.

    Kan ju funka =) Lycka till nu med lilla missen!

  • nikitakatt

    Justja, det sa min vän också. Att den mesta kattmaten innehåller alldeles för lite fett och protein och istället ingridienser som kattens mage inte ens kan ta hand om. Men det finns ju bättre, och tyvärr lite dyrare alternativ..

    Vi ger vår hund ett dyrt foder men vi kompletterar med köttäfärs, fläskfilé, kyckling och andra smaskigheter vissa dagar.


    mittid skrev 2009-11-14 11:44:02 följande:
    Katter äter i "naturen" (i vilt tillstånd) endast fett och proteiner och den ev. säd som möss har i magen när den fångas... om din katt inte får kolhyderater (som tyvärr finns i nästan all kattmaten vi köper) så har den en chans att bli fri från övervikten.
  • nikitakatt

    Haha Jag vet känslan! Det viktiga är nog att lyssna med ett halvt öra på alla "experter" och snappa upp det man själv tycker känns vettigt och tänka logiskt hur kattdjuren har det i det vilda.

    Jag tycker man ska våga ta hjälp om det behövs men också lita till sig själv, man känner sitt djur och ser om det mår bra.

    Kul att höra att han nappar lite på dina lekar i alla fall =)


    JuliaAmalia skrev 2009-11-14 23:26:03 följande:
    Åh jag är så dåligt insatt i kattvärlden känner jag nu. Jag är uppvuxen med bondkatter som sprungit ut och in, käkat hela råttor, lekt med halvdöda fåglar och aldrig fått så mycket som en boll att leka med. De har liksom skött sig själv och nu måste jag helt plötsligt börja tänka efter hur jag ska sköta min katt.
Svar på tråden Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!