Inlägg från: Sebastiána |Visa alla inlägg
  • Sebastiána

    Hur gör ni med ekonomin?

    Jag vet inte alls hur vi ska göra. Min kille har två barn sedan tidigare som bor hos oss på heltid, utom varannan helg. Tanken är ju inte att jag ska försörja hans barn. De har ju en mor som betalar underhåll. Min sambo tjänar mer än mig. Tidigare hade vi ungefär samma lön, men jag var tvungen att gå ner en tusenlapp för att kunna flytta upp samtidigt som han fick löneförhöjning.

    Om vi sätter alla pengar på ett konto kommer min kille alltid att prioritera barnen i första hand. Tycker han att de behöver moppe, ja då kommer han att köpa det. Själv har han inte råd, men med mina pengars hjälp kanske det går. Jag å andra sidan kanske vill använda pengarna på annat och tycker att om nån ska "chippa in" ska det vara deras mor. Det är ändå hon som är med och tar de stora besluten och inte jag.

    Om vi sätter in lika mycket var på ett konto och jag tjänar mycket mindre än honom - så kommer jag att ha mycket mindre fickpengar än han (såvida inte han blir arbetslös då blir det tvärtom). Å andra sidan använder han då sina fickpengar till sönerna och har inte så mycket över till sig själv.

    Någon med bonusbarn som kan tipsa?

  • Sebastiána
    AlaM skrev 2009-12-17 14:09:23 följande:
    Det är nog två olika sätt att se på äktenskap. Själv kommer jag gifta mig i kyrkan och ser på äktenskapet som att "vi blir ett". Jag är medveten om att det inte är accepterat i dagens samhälle där det handlar om att vara så mycket individ som möjligt och för Guds skull aldrig anpassa sig. Sättet att se på äktenskap speglar nog också synen på ekonomi. Om man ser sig som en enhet så finns det egentligen inget att dela upp pengarna mellan. Övrigt att tillägga är väl att det känns underligt att prata om att man måste köpa sitt eget. Bor man tillsammans så delar man väl rimligtvis bohag i slutänden i alla fall.
    Dagens moderna familjer är inte enheter som förr. Javisst jag kan se mig och min kille som en enhet, men hans barn tillhör en annan enhet nämligen min kille och hans föredetta.
  • Sebastiána

    Blueberry pie skrev 2009-12-30 15:36:46 följande:


    Jag får väl också bryta könsmönstret, min sambo arbetar knappt deltid och är hemmaman den resterande tiden och jag tjänar väldigt mycket mer än vad han gör. Vi delar på våra gemensamma utgifter, som hyra, el, bredband, försäkringar, mat procentuellt sett utifrån hur mycket mer jag tjänar, vilket blir en ganska skev fördelning. Saker av lite mer "lyxkaraktär", som nöjen, restaurangbesök, lyxigare hemmamiddagar betalar jag större delen av.
    Hur hade ni gjort om du hade haft två barn sedan tidigare som bodde hos er på heltid - som mina bonus(tonårs-)barn? Hade ni fortfarande betalat allt procentuellt efter vad ni tjänar eller hade ni betalat lika eftersom du då hade haft en extra utgift?
Svar på tråden Hur gör ni med ekonomin?