• Tinga

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Kängu - vill börja med att ge dig en jättekram! Som flera andra sagt är du så klart världens bästa mamma till Ru, oavsett amning eller ej, men det vet du säkert redan även om det inte är de känslorna som är starkast för tillfället.

    Jag hade ju också jätteproblem med amning, fast här var det största problemet att varken Piff eller Puff var särskilt intresserade av att äta, så det blev liksom aldrig något "riktigt" av det. Jag kämpade och kämpade också för att få det att funka, men till slut kände jag att jag bara inte orkade längre. Nu pumpade jag ju parallellt, så jag bestämde mig "helt enkelt" för att fortsätta pumpa så länge som jag orkade och sen vara nöjd med den bröstmjölk Piff och Puff hunnit få, snarare än att sörja den som de inte fick (lättare sagt än gjort; jag vet). Man vill ju så gärna att det här med amningen ska funka, men det finns gränser för vad man orkar med. Jag bestämde mig också för att även Piff och Puff hade ett "ansvar", och eftersom de inte ammade ordentligt blev det heller inte bra, men jag tyckte inte att det bara var mitt "fel".

    Om man sen ska försöka se fördelar med att flaskmata istället så är det ju att pappan kan bli mycket mer delaktig i omhändertagandet av barnet, eftersom maten utgör en så stor del av de första månaderna i livet. Vår sits var ju lite speciell, med två barn, men jag tyckte att det var en stor fördel att även maken kunde ta ett större ansvar även för maten. Under den tiden vi båda var hemma tog vi varannan natt, vilket gjorde att man blev mycket piggare än när man skulle upp och mata varje natt.

    Usch, jag vet att det är massor av tankar och känslor, och inte blir det lättare av alla hormoner som är i omlopp heller. Vill iallafall skicka en jättekram och så hoppas jag att du kommer fram till en lösning som du finner ro i och känner dig nöjd med. Stor kram!

  • Tinga

    Skulle skrivit mer innan, men det kom ett telefonsamtal och lite TV-tittande emellan. Berlin var trevligt; vi bodde bra, killarna sov gott i vagnen på kvällarna så att maken och jag kunde gå ut och äta i lugn och ro, vi har hunnit med de sevärdheter vi ville och vädret var perfekt för en stadssemester. Det var de bra grejerna.

    Sen har jag tyvärr lite sämre saker att skriva om också. Piff åt ganska dåligt under resan, fast om man nu ska se något positivt med det så var det väl att han kräkte lite mindre. De sista två dagarna ökade aptiten och han åt lite bättre, men då kräkte han genast mer igen. Jag tror att han kräkte 7-8 gånger bara på de 6 h färjeöverfarten varade.

    Igår var vi hos gastroläkaren, som kändes jättebra och gav oss ett bra intryck. Nu blir det fullständig utredning av Piff, både vad gäller allergier och "systemfel" i mag-/tarmpaketet. Vi har redan lämnat både blodprov, avföringsprov och urinprov. På måndag ska vi på kontraströntgen för att kolla genomströmningen i "matpassagen" genom kroppen.

    För några veckor sen provade vi ju mjökfri kost i ett fyra dagar, men enligt gastroläkaren är det detsamma som att inte prova alls, för det är alldeles för kort tid för att man ska kunna vara säker på ett resultat. Därför ska Piff nu äta mjölkfritt i minst 4 veckor, för att undersöka om det är där problemet ligger. Jag har därför inhandlat EnaGo mjölkfri välling idag, men den vill han inte alls äta. Efter att vi försökt med den i hur många olika konstellationer som helst (blandat med näringslösning eller med äppeljuice, som han tycker är gott), är vi nu helt slut av alla försök. Nu vill han inte ens äta näringslösning som han gjorde tidigare, så ikväll har vi i princip inte fått i honom någon mat alls. Risk för att det blir en jobbig natt...

    Vi avvaktar någon dag nu och ser hur det går med introduktionen av EnaGo, men blir det inte bättre får det bli sond. Han vägdes hos gastroläkaren igår och vikten har legat helt stilla de tre senaste veckorna. Vi kommer också att få en ny remiss till logopeden, för att försöka få ordning på ätandet med sked. De senaste veckorna har vi varit flitiga med att prova skedmatning två gånger om dagen (är betydligt lättare att orka när man är två hela dagen), men det har absolut inte lyckats, oavsett vad vi försökt få i honom. Även gamla favoriter som mango och päron-banan-gröt har helt ratats. Läkaren var tydlig med att det här är ett problem som kommer att ta lång tid att lösa (förmodligen pratar vi år - inte när det gäller kräkningarna, men väl att få Piff att äta ordentligt), så det är lika bra att vara inställd på att det här blir en lång och jobbig följetong.

  • Tinga

    EA - trist med bom. Kram!

    Kängu - det blir ju gärna några "omstarter" innan man ger sig, och jag hoppas verkligen att det blir ett bra resultat av dina ansträngningar, för det är du värd. Jag intensivpumpade vid några tillfällen, och enligt amningsexperterna på neo är det pumpning/amning varannan timme i upp till två dygn som gäller då. Vill du inte väcka Ru så ofta kan du ju pumpa, för att verkligen köra varannan timme. Kram!

    Muggles - här har du en till som försöker få fart på Sverige ur finanskrisen genom shopping. Har inte räknat efter exakt, men maken och jag har tillsammans shoppat kläder för mer än 10 000.- den senaste veckan. Dock har vartenda plagg varit på rea, så vi har ju fått mycket mer för pengarna än vad vi hade fått för bara ett par veckor sedan. Upptäckte att jag minsann blivit lite "snobbig" vad gäller märken jag handlar av, men har man råd kan man väl få unna sig det. Boomerang är ett fullkomligt livsfarligt ställe för mig; jag gillar verkligen den stil de har på sina kläder.

    Telis - Puff äter mängdmässigt OK, men han gapar knappt och är inte särskilt intresserad, så måltiderna är inga roliga upplevelser, varken för honom eller oss. Men han börjar bli en riktig liten knubbis nu (åtminstone i våra ögon ); skulle tro att han väger en bit över 8 kg nu till sina ungefär 70 cm. På onsdag ska vi på ny koll på neo, så då får vi se hur den senaste månaden har gått.

    Koko - nej, det är inte nödvändigt att Piff genast börjar äta enbart mjölkfri välling, fast ju fortare desto bättre, förstås. Vi försöker "stega in" den, genom att blanda i olika mängder med näringslösning, men även små mängder i ratas av honom. Tror att det beror på att näringslösningen är helt slät, men den mjölkfria vällingen innehåller lite partiklar som sedimenterar, och jag tror att den lilla mängden partiklar är en del av boven i dramat. Det gick lättare när vi bytte till mjölkfritt för några veckor sedan. Idag har vi fått i honom mindre än 400 ml näringslösning/välling totalt, så bättrar det sig inte under helgen kommer vi att be om sond på måndag, för vi orkar inte längre. Det är lite som med amning; man kommer till en punkt där man bara inte pallar med, trots att man inget hellre vill än att det ska funka. Men det är ju som Muggles så klokt skrev ett samspel med en annan människa som ska funka, även vid flaskmatning, så ibland hjälper det ju inte hur gärna man än själv vill, om inte den andre vill detsamma.

  • Tinga

    Hej Piggelin! Jag sitter också här och häckar! Maken löser korsord, jag surfar och så slötittar vi båda två på DN-galan. Ganska lugnt och skönt iallafall.

  • Tinga

    Piggelin - känner igen det där för egen räkning med; svårt att stanna när man väl fått upp farten.

  • Tinga

    Piggelin - är det pga vinet? Noterade faktiskt dina fel, men så är jag ju en språkpolis precis som du!

  • Tinga

    Piggelin - tja, du skrev ju att "här sitter jag med ett glas vitt", men jag vet ju inte vilket glas i ordningen det är.

  • Tinga

    Finns det förresten någon här som har läst Lars Keplers bok Hypnotisören? Funderade på att köpa den, men är egentligen lite för snål för att lägga 169 spänn på en bok, när det finns så många andra jag inte läst, som bara kostar en bråkdel.

  • Tinga

    Piggelin - får vi se en glasögonbild i galleriet? Vore kul att se de nya "glojärnen"!

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor